ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Τελικά μπορούν να αντέξουν οι μεγάλες παρέες ή διαλύονται;

Post by: 07/10/2020 0 comments

Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό ον. Του αρέσει να συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους και να κάνει φιλίες. Μία πασίγνωστη παρέα, που όλοι έχουμε γνωρίσει από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες, ήταν “τα φιλαράκια”. Τα “φιλαράκια” ήταν μία παρέα που πέρασε πολλά. Ήταν δεμένοι, είχαν τους τσακωμούς και τους έρωτές τους και στο τέλος, ο καθένας διάλεξε τον δικό του δρόμο. Αλήθεια, στην πραγματική ζωή τί γίνεται; Μπορούν να αντέξουν μεγάλες παρέες ή είναι κάτι ουτοπικό;

Πώς δημιουργείται μία μεγάλη παρέα;

Συνήθως, οι μεγάλες παρέες ξεκινάνε από τη φιλία δύο ή τριών ατόμων. Αυτά τα άτομα με τον καιρό φέρνουν καινούργια πρόσωπα, είτε φιλικά είτε συγγενικά. Δεν θα ταιριάξουν όλοι με όλους, αλλά κάποιοι από αυτούς θα κολλήσουν και με τους υπόλοιπους και έτσι η παρέα σιγά-σιγά θα μεγαλώσει. Μπορεί να καταλήξει να αποτελείται από έξι, εφτά άτομα, ακόμα και δέκα.

Δεν είναι όλοι το ίδιο φίλοι με όλους.

Για να είμαστε ειλικρινείς, μία παρέα πάντα θα αποτελείται από υποομάδες, χωρίς αυτό όμως να είναι κακό. Είναι απόλυτα λογικό. Παρότι μπορεί να περνάς τέλεια και με τα 10 άτομα και να βρίσκεστε σχεδόν καθημερινά, είναι φυσιολογικό να κολλάς ένα κλικ παραπάνω με κάποιους ή να μιλήσεις πιο πολύ με κάποιους μέσα στη μέρα σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και οι υπόλοιποι φίλοι σου, ούτε προφανώς είναι κάτι μεμπτό. Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό, που δεν ταράζει τη δομή της παρέας.

Οι συγκρούσεις

Αργά ή γρήγορα, θα έρθουν οι συγκρούσεις μέσα στην παρέα. Οι λόγοι είναι πολλοί. Είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις ή να γίνει αυτό που λέμε “χαλασμένο τηλέφωνο”, γιατί κάποιος μπορεί να πει κάτι. Αλλά αφού μιλάμε για τόσα άτομα, σίγουρα δεν είναι εφικτό να μεταφερθεί και στους υπόλοιπους, ακριβώς όπως ειπώθηκε και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Όμως εδώ είναι που κρίνεται η πραγματική φιλία. Μία αληθινή παρέα, που όλα τα μέλη της αγαπάνε ο ένας τον άλλον, θα βρει τρόπο να ξεπεράσει τις συγκρούσεις και δεν θα διαλυθεί.

Η ζήλια

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Σε μία παρέα, πάντα κάποιος κλέβει την παράσταση και κάποιος είναι πιο πίσω. Υπάρχει περίπτωση όμως, ένα παλιότερο μέλος να επισκιαστεί από την παρουσία ενός νεότερου, γιατί η παρέα στρέφει την προσοχή της πάνω του. Και είναι και λογικό. Πάντα το κάτι καινούργιο μάς ανανεώνει και μας τραβάει την προσοχή. Μία ομάδα ανθρώπων δεν είναι στατική, παρά αλλάζει. Αυτό σημαίνει ότι κατά καιρούς, η προσοχή της θα στρέφεται και σε διαφορετικό πρόσωπο, ανάλογα με τις συνθήκες. Πολλές φορές όμως, μέσα στις μεγάλες παρέες, υπάρχουν άτομα τα οποία όταν χάσουν την προσοχή της ομάδας, εκδηλώνουν συναισθήματα ζήλιας. Ενδόμυχα θέλουν όλοι να ασχολούνται με εκείνους και θα βγάλουν κακία ως προς το πρόσωπο που είναι στο επίκεντρο. Είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσουν να βάλουν λόγια ή να δημιουργήσουν ίντριγκες και καταστάσεις, για να ξαναβρεθούν εκείνα στο κέντρο της προσοχής και να βγει κακός αυτός που είναι τώρα στο επίκεντρο, γιατί τον βλέπουν σαν απειλή. Δυστυχώς, οι περισσότερες παρέες έχουν διαλυθεί για αυτό το λόγο. Γιατί κάποιος έφυγε από τα φώτα της δημοσιότητας και έχασε την προσοχή και τα τίναξε όλα στον αέρα.

Έρωτες

Όπως και στα φιλαράκια, η Ρέιτσελ και o Ρος, αλλά και ο Τσάντλερ με τη Μόνικα, τελικά έγιναν ζευγάρια. Έτσι και σε μια αληθινή παρέα, είναι πάρα πολύ πιθανόν να προκύψουν έρωτες. Εδώ βέβαια μπλέκονται πολλά ζητήματα. Ενδεχομένως κάποιος από την παρέα να δει ερωτικά κάποιον άλλον, αλλά για να μη διαλυθεί η παρέα και για να μη χαθεί η φιλία, να κάνει πίσω. Όμως τα συναισθήματα κανενός δεν κρύβονται και όταν γίνει αντιληπτό, τότε τα πράγματα μπορεί να μπερδευτούν, να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Κι αν δεν έχουμε happy end, είναι πολύ πιθανό η παρέα να διαλυθεί, γιατί οι μισοί θα πάρουν τη μεριά του ενός και άλλοι μισοί τη μεριά του άλλου. Δεν μπορούμε φυσικά να απορρίψουμε και το ενδεχόμενο, κάποιο αγόρι να θέλει μία κοπέλα και κάποια άλλη κοπέλα να θέλει αυτό το αγόρι. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πόσο πιθανό είναι να δημιουργηθούν μπερδέματα και να τιναχτεί η παρέα στον αέρα.

Από όλα λοιπόν τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι όπως και η κοινωνία μας είναι πολύπλοκη, έτσι και μια μεγάλη παρέα αποτελεί τη μικρογραφία της. Δεν υπάρχει κανόνας για το αν μία μεγάλη παρέα μπορεί να κρατήσει μία ζωή ή να διαλυθεί. Σίγουρα υπάρχουν πάντα προβλήματα και τίποτα δεν είναι ρόδινο. Αλλά μία παρέα πραγματικά δεμένη, δεν θα αφήσει κανέναν από τους παραπάνω λόγους να τη διασπάσει. Φυσικά, όσο περισσότερα τα άτομα, στατιστικά τόσο πιο πιθανό είναι να δημιουργηθούν ίντριγκες και προβλήματα και τελικά να μην κρατήσει στο πέρασμα του χρόνου. Όμως, δεν υπάρχει κανόνας, παρά μόνο καλή θέληση. Κι αν τελικά μία παρέα είναι γραφτό να κρατήσει στο χρόνο, σιγά-σιγά θα αποβάλει από μέσα της αυτούς που δημιουργούν τα προβλήματα.

Φωτό από: mosregtoday.ru

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons