Από έθιμα στην Ελλάδα έχουμε πολλά. Τα μαθαίνεις από μικρός, γίνονται στοιχεία της ζωής και της καθημερινότητας σου. Αναρωτήθηκες, όμως, ποτέ γιατί υπάρχουν αυτά τα έθιμα και τί συμβολίζουν;
- Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;
Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η εορτή αυτή της Χριστιανοσύνης πέφτει, όμως, πάντα μέσα σε περίοδο νηστείας. Η Εκκλησία λόγω της σπουδαιότητας της εορτής επέτρεπε στους πιστούς την κατανάλωση ψαριού. Όμως, στα ορεινά χωριά συνηθιζόταν η κατανάλωση παστού μπακαλιάρου γιατί ήταν εύκολο να συντηρηθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Έτσι, έμεινε στην παράδοση να τρώμε μπακαλιάρο στις 25 Μαρτίου.
- Γιατί βάφουμε κόκκινα αβγά;
Μπορεί το τσούγκρισμα των αβγών να είναι το πιο δημοφιλές έθιμο του Πάσχα, αλλά αβγά χωρίς να είναι βαμμένα κόκκινα δε γίνεται. Βάφουμε αβγά γιατί το αβγό συμβολίζει τη δημιουργία και με χρώμα κόκκινο που να συμβολίζει το αίμα του Χριστού.
- Γιατί τσουγκρίζουμε αβγά;
Το τσούγκρισμα των αβγών είναι το πιο γνωστό έθιμο του Πάσχα. Μάλιστα, κάθε χρόνο όλοι πασχίζουν να βγουν νικητές στη μάχη του τσουγκρίσματος. Σαν έθιμο το τσούγκρισμα καθιερώθηκε ως ανάμνηση του ραγίσματος που έκανε η πέτρα του τάφου του Χριστού τη στιγμή της Ανάστασης.
- Γιατί στολίζουμε χριστουγεννιάτικο δέντρο;
Το έλατο είναι ένα δέντρο που μέσα στο καταχείμωνο παραμένει καταπράσινο και δε ρίχνει τα φύλλα του. Συμβολίζει, έτσι, την αιωνιότητα του Χριστού. Το έθιμο πρωτοξεκίνησε από τους ειδωλολάτρες που έκοβαν δέντρα το χειμώνα και τα στόλιζαν με πολλά στολίδια για να έχουν πλούσια σοδιά όλο το χρόνο.
- Γιατί σπάμε ρόδι την πρωτοχρονιά;
Μετά την αλλαγή του χρόνου, ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι είναι και αυτός που θα κάνει το ποδαρικό. Του δίνουμε, μάλιστα, ένα ρόδι για να το σπάσει μπαίνοντας στο σπίτι. Σπάμε το ρόδι μετά την αλλαγή του χρόνου για να φέρει ο καινούριος χρόνος τόσα καλά όσα και τα πολλά σπόρια από το ρόδι.
Φωτό από: www.sintayes.gr