ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς τα ζευγάρια επηρεάζονται κοινωνικά από το διαζύγιο;

Post by: 18/07/2018 0 comments

Ένα διαζύγιο είναι μια επίπονη διαδικασία. Είτε είναι συναινετικό είτε όχι. Εκτός από τις συναισθηματικές, έχει και κοινωνικές επιπτώσεις για τα ζευγάρια που διαλύουν τον γάμο τους.

  1. Αλλάζουν οι φιλίες.

Οι παντρεμένοι έχουν φίλους συνήθως άλλα ζευγάρια. Η καθημερινότητα του έγγαμου βίου είναι το βασικό θέμα συζήτησης. Μη ξεχνάς ότι οι φίλοι σου γίνονται και δικοί του και το ανάποδο. Όταν, όμως, χωρίζεις τότε τα πράγματα αλλάζουν. Πλέον τα θέματα συζήτησης δεν είναι τα ίδια, γιατί η ζωή σου παύει να έχει κοινά στοιχεία με αυτή ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι φίλοι του απομακρύνονται από σένα, γιατί έχουν πάρει το μέρος του, κι οι φίλοι σου νιώθουν αμήχανα να έχουν επαφές μαζί του.

  1. Επηρεάζεται η κοινωνική ζωή των παιδιών.

Το διαζύγιο είναι πιο δύσκολο για τα παιδιά. Ακόμη και αν οι γονείς έχουν καλές σχέσεις, οι επιπτώσεις για τα παιδιά, σε κοινωνικό επίπεδο, μπορεί να είναι τραυματικές. Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνουν και τους δύο γονείς, μπορεί να κάνουν τα παιδιά να μην επιθυμούν να συμμετάσχουν και να τα απομονώσουν σε μια ηλικία που χρειάζονται φίλους. Οι διακοπές, οι εκδηλώσεις, ακόμα και τα γενέθλια μπορεί να αποτελέσουν πηγή διαμάχης για τους μεγάλους. Τα παιδιά ταράζονται όταν βλέπουν τους γονείς να τσακώνονται για το πότε και πού θα γίνουν τα γενέθλια. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν οι γονείς δε θέλουν να συναντιούνται σε δραστηριότητες κι εκδηλώσεις ή τσακώνονται σε αυτές. Αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να θέλουν να βρίσκονται μακριά από τέτοιες στρεσογόνες καταστάσεις. Δηλαδή, να κόψουν τις δραστηριότητες, άρα και την κοινωνική ζωή τους.

  1. Τα οικονομικά αλλάζουν.

Πώς επηρεάζει αυτό την κοινωνική σου ζωή; Με δύο τρόπους. Πρώτον, πλέον πρέπει να συντηρείς μόνη το σπίτι και να καλύπτεις τα έξοδά σου. Αυτό σημαίνει ότι σου περισσεύουν λιγότερα χρήματα για διασκέδαση και δραστηριότητες. Άρα, περιορίζεται η κοινωνική σου ζωή. Δεύτερον, για να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου, πρέπει να δουλέψεις παραπάνω. Ή ακόμα και να χρειαστεί να πιάσεις δουλειά, αν δε δούλευες πριν. Κατά συνέπεια, πάλι ο χρόνος σου είναι λίγος για να βγεις, να δεις φίλους και να διασκεδάσεις.

  1. Περνάς το στάδιο της θλίψης.

Όπως είναι φυσιολογικό, στενοχωριέσαι αρκετά που χώρισες. Ακόμα κι αν ήταν δική σου η απόφαση. Το στάδιο της θλίψης είναι αναπόφευκτο και μπορεί να σε κάνει να μη θες να βλέπεις άνθρωπο. Χρειάζεσαι χρόνο να αναδιοργανωθείς και να τα βρεις με τον εαυτό σου. Δε σου κάνει κέφι να βγεις από το σπίτι και να δεις φίλους. Επομένως, όλο αυτό σε οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση. Επιπλέον, δεν αποκλείεται και το γεγονός να σε πονάει, να βλέπεις άλλα ζευγάρια ευτυχισμένα, κι από άμυνα να θες να μείνεις μακριά από οτιδήποτε σε πληγώνει. Πάλι δηλαδή να απομακρύνεσαι από τις κοινωνικές δραστηριότητές σου.

  1. Σα τη μύγα μες στο γάλα.

Έτσι νιώθεις όταν πρέπει να πας κάπου που θα είναι όλο παντρεμένα ζευγάρια κι εσύ μόνη. Είσαι ασυνόδευτη και νιώθεις πως όλοι θα σε κοιτάνε περίεργα. Οπότε τί λες; “Πού να τρέχω τώρα…άστο καλύτερα…”. Κι έτσι καταλήγεις να κόβεις τις κοινωνικές επαφές σου και να κλείνεσαι στον εαυτό σου.

Φωτό από: myinformator.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons