Έφτασε η Τσικνοπέμπτη, ημέρα για τους λάτρεις του κρέατος και της γιορταστικής διάθεσης. Τι είναι όμως η Τσικνοπέμπτη;
- Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία τρώμε κυρίως κρέας.
- Γίνεται την Πέμπτη (η Τετάρτη και Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας), της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών (Κρεατινή).
- Είναι 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα.
- Ονομάστηκε έτσι επειδή τη μέρα αυτή ψήνουν σε όλη την Ελλάδα κρέατα και έχει παντού τσίκνα (καπνό από τα κάρβουνα με μυρωδιά από το κρέας).
- Συνδέεται με τις γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων, που έκαναν γλέντι, για να είναι εύφορη η γη την άνοιξη.
- Είναι η τελευταία μέρα όπου οι πιστοί μπορούν να φάνε κρέας. Έπειτα, ξεκινάει η εβδομάδα της Τυρινής, όπου δεν τρώμε κρέας, και μετά, ακολουθεί η νηστεία του Πάσχα.
- Στη Θήβα γίνεται ο “βλάχικος γάμος”: Ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζεται με το γάμο και τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.
- Στην Πάτρα γίνεται “ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς”. Η Γιαννούλα ήταν μια φτωχή και αφελής γυναίκα που έζησε πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πουλούσε κουλούρια. Ορισμένοι Πατρινοί εκμεταλλευόμενοι την αφέλειά της αυτή, της έταζαν πως θα την παντρέψουν με τον πρόεδρο της Αμερικής Ουίλσον. Έτσι, την Τσικνοπέμπτη την έκαναν να περιμένει το γαμπρό, που υποτίθεται είχε έρθει στο λιμάνι και την κορόιδευαν.
- Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας γίνονται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσα, στις κεντρικές πλατείες και τα στενά δρομάκια. Δηλαδή στήνεται ένα πετεγουλιό (κουτσομπολιό), στα παράθυρα των σπιτιών, από τις νοικοκυρές.
- Στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές, στις οποίες, αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Στο τέλος κάποιος κάνει τα προξενιά στους νέους, ανακατεύοντας με ένα ξύλο τα κάρβουνα.
- Στην Κομοτηνή, οι γυναίκες δίνουν στον αρραβωνιαστικό τους μία κότα γεμιστή και έναν μπακλαβά και οι άντρες στην αρραβωνιαστικιά τους στέλνουν μια γαλοπούλα που λέγεται κούρκος.
- Στη Νάουσα οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην πλατεία και γιορτάζουν με Γενίτσαρους (άντρες) και Μπούλες (γυναίκες). Είναι ένα χορευτικό δρώμενο, όπου συμμετέχουν μόνο νέοι άνδρες.