ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Ποια ήταν η Αγία Ειρήνη;

Post by: 05/05/2022 0 comments

Η Αγία Ειρήνη έζησε τον 4ο αιώνα. Το αρχικό όνομά της ήταν Πηνελόπη. Όταν όμως έγινε χριστιανή βαφτίστηκε Ειρήνη. Η μνήμη της τιμάται στις 5 Μαΐου.

Η ζωή της.

Όταν ήταν 6 ετών, ο πατέρας της την έκλεισε σε ένα πύργο, αναθέτοντας σε ένα γέροντα τη διαπαιδαγώγησή της.

Η Αγία Ειρήνη κάποια στιγμή είδε ένα όραμα: ένα περιστέρι μπήκε στον πύργο και άφησε ένα κλαδί ελιάς, έπειτα μπήκε ένας αετός και άφησε ένα στεφάνι από λουλούδια και τέλος μπήκε ένα κοράκι κι άφησε ένα φίδι. Ο γέροντας ερμήνευσε το όνειρό της ως προμήνυμα της δόξας της αλλά και του μαρτυρίου της μετά τη βάφτισή της.

Μετά από το περιστατικό αυτό, εμφανίστηκε ένας άγγελος και της έδωσε το όνομα Ειρήνη.

Όταν ο πατέρας της έμαθε πως έγινε χριστιανή, την έδεσε στα πόδια ενός άγριου αλόγου για να τη σκοτώσει κλωτσώντας την. Όμως, το άλογο τελικά χτύπησε εκείνον. Η πίστη της την είχε σώσει. Αλλά έσωσε και τον πατέρα της. Η Αγία Ειρήνη όταν είδε το άλογο να σκοτώνει τον πατέρα της, προσευχήθηκε κι έτσι εκείνος σώθηκε. Βλέποντας το θαύμα αυτό, όλη η οικογένεια βαφτίστηκαν χριστιανοί.

Το έργο της.

Η Αγία ήταν πολύ όμορφη και  μορφωμένη. Είχε μεγάλη πίστη και έγινε ιεραπόστολος στην Περσία, όπου και την καταδίωξαν. Έτσι, κατέφυγε στην Έφεσο, όπου και συνέχισε να διδάσκει.

Τα μαρτύρια και ο θάνατός της.

Πολλές φορές είχαν προσπαθήσει να τη θανατώσουν, αλλά με θαυματουργικό τρόπο πάντα σωζόταν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που την έριξαν στην φωτιά κι εκείνη βγήκε ζωντανή.

Θανατώθηκε τελικά με αποκεφαλισμό.

Κατά τη Φραγκοκρατία, το λείψανό της φυγαδεύτηκε στην Πάτρα, σε εκκλησία που χτίστηκε για να το προστατεύσει.

Το 1231 ο Αρχιεπίσκοπος Πάτρας Αντέλμος φυγάδεψε, από την Πάτρα στη Δύση, πολλά ιερά κειμήλια ανάμεσα στα οποία και το ιερό λείψανο της Αγίας Ειρήνης κάνοντάς το δώρο σε μοναστήρι της Ιταλίας. Το λείψανο της Αγίας Ειρήνης επιστράφηκε στις 5 Οκτωβρίου του 2002 και φυλάσσεται στο ναό της Αγίας Ειρήνης στο Ριγανόκαμπο, στην Πάτρα. Ο ναός αυτός είναι χτισμένος στην τοποθεσία όπου βρισκόταν ο παλιός.

Η Αγία είναι προστάτιδα της Ελληνικής και της Κυπριακής Αστυνομίας.

Φωτό από: Hellenic Events

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons