Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τα πιο γνωστά συμπλέγματα σχέσεων: Οιδιπόδειο σύμπλεγμα και σύμπλεγμα Ηλέκτρας.

Σύμπλεγμα είναι ένα σύνολο συνειρμών ή παρορμήσεων που συνδέονται ασυνείδητα από το άτομο με ένα συγκεκριμένο θέμα και επηρεάζουν τη συμπεριφορά του.

  • Γνωστά συμπλέγματα είναι το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα και το σύμπλεγμα της Ηλέκτρας και αναφέρονται στην επιθυμία της απόκτησης του γονιού του αντίθετου φύλου και της απομάκρυνσης του γονιού του ιδίου φύλου.
  • Η επιτυχημένη επίλυση των δυο αυτών συμπλεγμάτων είναι ουσιαστικής σημασίας για τη μετέπειτα σεξουαλική συμπεριφορά του ατόμου.
  • Η εμφάνισή τους προσδιορίζεται στην ηλικιακά στα 3 έως 6 χρόνια του παιδιού.
  • Τον όρο Οιδιπόδειο σύμπλεγμα εισήγαγε ο Σίγκμουντ Φρόυντ βασισμένος στον μύθο του Οιδίποδα, ο οποίος, χωρίς να το γνωρίζει, σκότωσε τον πατέρα του Λάιο και παντρεύτηκε τη μητέρα του Ιοκάστη.
    Στο Οιδιπόδειο σύμπλεγμα, ένα αγόρι έχει προσκόλληση στη μητέρα του και ανταγωνίζεται τον πατέρα του για τη μητρική προσοχή.
    Αντίστοιχα, το σύμπλεγμα της Ηλέκτρας είναι η προσκόλληση της κόρης στον πατέρα και ο ανταγωνισμός με τη μητέρα.
  • Η Ηλέκτρα, κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, μετά το φόνο του πατέρα της από τη γυναίκα του και τον εραστή της Αίγισθο, έμεινε στην ιστορία ως η εκδικήτρια και τιμωρός του φόνου καθώς και η ηθική αυτουργός της μητροκτονίας που επακολούθησε. Τον όρο εισήγαγε ο μαθητής του Φρόυντ, Καρλ Γιούνγκ.
  • Κάθε παιδί σε κάποιος σημείο της ζωής του αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της μητέρας του και του πατέρα του και συνειδητοποιεί ότι μοιάζει πιο πολύ με έναν από τους δύο. Έτσι, το παιδί αντιλαμβάνεται και αποκτά το φύλο του. Η μη ομαλή μετάβαση στο στάδιο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία ταυτοποίησης του φύλου από το ίδιο το άτομο.
  • Επίσης, δημιουργείται στο παιδί η πρωτόγονη επιθυμία για τον ένα γονέα με αποτέλεσμα να θέλει ασυνείδητα να αποκλείσει τον άλλο γονέα ενώ παράλληλα τον ζηλεύει.
  • Ένα κρίσιμο σημείο της αφύπνισης αυτής, είναι αυτό που το παιδί καταλαβαίνει ότι η μητέρα μοιράζει την αγάπη της ανάμεσα σε αυτό και τον πατέρα και αντίστοιχα ισχύει και για τα κορίτσια με τον πατέρα.
    Το παιδί, λοιπόν, από εκεί που ήταν προσκολλημένο στο γονιό αντίθετου φύλου, στρέφεται τώρα προς τον γονιό του ίδιου φύλου, με τη σκέψη πως αν ταυτιστεί μαζί του θα κερδίσει το ενδιαφέρον, την προσοχή και την αγάπη του γονέα ίδιου φύλου, κάτι που επεδίωκε εξαρχής. Σε αυτό το στάδιο το παιδί αποκτά πολλά από τα χαρακτηριστικά του φύλου του, όπως για παράδειγμα τα κορίτσια το ενδιαφέρον τους για πιο θηλυκά πράγματα και τα αγόρια  για πιο αντρικές ασχολίες.
    Αυτό οδηγεί το παιδί στο να επιστρέψει στον γονέα αντίθετου φύλου και να τον αντιμετωπίσει ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα και οντότητα. Η μη ομαλή μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο σε αυτό σημείο μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντική περιφρόνηση και μια αίσθηση κυριαρχίας πάνω στο αντίθετο φύλο.
  • Βέβαια ο υπερβολικός διαχωρισμός ανάμεσα στα δύο φύλα από το παιδί μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση αδυναμίας που μπορεί, με τη σειρά της, να οδηγήσει σε πρότυπα εξιδανικευμένου ελέγχου και αυτάρκειας.
  • Θα πρέπει λοιπόν οι γονείς να βρίσκονται δίπλα στο παιδί σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής του, να κατανοούν πως είναι μια φυσιολογική διαδικασία και να αφήνουν την πορεία να εξελίσσεται ομαλά.

Φωτό από: superEva

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates