Πρόκειται για χαρακτηριστικές φιγούρες των Χριστουγέννων. Δεν υπάρχει φάτνη χωρίς την παρουσία τους. Ποιοί ήταν, όμως, στην πραγματικότητα οι τρεις μάγοι με τα δώρα; Τί ξέρουμε για εκείνους;
Μάγοι ονομάζονταν σοφοί οι οποίοι ασχολούνταν με τις φυσικές επιστήμες, την αστρονομία, την ιατρική και κατείχαν θέση βασιλικών συμβούλων, ακολουθώντας ακόμη και το στρατό στις εκστρατείες.
- Οι γραφές μας λένε πολύ λίγα για τους μάγους. Η ιστορία, τους αναφέρεται μόνο μία φορά, στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου, όπου περιγράφονται ως μυστηριώδεις επισκέπτες από την Ανατολή, που έρχονται στην Ιερουσαλήμ ψάχνοντας τον βασιλιά που γεννήθηκε, όπως έλεγαν οι γραφές τους, όταν ανέτειλε το υπέρλαμπρο άστρο.
- Οι μάγοι ακολουθούν με τις καμήλες τους το αστέρι έως τη Βηθλεέμ. Εκεί, βλέποντας τον Ιησού και τη μητέρα του Μαρία, γονατίζουν και του προσφέρουν τρία δώρα, χρυσάφι, λιβάνι και σμύρνα. Στη συνέχεια, αναχωρούν για την πατρίδα τους, χωρίς να αναφερθούν ποτέ ξανά.
- Στην πραγματικότητα, ο Ματθαίος δεν αναφέρει πόσοι ήταν οι μάγοι. Υποθέτουμε ότι υπήρχαν τρεις σοφοί άνδρες, από τα τρία δώρα που δόθηκαν. Σύμφωνα με την παράδοση, τα ονόματά τους ήταν Γκασπάρ, Μελχιόρ και Μπαλτάζαρ, αλλά δεδομένου ότι η Αγία Γραφή δεν αναφέρει κάτι, δεν έχουμε τρόπο να γνωρίζουμε εάν η παράδοση είναι ακριβής.
- Κατάγονταν πιθανότατα από την Περσία γεγονός που σημαίνει ότι ταξίδεψαν πολύ για να δουν τον Χριστό. Οι σοφοί ήρθαν μέρες, μήνες ή πιθανώς ακόμα και χρόνια αργότερα από τη γέννησή του Ιησού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ματθαίος λέει ότι οι σοφοί επισκέφθηκαν και προσκύνησαν τον Ιησού σε ένα σπίτι και όχι στο στάβλο.
- Από τις πρώτες ημέρες του Χριστιανισμού, μελετητές της Βίβλου και θεολόγοι έχουν δώσει ποικίλες ερμηνείες της έννοιας και της σημασίας του χρυσού, του λιβανιού και των σμύρνων. Αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα ήταν συνήθως δώρα για να τιμήσουν έναν βασιλιά ή μια θεότητα στον αρχαίο κόσμο, ο χρυσός ως πολύτιμο μέταλλο, το λιβάνι για το άρωμά του και τα σμύρνα ως λάδι του χρίσματος.
- Εκτός από την αξία των δώρων των μάγων, μελετητές πιστεύουν ότι αυτά τα τρία δώρα είχαν επιλεγεί για τον ιδιαίτερο πνευματικό συμβολισμό τους για τον Ιησού. Ο χρυσός αντιπροσωπεύει τη βασιλεία Του, το λιβάνι ένα σύμβολο για τον ιερατικό Του ρόλο και σμύρνα, δηλαδή μύρο, για την ταφή του.
Σύμφωνα με το θρύλο:
- ο Γκασπάρ είχε καστανά μαλλιά και καστανά γένια και φορούσε έναν πράσινο μανδύα και ένα χρυσό στέμμα με πράσινο κοσμήματα. Έφερε το λιβάνι.
- Ο Μελχιόρ είχε μακριά άσπρα μαλλιά και άσπρα γένια και φορούσε ένα χρυσό μανδύα. Έφερε το χρυσό.
- ο Μπαλτάζαρ, είχε μαύρο δέρμα και μαύρο μούσι και φορούσε πορφυρό μανδύα. Έφερε το μύρο.
Φωτό από: Blogs de pax