Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής ονομάζεται και Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου και κοιμήθηκε στις 29 Αυγούστου. Η μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Ιανουαρίου. Λόγω της ασκητικής του ζωής είναι ο προστάτης των μοναχών.
- Η μητέρα του Ελισάβετ ήταν συγγενής της Παναγίας και ήταν γνωστό πως δε μπορούσε να κάνει παιδιά.
Ήταν πλέον σε προχωρημένη ηλικία κι εκείνη κι ο άντρας της, Ζαχαρίας, όταν εμφανίστηκε ο αρχάγγελος Γαβριήλ και του είπε: “Ζαχαρία μη φοβάσαι! Οι προσευχές σου εισακούστηκαν. Θα αποκτήσεις ένα γιό και θα τον ονομάσεις Ιωάννη. Θα φέρει φως στη ζωή πολλών ανθρώπων και στη δική σου! Το Άγιο Πνεύμα θα κατοικεί μέσα του πριν από τη γέννησή του. Όμως, εσύ θα χάσεις τη φωνή σου μέχρι να εκπληρωθούν οι γραφές, γιατί δε με πιστεύεις!”. Έτσι κι έγινε. - Ο αρχάγγελος Γαβριήλ που έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα στο Ζαχαρία, 6 μήνες αργότερα ανακοίνωσε στην Παναγία πως θα φέρει στον κόσμο τον Χριστό. Μαζί με τον κρίνο που της έδωσε, την πληροφόρησε πως η ξαδέρφη της Ελισάβετ ήταν κι εκείνη έγκυος.
- Έτσι, η Παναγία αποφάσισε να επισκεφθεί την μητέρα του Ιωάννη.
Η Ελισάβετ όταν συναντήθηκε με τη Μαρία της είπε: ” Μόλις άκουσα τη φωνή σου, το βρέφος μέσα μου σκίρτησε από χαρά και με πλημμύρισε το Άγιο πνεύμα. Είσαι ευλογημένη ανάμεσα στις γυναίκες και ευλογημένη είμαι κι εγώ να συναντώ τη μητέρα του Κυρίου.”
Η Παναγία έμεινε 3 μήνες με την ξαδέρφη της, ώσπου ήρθε η ώρα να γεννηθεί ο Βαπτιστής. - Οκτώ μέρες μετά τη γέννηση, σύμφωνα με την παράδοση, έπρεπε να γίνει η περιτομή του βρέφους και να του δοθεί όνομα. Όταν ρώτησαν την Ελισάβετ ποιό θα είναι το όνομα του παιδιού, εκείνη είπε Ιωάννης. Τη ρώτησαν πως είναι δυνατόν, αφού κανείς από την οικογένεια δεν έχει αυτό το όνομα. Τότε ζήτησαν από τον πατέρα του παιδιού να γράψει το όνομα, μιας κι ήταν μουγκός. Ο Ζαχαρίας έγραψε το όνομα “Ιωάννης” και αμέσως επανήλθε η ομιλία του. Οι γραφές είχαν εκπληρωθεί.
- Ο Ιωάννης διάλεξε μεγαλώνοντας να ζήσει ασκητικά στην έρημο, τρώγοντας ακρίδες και μέλι. Καλούσε τους ανθρώπους να μετανοήσουν και να πιστέψουν στο Θεό. Τα πλήθη πήγαιναν σε εκείνον να ακούσουν το κήρυγμά του, να εξομολογηθούν και να τους βαφτίσει για να ξεπλυθούν οι αμαρτίες τους με το νερό.
- Ονομάστηκε Πρόδρομος καθώς με τη διδασκαλία του προετοίμαζε τους πιστούς για την έλευση του Μεσσία, του Χριστού.
- Σύμφωνα με τις γραφές, ο Ιησούς πριν ξεκινήσει το έργο του, έπρεπε να βαφτιστεί από τον Ιωάννη. Όταν Τον είδε ο Βαπτιστής Του είπε “Πώς είναι δυνατόν να βαφτίσω εγώ Εσένα; Εσύ δεν έχεις καμία αμαρτία για να ξεπλύνει το νερό”. Κι ο Χριστός του απάντησε “Ας γίνει όπως θέλουν οι γραφές”. Την ώρα της βάφτισης στον Ιορδάνη ποταμό, κατέβηκε το Άγιο πνεύμα από τους ουρανούς με τη μορφή περιστεριού.
- Αμέσως μετά τη βάφτιση του Ιησού, προέτρεψε τους μαθητές του να ακολουθήσουν τον Μεσσία καθώς πλέον το έργο του είχε ολοκληρωθεί. Δάσκαλός τους πια θα ήταν Εκείνος.
- Ο Ιωάννης ήταν πολέμιος του Ηρώδη Αντύπα καθώς εκείνος ζούσε παράνομα με τη γυναίκα του αδερφού του, Ηρωδιάδα. Η Ηρωδιάδα τον μισούσε για αυτό το λόγο. Όμως ο Ηρώδης δεν τον πείραζε καθώς ήξερε πως, κατά βάθος, ήταν λάθος να παντρευτεί τη νύφη του όσο ο αδερφός του ήταν ζωντανός.
Η Ηρωδιάδα πίεσε πολύ τον Αντύπα να φυλακίσει τον Ιωάννη. Εκείνος, παρά τους αρχικούς του ενδοιασμούς, τελικά τον συνέλαβε και τον φυλάκισε.
Όταν ο Ηρώδης είχε τα γενέθλιά του ζήτησε σαν δώρο από τη Σαλώμη, κόρη της Ηρωδιάδας, να χορέψει για εκείνον, ένα χορό. Εκείνη δέχτηκε, με την προϋπόθεση να της χαρίσει ό,τι του ζητήσει σαν αντάλλαγμα. Κι εκείνος, γοητευμένος από την ομορφιά της, συμφώνησε. - Η Σαλώμη χόρεψε έναν σαγηνευτικό χορό και στο τέλος, του ζήτησε ως αντάλλαγμα το κεφάλι του Ιωάννη του Προδρόμου. Ο Ηρώδης δε μπορούσε πια να αρνηθεί μιας κι είχε δώσει την υπόσχεσή του…
Έθιμα
- Στον Άγιο Πρόδρομο της Χαλκιδικής λαμβάνει χώρα το δρώμενο των Φούταρων. Άντρες όλων των ηλικιών λένε τα κάλαντα και μαζεύουν κρέας. Έπειτα στήνουν χορό στον οποίο πετούν ψηλά τα ρόπαλά τους.
- Στη Γαλάτιστα της Χαλκιδικής, γίνεται αναπαράσταση του γάμου της Μανιώς. Τη Μανιώ έκλεψε ένας νεαρός Τούρκος φτιάχνοντας μία ψεύτικη καμήλα, που από κάτω της ήταν κρυμμένοι οι φίλοι του για να τον βοηθήσουν.
- Ένα ακόμα έθιμο στις 7 Ιανουαρίου είναι το βρέξιμο των νιόπαντρων ζευγαριών. Με συνοδεία μουσικής τα ζευγάρια οδηγούνται στη θάλασσα, όπου φίλοι και συγγενείς τους πετάνε μέσα να βραχούν και τους εύχονται να ζήσουν και να κάνουν πολλά παιδιά.
Φωτό από: Parròquia Crist Rei – Reus – blogger