ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Τα οφέλη του διαλογισμού για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Post by: 11/10/2019 0 comments

Τα οφέλη του διαλογισμού είναι πολλά. Προσφέρει ηρεμία, γαλήνη, απαλλαγή από το στρες, καλύτερη επαφή με τον εσωτερικό μας κόσμο και μπορεί να αλλάξει μέχρι και τη λειτουργία του DNA μας.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα εγκεφαλικά κύματα ανθρώπων που διαλογίζονται για πολλά χρόνια, είναι πολύ διαφορετικά από των υπολοίπων μας.

Τα κύματα του εγκεφάλου.

Τα κύματα γάμα δημιουργούνται στον εγκέφαλο όταν νιώθουμε ανακούφιση, πληρότητα, ηρεμία. Σε όσους έχουν γράψει πολλές ώρες διαλογισμού στο “κοντέρ” τους, αυτά τα κύματα δημιουργούνται συνεχώς στον εγκέφαλό τους. Είναι δηλαδή σε μια μόνιμη τέτοια κατάσταση.

Ο διαλογισμός μειώνει τη δραστηριότητα στο κέντρο του εγκεφάλου.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Yale τα τελευταία χρόνια, διαπίστωσε ότι ο διαλογισμός μειώνει τη δραστηριότητα στο δίκτυο προεπιλεγμένου τρόπου λειτουργίας, δηλαδή το δίκτυο του εγκεφάλου που είναι συνεχώς ενεργό, ακόμα κι όταν δε σκεφτόμαστε συνειδητά τίποτα. Είναι αυτό το μέρος του εγκεφάλου που σκέφτεται συνεχώς τα προβλήματά μας, το μέλλον, τα άγχη.

Διαπιστώθηκε επίσης, ότι αυξάνεται το πάχος του φλοιού στον ιππόκαμπο, που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη και σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στη ρύθμιση των συναισθημάτων και στο πώς αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας. Υπήρξαν επίσης μειώσεις στον όγκο των εγκεφαλικών κυττάρων στην αμυγδαλή, η οποία είναι υπεύθυνη για το φόβο και το άγχος.

Ο διαλογισμός επίσης, προκάλεσε αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανακούφιση από τα συμπτώματα κοινωνικού άγχους.

Μπορεί να βοηθήσει σταματώντας έναν εθισμό.

Δεδομένης της επίδρασής του στις περιοχές αυτοελέγχου του εγκεφάλου, ο διαλογισμός μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση διάφορων τύπων εθισμού.

Μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονται, είχαν περισσότερες πιθανότητες να σταματήσουν το κάπνισμα.

Φωτό από: Quora

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons