Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις βασιλικές οικογένειες να φορούν τα πιο λαμπερά κοσμήματα, στολισμένα με αστραφτερές πολύτιμες πέτρες.
Πράγματι, αφού τα φόρεσαν στο παρελθόν, βρίσκουμε τα κοσμήματα να ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές, σε μουσεία ή στην περιουσία του στέμματος ή μεγάλων οργανισμών.
1. Stuart Diamond
Αυτό το μπλε-πράσινο διαμάντι 39 καρατίων είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ολλανδικής βασιλικής συλλογής. Είχε τοποθετηθεί σε μια τιάρα που φορούσε η βασίλισσα Juliana, αλλά από τότε δεν έχει ξαναφορεθεί.
2. Dresden Diamond
Το πράσινο διαμάντι της Δρέσδης, γνωστό και ως “Πράσινη Δρέσδη”, είναι ένα πράσινο διαμάντι 41 καρατίων, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα προήλθε από το ορυχείο Kollur στην Άντρα Πραντές στην Ινδία.
Πήρε το όνομά του από τη Δρέσδη, την πρωτεύουσα του γερμανικού κρατιδίου της Σαξονίας, όπου βρίσκεται τους δύο τελευταίους αιώνες.
3. Sancy Diamond
Αυτό το καφέ- κίτρινο διαμάντι 55 καρατίων έχει μια μακρά βασιλική ιστορία. Ήταν μέρος των συλλογών κοσμημάτων της βασιλικής οικογένειας της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και της Αγγλίας. Σήμερα, εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
4. Noor-al-Ain Diamond
Αυτό το ροζ διαμάντι 60 καρατίων προέρχεται από την Ινδία. Ένας Πέρσης βασιλιάς του 18ου αιώνα το πήρε και από τότε βρίσκεται στο Ιράν. Σήμερα φυλάσσεται στην Κεντρική Τράπεζα της Τεχεράνης.
5. Hope Diamond
Αυτό το διάσημο καταραμένο διαμάντι ανήκε στη γαλλική βασιλική οικογένεια, μέχρι που κλάπηκε. Αρχικά ήταν στα 67 καράτια, η πέτρα όμως κόπηκε αργότερα, στο σημερινό της μέγεθος των 45 καρατίων. Εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Smithsonian στην Ουάσινγκτον.
6. Archduke Joseph Diamond
Αυτό το διαμάντι των 76 καρατίων πήρε το όνομά του από τον πρώτο ιδιοκτήτη του, τον Αρχιεπίσκοπο Ιωσήφ Αύγουστο της Αυστρίας. Πωλήθηκε λίγο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δημοπρατήθηκε αρκετές φορές και τώρα βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή.
7. Shah Diamond
Με βάρος 88 καρατίων, η πολύτιμη πέτρα είναι χαραγμένη με τα ονόματα τριών από τους ιδιοκτήτες της στην Περσία. Έφτασε στη ρωσική αυτοκρατορική συλλογή κοσμημάτων ως προσφορά καλής θέλησης το 1829. Σήμερα βρίσκεται στο Κρεμλίνο.
8. Koh-i-Noor Diamond
Αυτό το διαμάντι, το όνομα του οποίου σημαίνει βουνό φωτός, βρίσκεται στον Πύργο του Λονδίνου, μαζί με το στέμμα της μητέρας της βασίλισσας Ελισάβετ. Η βασίλισσα Βικτώρια το έλαβε ως δώρο το 1849.
9. Regent Diamond
Ένας έμπορος της Αγγλίας, ο Thomas Pitt, πούλησε αυτό το διαμάντι της Ινδίας, στον Φίλιππο, τον Δούκα της Ορλεάνης το 1717. Το διαμάντι των 140 καρατίων φόρεσαν διάφοροι Γάλλοι βασιλιάδες αλλά και ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Τελικά, κατέληξε σε μια τιάρα για την αυτοκράτειρα Ευγενία. Σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
10. Darya-i-Noor Diamond
Ένα άλλο κόσμημα από τη συλλογή κοσμημάτων του Ιράν, το ροζ διαμάντι, ζυγίζει περίπου 182 καράτια. Βρίσκεται σήμερα στην Κεντρική Τράπεζα της Τεχεράνης.
11. Orloff Diamond
Αυτό το απίστευτο διαμάντι 189 καρατίων έδωσε στην Αικατερίνη τη Μεγάλη, ένας από τους εραστές της, ο Γρηγόριος Ορλώφ.
12. Cullinan II Diamond
Είναι ένα από τα εννέα μεγάλα διαμάντια που κόπηκαν από το τεράστιο Cullinan Diamond. Ζυγίζει 317 καράτια και ονομάζεται επίσης το δεύτερο αστέρι της Αφρικής. Το διαμάντι είναι μέρος της βρετανικής συλλογής κοσμημάτων .
13. Cullinan I Diamond
Το μεγαλύτερο από τα διαμάντια που προέρχονται από το τεράστιο Cullinan, είναι το Cullinan I με 530 καράτια. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο. Βρίσκεται στο Σκήπτρο του Κυρίου με το Σταυρό, το οποίο βρίσκεται στον Πύργο του Λονδίνου με τα υπόλοιπα κοσμήματα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.
14. Gold Jubilee Diamond
Το μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο, είναι αυτή η κίτρινη-καφέ πολύτιμη πέτρα των 545 καρατίων. Προσφέρθηκε στον βασιλιά Bhumibol Adulyadej της Ταϊλάνδης ως δώρο και εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της συλλογής κοσμημάτων της βασιλικής οικογένειας της Ταϊλάνδης.
Φωτό από: Hisdoryan