Κουβαλάμε την παιδική ηλικία μας στις σχέσεις μας. Αν έζησες την απόρριψη στην ηλικία που χρειαζόσουν φροντίδα, τότε είναι πολύ πιθανό να βλέπεις την απόρριψη μέσα στη σχέση σου.
Η τοξική ζήλια είναι ένας δυσλειτουργικός τρόπος για να καλύψουμε έμμεσα τις πολύ φυσιολογικές ανάγκες που είχαμε παιδιά, όπως η στοργή και η φροντίδα.
Εάν, στα πρώτα χρόνια της ζωής σου, η συμπεριφορά ενός ή και των δύο γονιών σου σε έκανε να αισθανθείς απόρριψη ή υποτίμηση, τότε αυτά είναι τα συναισθήματα που θα ανακαλέσεις αυτόματα στις σχέσεις σου ως ενήλικας. Αυτές οι πρώτες εμπειρίες σημαίνουν ότι πιθανόν να προσελκύσεις ανθρώπους που, όπως και οι γονείς σου, είναι μη δοτικοί ή και αναξιόπιστοι. Η τοξική αγάπη έρχεται όταν όσα έζησες ως παιδί ενεργοποιούνται στις σχέσεις σου.
Αρχικά, οι τοξικές σχέσεις μπορούν να είναι κάτι σαγηνευτικό. Να σε κάνουν να αισθάνεσαι την εκρηκτική χημεία με ένα άτομο που ασυνείδητα ενεργοποιεί παλιά συναισθήματα, παιδικά συναισθήματα, την αγάπη όπως την έλαβες ή όχι, ως παιδί.
Δυστυχώς, η ίντριγκα και η γοητεία που ο νέος αυτός σύντροφος εκπέμπει, σύντομα εξατμίζεται και σου αφήνει πάλι το συναίσθημα του ανικανοποίητου. Αυτή η αναστάτωση ξυπνά παλιές πληγές από την παιδική ηλικία και σε αποπροσανατολίζει. Κάνεις και λες πράγματα που ποτέ δεν θα έκανες ή θα έλεγες.
Μια πληγή που δεν θεραπεύτηκε ποτέ, είναι εύκολο να ξανα-ανοίξει.
Τι μπορείς να κάνεις;
- Θυμήσου.
Προσπάθησε να ανακαλέσεις στη μνήμη σου την παιδική σου ηλικία και πώς ικανοποιήθηκαν ή δεν ικανοποιήθηκαν οι ανάγκες σου. Τι πήγε καλά και τί πήγε άσχημα; Ήταν ένας από τους γονείς σου, με κάποιο τρόπο, απών ή μη διαθέσιμος για εσένα;
- Τι είδους χαρακτήρες σε ελκύουν;
Τί άτομα σε ελκύουν; Είναι τίμια, συναισθηματικά διαθέσιμα και αξιόπιστα; Ή μήπως είναι απρόβλεπτα, σου στέλνουν διφορούμενα μηνύματα ή δείχνουν μια απροθυμία να δεθούν μαζί σου;
- Ποια είναι η “πληγή” που έχεις;
Προσδιόρισε αυτό που ξεκίνησε στην παιδική ηλικία και τώρα επανενεργοποιείται στις επιλογές ενηλίκων συντρόφων σου. Είναι σημαντικό να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Όταν το συνειδητοποιήσεις και το ξεπεράσεις, τότε η τοξική ζήλια θα φύγει από τη σχέση σου.
Φωτό από: Bioinformatics R&D