Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τι γιορτάζουμε σήμερα: η ιστορία του Τίμιου Σταυρού

Σήμερα είναι μια σημαντική γιορτή, συνδεδεμένη με τη θρησκεία και τις παραδόσεις μας, η εορτή του Τίμιου Σταυρού.

Ο σταυρός είναι το σύμβολο του Χριστιανισμού. Σε αυτόν σταυρώθηκε ο Θεάνθρωπος, ο Ιησούς Χριστός.

Ο σταυρός του Χριστού είχε εξαφανιστεί για περισσότερο από 300 χρόνια. Η Αγία Ελένη ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους, έπειτα από εντολή του γιου της αυτοκράτορα Κωνσταντίνου για να ανακαλύψει πού βρίσκεται ο Τίμιος Σταυρός.

Μια νεαρή Εβραία βοήθησε την Αγία Ελένη οδηγώντας την σε έναν άνθρωπο που γνώριζε που βρίσκονταν και οι τρεις σταυροί της σταύρωσης.

Όταν ξεκίνησε η Αγία Ελένη τις έρευνες, προσευχήθηκε να τη βοηθήσει ο Θεός να βρει το σημείο που είχα θαφτεί οι σταυροί. Και τότε συνέβη το θαύμα. Η γη σείστηκε και σκίστηκε επάνω από το σημείο που ήταν ο Σταυρός. Αμέσως άρχισαν οι ανασκαφές και βρέθηκαν όντως οι τρεις σταυροί, οι οποίοι μάλιστα ήταν και σε πολύ καλή κατάσταση. Επάνω από το σημείο αυτό υπήρχε πάντα ένα ευωδιαστό φυτό, ο γνωστός μας βασιλικός.

Τέθηκε, όμως, το πρόβλημα ποιός από τους τρεις ήταν ο Σταυρός του Ιησού. Η Αγία Ελένη τότε σκέφτηκε πως υπήρχε εκεί κοντά μια πολύ άρρωστη γυναίκα και πως μόνο ο Τίμιος Σταυρός θα μπορούσε να την κάνει καλά.

Έτσι και έγινε. Δοκιμάστηκαν οι δύο πρώτοι σταυροί αλλά δεν έγινε τίποτα. Όταν όμως η γυναίκα ακούμπησε τον τρίτο έγινε αμέσως καλά και σηκώθηκε.

Η ημερομηνία εορτασμού του Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου, είναι η ημερομηνία που  υψώθηκε από τον Πατριάρχη Μακάριο μέσα στον ναό της Αναστάσεως.

Σύμφωνα με την παράδοση, η ημέρα της γιορτής του Σταυρού θεωρείται η μέρα έναρξης της σποράς για τους γεωργούς. Όπως έλεγαν δεν κάνει τα σπείρεις πριν “σταυρώσει” η γη. Την παραμονή του Σταυρού οι γυναίκες έκοβαν το βασιλικό από τις γλάστρες τους και τον προσέφεραν στην εκκλησία για να μοιραστεί στους πιστούς, ως σύμβολο για τον βασιλικό που φύτρωνε πάνω από το σημείο που ήταν θαμμένος ο Τίμιος Σταυρός.

Ένα από τα πιο γνωστά πανηγύρια της γιορτής του Τίμιου Σταυρού γίνεται στη Νάξο, όπου ο Σταυρός θεωρείται προστάτης του νησιού. Μετά τη λειτουργία στήνεται μεγάλο πανηγύρι όπου προσφέρονται τοπικά εδέσματα, όπως το πατατάτο, και ακολουθεί γλέντι με παραδοσιακούς χορούς.

Ο Τίμιος Σταυρός δεν διατηρείται ολόκληρος, αλλά κομμάτια του βρίσκονται σε πολλά μέρη, με το μεγαλύτερο εξ αυτών να βρίσκεται στο Άγιο Όρος.

Φωτό από: Howardsville Gospel Chapel

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates