ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Τα 5 στάδια της αγάπης.

Post by: 14/05/2020 0 comments

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουμε πως η αγάπη είναι μία. Κι όμως η αγάπη μέσα σε μία σχέση περνάει από διάφορα στάδια, για την ακρίβεια πέντε. Όσοι έχουν περάσει από όλα αυτά τα στάδια, έχουν βιώσει σίγουρα την πραγματική αγάπη.

Στάδιο 1
Η αγάπη είναι το τέχνασμα της φύσης για να επιλέξουν οι άνθρωποι έναν σύντροφο, έτσι ώστε το είδος μας να συνεχιστεί. Αισθανόμαστε τόσο υπέροχα γιατί είμαστε γεμάτοι ορμόνες όπως ντοπαμίνη, οξυτοκίνη, σεροτονίνη, τεστοστερόνη και οιστρογόνα. Είμαστε σίγουροι ότι θα παραμείνουμε έτσι για πάντα. Και επειδή ακριβώς είμαστε γεμάτοι με “ορμόνες αγάπης”, δεν έχουμε επίγνωση του τί μας συμβαίνει.

Στάδιο 2
Σε αυτό το στάδιο η αγάπη δυναμώνει. Το ζευγάρι έχει δεθεί ακόμα περισσότερο κι αυτός ο δεσμός γίνεται όλο και πιο ισχυρός. Είναι μια εποχή χαράς, προστασίας και ζεστασιάς. Μαθαίνουμε τί θέλει το άλλο πρόσωπο και αλλάζουμε τις ζωές μας, για να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε μια ζωή “των δυο μας”. Αισθανόμαστε ασφαλείς, φροντίζουμε τον σύντροφό μας και τον εκτιμούμε. Συχνά πιστεύουμε ότι αυτό είναι το τελικό στάδιο της αγάπης και πιστεύουμε ότι θα μείνει έτσι για πάντα.

Στάδιο 3
Είναι το στάδιο που πολλοί γάμοι και σχέσεις διαλύονται. Είναι η περίοδος που αρχίζουμε να μην αισθανόμαστε καλά μέσα στη σχέση μας, νιώθουμε παραμελημένοι ή παγιδευμένοι. Γινόμαστε πιο ευερέθιστοι, πληγωμένοι και θυμωμένοι. Είναι ακριβώς αυτό το στάδιο που ο έρωτας έχει φύγει και έχει μείνει η αγάπη. Επειδή όμως βιώνουμε αυτή την αλλαγή, νομίζουμε πως έχει χαθεί κάθε ενδιαφέρον για το σύντροφό μας, αλλά και από εκείνον για μας. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι είναι αυτό το σημείο, που το ζευγάρι δένεται ακόμα πιο πολύ και περνά σε ένα άλλο βαθύτερο επίπεδο αγάπης. Είναι αυτή η φάση που πρέπει να αποδεχτούμε το σύντροφό μας όπως ακριβώς είναι, να του δώσουμε την ελευθερία να εκφραστεί στη ζωή του. Η στιγμή που πρέπει να νιώσουμε αυτό το συναίσθημα ότι αγαπάμε τόσο τον άλλον, ακόμα και αν δεν είναι δίπλα μας.

Στάδιο 4
Εφόσον έχετε καταφέρει να περάσετε το τρίτο στάδιο, βρίσκεστε πλέον στη φάση της ανακούφισης. Πρόκειται ακριβώς για την κατάσταση που έχετε αποδεχτεί πλήρως ο ένας τον άλλον, με τα καλά του και τα κακά του. Κατανοείτε πώς είστε άνθρωποι και θα έχετε τις στραβές σας μέρες, τα προβλήματά και τα μειονεκτήματά σας. Αλλά έχετε συνειδητοποιήσει πόσο αγαπά ο ένας τον άλλον και στέκεστε δίπλα στο σύντροφό σας βράχος.

Στάδιο 5
Έχετε πλέον φτάσει στο υπέρτατο επίπεδο αγάπης. Είστε μία ομάδα, ένα σώμα και μία ψυχή. Δύο άνθρωποι που αγαπιούνται τόσο, ώστε να μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μαζί. Μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα. Έχετε ενώσει τις δυνάμεις σας και τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει αυτό που έχετε χτίσει. Έχετε κοινούς στόχους, θέλετε να βρίσκεστε συνεχώς μαζί και να κάνετε τα πάντα με το σύντροφό σας. Έχετε ουσιαστικά επιστρέψει στο στάδιο 1, μόνο που πλέον είστε στο υπέρτατο επίπεδο αγάπης.

Φωτό από: Healthy Hildegard

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons