Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Είναι το έντερό μας ο δεύτερος εγκέφαλός μας; Και ποια σχέση έχει με τη διάθεσή μας;

Όταν σκεφτόμαστε τον εγκέφαλο, συνήθως φανταζόμαστε το μυστηριώδες και πολύπλοκο όργανο που βρίσκεται στην κοιλιά μας.

Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει, ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου μας. Καθίσταται όλο και πιο σαφές πλέον από τους επιστήμονες, ότι το έντερό μας, και για την ακρίβεια, όλο το γαστρεντερικό μας σύστημα, μπορεί να λειτουργεί ως μια δεύτερη μορφή εγκέφαλου και να επηρεάζει σημαντικά την υγεία μας.

Το γαστρεντερικό μας σύστημα, είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό σύστημα, που επεξεργάζεται την τροφή που καταναλώνουμε. Είναι ένα δεύτερο κέντρο ελέγχου, το οποίο επηρεάζει σημαντικά την αντίδρασή μας σε συναισθηματικούς παράγοντες και την ψυχική μας υγεία.

Το γαστρεντερικό σύστημα αποτελείται από εκατομμύρια νευρώνες που καλύπτουν το λεπτό έντερο, το στομάχι και το παχύ έντερο. Αν και αυτοί οι νευρώνες δεν “σκέφτονται” , όπως ο εγκέφαλός μας, είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των βασικών λειτουργιών του πεπτικού μας συστήματος, καθώς και για τη μετάδοση πληροφοριών στον κεντρικό νευρικό μας σύστημα. Η σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου μας είναι αμφίδρομη. Το σύστημα νεύρων που καλύπτει το έντερό μας μπορεί να στέλνει σήματα προς τον εγκέφαλό μας, αλλά και να λαμβάνει σήματα από αυτόν.

Πώς επηρεάζει τη διάθεσή μας;

Η σχέση μεταξύ του εντέρου μας και της διάθεσής μας είναι πολύ στενή. Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει την αίσθηση, του να επηρεάζεται το γαστρεντερικό τους σύστημα, από διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το γαστρεντερικό μας σύστημα, εκτός του να επηρεάζεται από τα συναισθήματά μας, είναι σε θέση να επηρεάζει την ψυχολογία μας και πώς νιώθουμε, συμπεριλαμβανομένης της θλίψης, του άγχους και της ευτυχίας.

Ένας από τους τρόπους με τον οποίο το εντερικό μας σύστημα επηρεάζει τη διάθεσή μας, είναι μέσω της παραγωγής νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη, η κορτιζόλη και το γαμμα-αμινοβουτυρικό οξύ ή αλλιώς GABA. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές επιδρούν στη διάθεση και την ψυχική υγεία μας.

Τι επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εντέρου μας και, κατά συνέπεια, τη διάθεσή μας. Αυτοί περιλαμβάνουν τη διατροφή μας, την άσκηση, τον ύπνο και τα επίπεδα του στρες.

Πώς μπορείς να ενισχύσεις τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου σου και κατά συνέπεια την ψυχολογία σου;

Διατροφή: Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε προβιοτικά και φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει την υγιή λειτουργία του εντέρου και να βελτιώσει την ψυχική σου κατάσταση.

Άσκηση: Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος στο γαστρεντερικό  σύστημα και να αυξήσει την παραγωγή ευεργετικών, για την ψυχολογία, ορμονών και νευροδιαβιβαστών.

Ύπνος: Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα ανακτά την ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε κατά την πέψη και την απορρόφηση των τροφών. Επιπλέον, ο καλός ύπνος συμβάλλει στη ρύθμιση ορμονών, που επηρεάζουν την όρεξη και την πέψη.

Στρες: Όταν κάποιος βρίσκεται υπό έντονο στρες, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εντέρου. Συγκεκριμένα, το στρες μπορεί να προκαλέσει καταστολή της κίνησης του εντέρου και ανισορροπία της εντερικής χλωρίδας, η οποία είναι σημαντική για την υγεία του εντέρου. Άρα, απαραίτητη είναι η ρύθμιση των επιπέδων του άγχους.

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2025 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates