ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Όσα δεν ξέρεις για τον Άγιο Ανδρέα, τον Πρωτόκλητο

Post by: 30/11/2019 0 comments

Ο Άγιος Ανδρέας καταγόταν από την πόλη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν ψαράς, όπως και ο αδερφός του, Σίμωνας Πέτρος. Ήταν από τους πρώτους που ακολούθησε τον Χριστό, μαζί με τον απόστολο Πέτρο, για αυτό αποκαλείται και Πρωτόκλητος. Κήρυττε σε όλη την Αχαΐα, με βάση του την Πάτρα, την εποχή που ήταν ανθύπατοι ο Λεσβίος και ο διάδοχος του Αιγεάτης. Εκεί, με τη διδασκαλία του, πίστεψαν πολλοί στον Χριστό και με τις προσευχές του θεράπευσε πολλούς ασθενείς. Ακόμα και η Μαξιμίλλα, σύζυγος του ανθύπατου Αιγεάτου, αφού τη θεράπευσε ο Απόστολος από τη βαριά αρρώστια που είχε, πίστεψε στο Χριστό. Αυτό το γεγονός ήταν και η αιτία που ο Αιγεάς συνέλαβε τον Άγιο Ανδρέα και τον οδήγησε στο μαρτύριο με σταυρικό θάνατο, το 60 μ.Χ. Το λείψανό του, έθαψε με ευλάβεια ο πρώτος επίσκοπος Πατρών Στρατοκλής.

Ο Άγιος Ανδρέας είναι πολιούχος της Πάτρας και στις 30 Νοεμβρίου εορτάζεται η μνήμη του, οπότε η μέρα αυτή είναι αργία για ολόκληρη την πόλη της Πελοποννήσου.

Η 30ή Νοεμβρίου ή “Αγ’ Αντριά” όπως την λένε, είναι του επονομαζομένου “Τρυποτηγανά“, καθώς τη μέρα της γιορτής του συνηθίζανε να τηγανίζουν λαλαγγίτες ή λουκουμάδες και έλεγαν πως όποια νοικοκυρά αμελήσει το έθιμο θα της τρυπούσε ο άγιος το τηγάνι!

Η μέρα αυτή συνδυάστηκε με τηγανιτές λιχουδιές, καθώς είναι μέρα γιορτινή που πέφτει σε περίοδο νηστείας και σε μια εποχή που βγαίνει το πρώτο λάδι της χρονιάς. Μάλιστα, με το πρώτο λάδι συνήθιζαν να φτιάχνουν λουκουμάδες και λαλαγγίτες για να γλυκαθούν και να το εγκαινιάσουν!

Στις περιοχές όπου παρασκεύαζαν τηγανίτες φρόντιζαν να προσφέρουν από ένα πιάτο σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια και, κυρίως, σε σπίτια που είχαν ανάγκη ή που δεν είχαν ελαιώνες.

Ο Άγιος ονομάζεται και Αντριάς, αφού αυτές τις μέρες το κρύο αρχίζει ν’ αντρειεύει. Μαζί όμως με το κρύο, ο σοφός λαός πίστευε πως αντρειεύουν και όλα όσα έχουν ζωή.

“Σ’τσι τριάντα, τ’αγι’Αντριός

αντρειεύεται το κρύο.”

Φωτό από: www.sansimera.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons