ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Τι να κάνεις και τι όχι, όταν έχεις προσβάλει κάποιον.

Post by: 23/03/2022 0 comments

Καλώς ή κακώς, όλοι έχουμε προσβάλει κάποιον έστω και μία φορά στη ζωή μας, είτε άθελά μας είτε ηθελημένα.

Τι πρέπει να μην κάνεις μόλις το συνειδητοποιήσεις;

  1. Μην ρίξεις την ευθύνη στον άλλον.

Μην πεις ποτέ ότι δεν έπρεπε να έχει νιώσει προσβεβλημένος. Αφού το ξέρεις ότι τον έθιξες, είναι απόλυτα λογικό να νιώθει έτσι. Προφανώς, ούτε να διανοηθείς να πεις “Πραγματικά δεν θα έπρεπε να έχεις ενοχληθεί, είσαι πολύ ευαίσθητος” ή “Είσαι σοβαρός, πώς θα μπορούσε να σε προσβάλει αυτό που είπα;”. Δυστυχώς, και οι δύο αυτές αντιδράσεις θίγουν επιπλέον την περηφάνια του και κάνουν χειρότερη την προσβολή, που έχει ήδη υποστεί. Έτσι, το μόνο που καταφέρνεις είναι να διπλασιάσεις αυτό που αρχικά ένιωσε κι είναι πολύ πιο πιθανό να πιστέψει, πως εσκεμμένα  προσπαθείς να τον πληγώσεις ξανά.

  1. Μην προσπαθείς να βγάλεις τον άλλο τρελό.

Είναι κατανοητό ότι μπορεί να θέλεις να κρατήσεις αμυντική στάση και θα κάνεις κάθε προσπάθεια να αθωώσεις τον εαυτό σου. Μην προσπαθήσεις να βγάλεις όμως, τρελό τον άλλον. Ξέρει ότι τον προσέβαλες και με το να υποστηρίζεις ότι δεν το έκανες, είναι σα να μην καταλαβαίνεις το λάθος σου. Με αυτόν τον τρόπο, στρέφεις την προσοχή στον εαυτό σου, ενώ αυτό που χρειάζεται είναι να δείξεις προθυμία να διορθώσεις όσα είπες.

  1. Αγνόησε την αρνητική του αντίδραση.

Είναι προφανές ότι το άτομο που έχει θιχτεί θα έχει θυμώσει. Και είναι ακόμα πιο προφανές, ότι θα έχει αρνητική αντίδραση. Ίσως σου φωνάξει, θελήσει να τσακωθεί μαζί σου ή σταματήσει να σου μιλάει. Δεν είναι όμως απόλυτα λογικό; Εσύ από μεριάς σου, πρέπει να καταλάβεις πώς ένιωσε και να αντιληφθείς τα συναισθήματά του. Δώσε του χρόνο και κρέμεσαι από όσα σου λέει. Είναι συναισθηματικά ταραγμένος.

Τι να κάνεις;

  1. Συγγνώμη.

Δεν έχει σημασία αν δεν είχες κακή πρόθεση ή δεν συνειδητοποίησες τι είπες. Το μόνο που μετράει είναι ότι τα συναισθήματα κάποιου ανθρώπου πληγώθηκαν και, επομένως, πρέπει να εκφράσεις το πόσο λυπάσαι, που αυτά που είπες ή έκανες τον προσέβαλαν.

  1. Δείξε ότι ενδιαφέρεσαι.

Είναι σημαντικό να δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι για τον άλλον κι ότι δεν τον απαξιώνεις μετά από ό,τι έγινε. Μπορείς να του πεις πως οι σκέψεις του και τα συναισθήματά του μετράνε αληθινά για σένα, και πως λυπάσαι πολύ αν αυτό που είπες, έδειξε λανθασμένα ότι δεν τον σέβεσαι, ενώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

  1. Μάθε περισσότερα.

Φυσικά υπάρχει και η άλλη περίπτωση, που μπορεί να είπες κάτι, το οποίο γενικώς να μην θεωρείται προσβλητικό, αλλά ο άλλος να έχει όντως θιχτεί. Σε αυτή την περίπτωση, προσπάθησε να συζητήσεις μαζί του, για να καταλάβεις τί ακριβώς ήταν αυτό που τον πείραξε και για ποιο λόγο. Ούτως ώστε να μην επαναλάβεις ένα αντίστοιχο λάθος στο μέλλον, και φυσικά εξήγησέ του πώς δεν το είπες προσβλητικά, ούτε είχες τέτοια πρόθεση.

Φωτό από: Ray S / Unsplash

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons