Είναι μόνο η μέση της μέρας και εσύ απλά καταρρέεις; Νιώθεις να σε εγκαταλείπουν οι δυνάμεις σου; Γιατί νιώθεις πάντα τόσο κουρασμένη; Ποιές είναι οι αιτίες;
1. Κατανάλωση πάρα πολλών υδατανθράκων.
Οι υδατάνθρακες είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Όταν τους τρώμε, το σώμα μας τους διασπά σε σάκχαρα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα για “καύσιμα”. Για αυτό και όταν είμαστε κουρασμένοι αναζητάμε κάτι γλυκό.
Ωστόσο, τρώγοντας πάρα πολλούς υδατάνθρακες μπορεί πραγματικά να σε κάνει να νιώθεις κουρασμένος, όσο παράξενο κι αν σου φαίνεται. Πώς γίνεται όμως, μία τροφή που δίνει ενέργεια, να μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι;
Όταν καταναλώνουμε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, προκαλείται γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Το σώμα δίνει σήμα στο πάγκρεας να παράγει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης, για να εξισορροπήσει τη ζάχαρη στο αίμα και μέσα στα κύτταρα. Αυτή η άνοδος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μετά πτώση, μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς εξάντληση.
2. Ζεις μια καθιστική ζωή.
Η αδράνεια μπορεί να είναι η αιτία της χαμηλής σου ενέργειας. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι είναι πολύ κουρασμένοι, χωρίς όμως να έχουν κάνει κάτι που πραγματικά τους κούρασε. Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, το οποίο χαρακτηρίζεται από ανεξήγητη κόπωση σε καθημερινή βάση. Αποτέλεσμα αυτής της χρόνιας κόπωσης, είναι πως όσοι τη νιώθουν, να ζουν μία καθιστική ζωή. Είναι αυτό που λέμε, “πηγαίνω ακόμα και στο περίπτερο με το αμάξι”.
Οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα αυτά τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα αντοχής. Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει την κόπωση σε όσους νιώθουν έτσι. Ακόμη και ελάχιστη αύξηση στη σωματική δραστηριότητα, φαίνεται να ωφελεί.
3. Δεν κάνεις καλό ύπνο.
Όταν δεν κοιμάσαι πολύ, είναι λογικό να νιώθεις κουρασμένος. Αλλά ακόμα και όταν κοιμάσαι αρκετά, παίζει ρόλο η ποιότητα του ύπνου. Το σώμα μας κάνει πολλά πράγματα ενώ κοιμόμαστε. Ένα από αυτά, είναι να απελευθερώνει ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και τα επίπεδα ενέργειας μας. Μετά από μια νύχτα πολύ καλού ύπνου, συνήθως ξυπνάμε αναζωογονημένοι. Οι ενήλικες χρειάζονται κατά μέσο όρο οκτώ ώρες ύπνου, ο οποίος όμως σημαντικό είναι, να είναι ξεκούραστος χωρίς διακοπές, ώστε να επιτρέψει στον εγκέφαλό να περάσει και τα πέντε στάδια του κάθε κύκλου ύπνου. Επίσης, θα πρέπει να είναι ποιοτικός, δηλαδή η θερμοκρασία του δωματίου να είναι σωστή, για να μην κρυώνεις ούτε να ζεσταίνεσαι, να μην έχεις αναμμένα φώτα και φυσικά να μην υπάρχει θόρυβος.
Φωτό από: Women Fitness Magazine