Το φαγητό αποτελεί απόλαυση για τον άνθρωπο. Είναι μία σχεδόν καθημερινή διαδικασία για κάθε σπιτικό. Τα τελευταία χρόνια μέσω της τηλεόρασης έχουμε έρθει σε επαφή με την έννοια του σεφ και του καλού φαγητού. Νομίζεις πως είναι δύσκολο να γίνεις κι εσύ ένας μικρός σεφ; Εκτός από τις γνώσεις της μαγειρικής, υπάρχουν κάποια άλλα τιπς που είναι απαραίτητα και που χωρίς αυτά δε θα καταφέρεις να ανεβάσεις το μαγειρικό επίπεδό σου. Ποιά είναι τα μυστικά των σεφ; Πώς δουλεύουν μέσα στην κουζίνα τους;
- Πρόγραμμα
Σε μια κουζίνα εστιατορίου, κάθε σπιθαμή του χώρου εργασίας για ένα σεφ μπορεί να μεταφραστεί σε χαμένες ή κερδισμένες ευκαιρίες. Τί σημαίνει αυτό; Οργάνωσε από πριν το χώρο. Τοποθέτησε όλα τα υλικά και τα σκεύη που θα χρειαστείς με τάξη δίπλα στο χώρο εργασίας σου. Ειδικά όταν ο χώρος είναι μικρός, είναι εκπληκτικό το πώς η διαδικασία θα γίνει απλούστερη, χωρίς να ψάχνεις πού έχεις το κάθε υλικό με κίνδυνο να σου καεί το φαγητό.
- Οργάνωσε τα ντουλάπια σου
Ποιά μπαχαρικά ή μυρωδικά χρειάζεσαι και ποιά όχι; Πόσες σπάτουλες, λαβίδες και μαχαίρια χρειάζεσαι στη μαγειρική σου; Είσαι σίγουρος ότι σου είναι απαραίτητο εκείνο το εργαλείο για να φτιάχνεις πουρέ, αν σπάνια τρως πουρέ;
Φυσικά, μία κουζίνα σεφ πρέπει να είναι εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα σύνεργα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχεις κάθε περίεργο αξεσουάρ μαγειρικής μέσα στα ντουλάπια και τα συρτάρια που χρησιμοποιείς συνέχεια. Σου πιάνει χώρο και την “κρίσιμη ώρα” μόνο να σε δυσκολέψει μπορεί.
- Οργάνωσε τον πάγκο σου
Εκτός από τα συρτάρια, μεγάλη, ίσως τη μεγαλύτερη σημασία έχει ο πάγκος εργασίας. Ένας γεμάτος πάγκος με άχρηστα μηχανήματα δε θα σου αφήσει χώρο να δουλέψεις όπως πρέπει. Συνέχεια θα ψάχνεις πού να ακουμπήσεις το ταψί, πού θα βρεις χώρο να χτυπήσεις τα αβγά… Μήπως ήρθε η ώρα να απομακρύνεις εκείνον τον αποχυμωτή ή τον αρτοπαρασκευαστή που δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ; (ή να τον πουλήσεις ή να τον χαρίσεις στην κουμπάρα σου;) Μήπως εκείνο το χρωματιστό μίξερ που το έχεις βάλει πάνω στον πάγκο για ομορφιά, αλλά δεν έχεις φτιάξει ποτέ κέικ, να μπει σε κάποιο ντουλάπι;
- Ημερομηνίες λήξης
Κάποια στιγμή, βρήκες προσφορές κι αποφάσισες να πάρεις 10 έξτρα πακέτα φακές, 5-6 βάζα μαγιονέζα παραπάνω, εκείνη τη συσκευασία με τα σπαράγγια μήπως τα χρειαστείς σε κάποια σημαντική γιορτή και ό,τι άλλο μπορεί να περάσει από το νου σου. Και, εν τέλει, δεν έχεις χρησιμοποιήσει τίποτα από όλα αυτά. Το αποτέλεσμα; Και σου πιάνουν χώρο τρόφιμα που δε χρησιμοποιείς και, κυρίως, όταν έρθει η ώρα να τα χρησιμοποιήσεις θα χουν λήξει, τόσα πολλά που είναι! Φρόντισε, λοιπόν, να κάνεις μία καλή εκκαθάριση στα ντουλάπια σου, πέταξε ό,τι έχει λήξει και φρόντισε να μαγειρέψεις αυτά που λήγουν σύντομα. Έτσι, και περισσότερο χώρο θα έχεις και, όταν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις το στοκ σου, δε θα μείνεις με τη μισή συνταγή γιατί θα διαπιστώσεις πως τα μισά υλικά έχουν λήξει.
- Επένδυσε σε σωστά αξεσουάρ
Δε χρειάζεται να έχεις 15 κουτάλες, 8 λαβίδες και άλλα 100 αξεσουάρ που δε θα χρησιμοποιήσεις ποτέ. Φρόντισε να επενδύσεις σε σωστά και καλά εργαλεία. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις μόνο ό,τι χρειάζεσαι και να είναι και αξιόπιστα. Προμηθεύσου γάντια για το φούρνο, μία αδιάβροχη ποδιά, 2 ξύλα κοπής, τηγάνια που δε σπάνε τα χερούλια τους με την πρώτη ευκαιρία ή σύρμα που δε θα διαλυθεί την ώρα που φτιάχνεις σαντιγί. Είναι σημαντικό να ξέρεις πως τα εργαλεία σου είναι καλά και δε θα χαλάσουν πάνω στη μαγειρική μόλις τα αγόρασες. Καλυτέρα 1 και καλό παρά 10 και αναξιόπιστα.
- Να ξέρεις από πριν ποια συνταγή ακολουθείς
Και τώρα ένα ακόμη σημαντικό τιπ. Ίσως το σημαντικότερο. Διάβασε από πριν τη συνταγή. Το να ψάχνεις τελευταία στιγμή τί κάνεις, τί υλικό θα χρειαστείς είναι η καταστροφή. Θα μπλεχτείς, θα μπερδευτείς και με μαθηματική βεβαιότητα θα κάνεις κάπου λάθος.
Φωτό από: Tapety