Το έθιμο, το θέλει! Κάθε 1η Απριλίου, γίνεται “διαγωνισμός” για το ποιος θα πει το ψέμα που θα πιστέψουν οι περισσότεροι.
- Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη.
- Το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι οι ψαράδες έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.
- Άλλη εκδοχή δίνει την προέλευση από τη Γαλλία. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Κάποιοι συνέχιζαν να γιορτάζουν την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
- Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειές του.
Μεγάλα ψέματα της Πρωταπριλιάς.
- Ένα παράδειγμα πρωταπριλιάτικης φάρσας είναι αυτή του BBC το 1957, σύμφωνα με το οποίο Ελβετοί γεωργοί μάζευαν μακαρόνια από δέντρα.
- Μια άλλη μεγάλη φάρσα ήταν ενός μίμου, ο οποίος υποδυόμενος τον Ρίτσαρντ Νίξον ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος για την προεδρεία την ΗΠΑ.
- Το 1955 το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πως βρήκε τον τάφο του Σωκράτη, μαζί με το κώνειο, στην Ακρόπολη.
- Το Ινστιτούτο “Franklin” το 1940 ενημέρωσε ότι την επόμενη μέρα θα έρχονταν το τέλος του κόσμου, προκαλώντας παγκόσμια υστερία.
- Η γαλλική εφημερίδα Parisien ανακοίνωσε ότι θα διαλυθεί ο Πύργος του Eiffel και θα μεταφερόταν στη Euro Disney.
- Στη Σουηδία το 1962 ανακοίνωσαν ότι πλέον οι τηλεθεατές μπορούσαν να βλέπουν τηλεόραση έγχρωμα, απλώς και μόνο τοποθετώντας μια νάιλον κάλτσα μπροστά στην οθόνη.
Φωτό από: San Diego Reader