Ο Απόστολος Πέτρος.
Ο Απόστολος Πέτρος γεννήθηκε το 1 μ.Χ.. Μαρτύρησε μεταξύ των ετών 64-68 στη Ρώμη, στο Ιπποδρόμιο του Νέρωνα. Η μνήμη του τιμάται στις 29 Ιουνίου από την Ορθόδοξη και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Το αρχικό του όνομα ήταν Σίμων. Όμως, ο Ιησούς τον ονόμασε Πέτρο για την πίστη του που ήταν ακλόνητη σαν πέτρα.
Η ζωή του.
Γεννήθηκε στη Βηθσαϊδά, κοντά στη λίμνη Γεννησαρέτ και μαζί με τον αδελφό του (τον πρωτόκλητο) Ανδρέα, ήταν ψαράδες. Ζούσε στην Καπερναούμ, από όπου καταγόταν η γυναίκα του. Ξέρουμε ότι ο Πέτρος ήταν παντρεμένος, γιατί ο Χριστός θεράπευσε την πεθερά του.
Ο αδελφός του, ο Ανδρέας, έγινε πρώτα μαθητής του Χριστού κι έπειτα προσκάλεσε και τον Πέτρο.
“Πριν λαλήσει πετεινός, θα με αρνηθείς τρις”.
Τη νύχτα της σύλληψης του Ιησού, ο Πέτρος δεν δίστασε να επιτεθεί στους Ρωμαίους στρατιώτες και να κόψει το αυτί του Μάλχου. Όταν, όμως αργότερα τού επιτέθηκε το πλήθος, επειδή ήταν μαθητής του Χριστού, εκείνος Τον αρνήθηκε τρεις φορές. Μάλιστα, το είχε προφητεύσει Ο Ιησούς, λέγοντας στον Πέτρο ότι πριν λαλήσει ο πετεινός στο ξημέρωμα, εκείνος θα τον έχει αρνηθεί τρεις φορές.
Δε γνωρίζουμε πολλά για τη ζωή του μετά την Ανάσταση του Χριστού.
Ίδρυσε την Εκκλησία της Αντιόχειας και έκανε κηρύγματα, βαπτίζοντας και χειροτονώντας Επισκόπους σε διάφορα μέρη.
Quo vadis (κβο βάντις).
Όταν βρισκόταν στη Ρώμη, έμαθε ότι σχεδιαζόταν η σύλληψή του, εξαιτίας των Διώξεων κατά των Χριστιανών. Έτσι, αποφάσισε να φύγει από την πόλη.
Βγαίνοντας από την Ρώμη, είδε όραμα τον Χριστό να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, κρατώντας έναν σταυρό. Τότε Τον ρώτησε ο Πέτρος “Πού πηγαίνεις Κύριε; (Quo vadis, Domine?)” κι Εκείνος του απάντησε “Πηγαίνω στη Ρώμη για να σταυρωθώ ξανά. Τότε ο Πέτρος κατάλαβε ότι έπρεπε να υπομείνει το μαρτύριο και επιστρέφοντας στη Ρώμη παραδόθηκε. Μάλιστα, ζήτησε να τον σταυρώσουν ανάποδα, γιατί θεωρούσε τον εαυτό του ανάξιο να σταυρωθεί όπως ο Ιησούς.
Η βασιλική του Αγίου Πέτρου.
Μετά το θάνατό του, ενταφιάστηκε στον Βατικάνειο Λόφο. Σε εκείνο το σημείο, τοποθετήθηκε αρχικά μια κόκκινη πέτρα και κτίστηκε ένας μικρός ναός.
Με την επίσημη αναγνώριση του Χριστιανισμού από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, στο σημείο αυτό κτίστηκε μεγαλοπρεπής βασιλική, η οποία αντικαταστάθηκε αργότερα από εκείνη του Μιχαήλ Αγγέλου. Ο Τάφος του βρίσκεται κάτω από την Αγία Τράπεζα του Καθεδρικού του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.
Ο Απόστολος Παύλος.
Ο Απόστολος Παύλος γεννήθηκε στην Κιλικία στις αρχές 1ου αιώνα (μεταξύ του 5-15 μ.Χ.). Κοιμήθηκε στη Ρώμη μεταξύ του 66 και του 68 μ.Χ.. Είναι ο συγγραφέας των μισών περίπου από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Είναι πολιούχος της Καβάλας και της Κορίνθου.
Η ζωή του.
Αρχικά, λεγόταν Σαούλ, αλλά κατά την τότε συνήθεια των Ιουδαίων της διασποράς, έφερε και ενα ελληνικό όνομα.
Ο πατέρας του ήταν Ρωμαίος, που σημαίνει ότι ο Απόστολος Παύλος προερχόταν από τα ανώτερα στρώματα του πληθυσμού της Κιλικίας και ίσως ήταν φαρισαίος ως προς τις θρησκευτικές προτιμήσεις.
Η εκπαίδευση και η ανατροφή του υπήρξε αυστηρά ραββινική και εβραϊκή. Εκτός από τη θεωρητική μόρφωση που έλαβε, έμαθε και την τέχνη του σκηνοποιού, ώστε να εξασφαλίζει τα προς το ζην, με ένα χειρωνακτικό επάγγελμα.
Το φως και η τύφλωση.
Ο Παύλος ήταν φανατικός διώκτης των Χριστιανών. Μάλιστα, είχε λάβει μέρος στον λιθοβολισμό του Αγίου Στεφάνου.
Κάποια στιγμή, πηγαίνοντας προς την Δαμασκό, για να συλλάβει Χριστιανούς έγινε το θαύμα. Του εμφανίστηκε ο Ιησούς ως ένα δυνατό φως, και τον ρωτούσε γιατί Τον καταδιώκει. Ο Παύλος τότε τυφλώθηκε από αυτό το φως.
Τρεις μέρες μετά την άφιξη του Παύλου στη Δαμασκό, ο Ιησούς εμφανίστηκε στον Ανανία, και του είπε να γιατρέψει τον Παύλο. Ο Ανανίας έκανε το θαύμα και είπε στον Παύλο να βαπτιστεί και να διαδώσει σε ολόκληρο τον κόσμο αυτό που είδε και άκουσε. Έτσι κι έγινε. Ο Απόστολος πίστεψε στον Ιησού.
Ο Απόστολος Παύλος γύρισε πολλά μέρη του κόσμου διδάσκοντας το Χριστιανισμό.
Επιστρέφοντας στη Ρώμη, φυλακίστηκε για μεγάλο διάστημα για την πίστη του, ώσπου τον αποκεφάλισαν.
Οι δύο Απόστολοι εορτάζονται μαζί καθώς το έργο του αποτέλεσε βάση για τη διάδοση του χριστιανισμού σε όλο τον κόσμο
Φωτό από: www.pravoslavie.cl