ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Πόσο κακό είναι το να λες ψέματα;

Post by: 04/12/2018 0 comments

Από μικρούς μας μαθαίνουν ότι είναι κακό να λέμε ψέματα. Οι γονείς μαθαίνουν στα παιδιά ότι ένα σημαντικό προσόν στη ζωή τους, θα είναι να λένε πάντα την αλήθεια. Σαν ενήλικες όμως, το ακολουθούμε; Τελικά είναι κακό το να λες ψέματα;

  1. Όλοι έχουν δικαίωμα στην αλήθεια.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στο να γνωρίζουν την αλήθεια και δεν γίνεται να τους την κρύβουμε, ειδικά για οτιδήποτε τους αφορά. Όπως δεν αρέσει και σε σένα να σου λένε ψέματα και θες να γνωρίζεις την αλήθεια, το ίδιο ισχύει και για τους άλλους.

  1. Όταν λες ψέματα φοβάσαι.

Ως γνωστόν το ψέμα δημιουργεί άλλο ψέμα και όλα αυτά δημιουργούν μπέρδεμα. Όταν έχεις αποφασίσει να μην πεις την αλήθεια τότε αρχίζεις και συγχύζεσαι με το να προσπαθείς να θυμηθείς τί έχεις πει. Προσπαθείς να μη σου ξεφύγει η αλήθεια, να μην μπερδέψεις καταστάσεις. Ουφ! Κούραση! Άρα το να λες ψέματα κάνει κακό πρώτα από όλα σε σένα.

  1. Τα κατά συνθήκη ψέματα.

Στον αντίποδα υπάρχουν τα κατά συνθήκη ψέματα. Υπάρχουν κάποιες φορές που το να πεις την αλήθεια δεν θα βοηθήσει. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να πεις σε ένα παιδί ότι ο μπαμπάς απάτησε τη μαμά και για αυτό χωρίζουν. Μία άλλη περίπτωση, είναι ότι δεν μπορείς να πεις σε κάποιον που πεθαίνει, ότι πεθαίνει. Κάτι τέτοιο θα τον καταρρακώσει.

  1. Το ψέμα σε κάνει αναξιόπιστο.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως τις περισσότερες φορές που θα πούμε ψέματα θα μας καταλάβουν. Ακόμα κι αν δεν μας το πουν. Το να μην είμαστε, όμως, ειλικρινείς μάς κάνει αναξιόπιστους στα μάτια των άλλων. Πώς μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον, που τον έχεις πιάσει να σου λέει ψέματα; Δε γίνεται.

5.Τα ψέματα καταστρέφουν σχέσεις.

Τα ψέματα μέσα σε μία σχέση, οδηγούν πάρα πολλές φορές σε χωρισμό. Αξίζει να διακινδυνεύσεις τη σχέση σου λέγοντας ψέματα; Πώς μπορεί μία σχέση να στηριχτεί στο ψέμα και όχι στην αλήθεια; Θα είναι σαν κάστρο στην άμμο.

Τελικά;

Βλέπουμε λοιπόν, πως εν τέλει το να λες ψέματα είναι κακό. Κάνει πρώτα από όλα κακό σε σένα και έπειτα στους άλλους. Φυσικά σε αυτή τη ζωή, τίποτα δεν είναι απόλυτο. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, όπως αναφέραμε, που δυστυχώς πρέπει να κρύψεις την αλήθεια. Να ξέρεις όμως, ότι στο τέλος, θα βγει στην επιφάνεια. Στην αρχή θα κρύψεις την αλήθεια για να προστατέψεις κάποιον, αλλά η αυτή θα βγει στην επιφάνεια αργά ή γρήγορα.

Φωτό από: Desktop wallpapers

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons