Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μήπως φταίει το τραπέζι σου για το ότι τρως πολύ;

Ίσως με μια πρώτη σκέψη να μην μπορείς να τα συσχετίσεις. Κι όμως, έρευνες αποδεικνύουν πως το πώς είναι το τραπέζι σου και το πιάτο σου την ώρα που τρως είναι αυτά που επηρεάζουν την ποσότητα που θα φας.

  • Κόβοντας το φαγητό σε μικρές μπουκιές έχουμε την αίσθηση ότι τρώμε περισσότερο ενώ μεγαλύτερες αλλά λιγότερες μπουκιές δίνει την αίσθηση ότι φάγαμε λίγο.
    Φαντάσου μια πίτσα. Αν είναι κομμένα περισσότερα κομμάτια συνήθως τρώμε λιγότερο από ότι αν είναι μεγάλα. Γιατί νομίζουμε ότι φάγαμε λιγότερα.
  • Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης το τραπέζι. Για την ακρίβεια το μέγεθος του τραπεζιού παίζει μεγάλο ρόλο.
    Όταν ένα τραπέζι είναι μεγάλο, τραβάει την προσοχή από το μικρό μέγεθος του πιάτου. Σε ένα αρκετά μεγάλο τραπέζι, οποιαδήποτε κανονική ποσότητα φαγητού φαίνεται μικρή.
    Αν είναι δυνατόν, αφαίρεσε την ακαταστασία από το τραπέζι, ώστε να εστιάζεις στο φαγητό.
  • Σε γενικές γραμμές, για να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση τροφής, δημιούργησε ένα περιβάλλον που διευκολύνει την επιλογή μερίδων.
  • Επίσης, η χρωματική αντίθεση μεταξύ φαγητού και πιάτου δημιουργεί μια οπτική ψευδαίσθηση γνωστή ως ψευδαίσθηση Delboeuf, από τον Βέλγο επιστήμονα που την ανακάλυψε το 1865. Σύμφωνα με τα ευρήματα του Delboeuf, όταν κοιτάξουμε ομόκεντρους κύκλους, το αντιληπτό μέγεθος του εσωτερικού κύκλου αλλάζει όταν η περιφέρεια του εξωτερικού κύκλου μεταβάλλεται: καθώς ο εξωτερικός κύκλος γίνεται μεγαλύτερος, η αντίληψη είναι ότι ο εσωτερικός κύκλος γίνεται μικρότερος. Αλλά, ίσως να αναρωτιέσαι πώς αυτό μπορεί να σχετίζεται με το μέγεθος της μερίδας και το χρώμα του πιάτου;
  • Έρευνες έδειξαν ότι μικρή αντίθεση ανάμεσα στο χρώμα του φαγητού και του πιάτου οδήγησε σε αύξηση της ποσότητας φαγητού κατά 30%.
  • Άρα τί πρέπει να κάνεις; Κόψε σε μικρές μερίδες το φαγητό σου και 2. χρησιμοποίησε χρωματικές αντιθέσεις στο πιάτο σου.

Φωτό από: Croplife Canada

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates