Οι Άγιοι Τόποι είναι περιοχές της Παλαιστίνης και του Ισραήλ που έχουν ιστορική και θρησκευτική αξία κυρίως για το Χριστιανισμό, αλλά και για τον Ιουδαϊσμό και τον Ισλαμισμό. Στους Αγίους Τόπους διαδραματίσθηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα της Χριστιανοσύνης. Εκεί βρίσκονται ο Πανάγιος Τάφος και ο Γολγοθάς στην Ιερουσαλήμ, το Σπήλαιο και η Φάτνη στη Βηθλεέμ, το όρος των Ελαιών όπου αναλήφθηκε ο Κύριος, η Γεσθημανή όπου κοιμήθηκε η Θεοτόκος, η Βηθανία όπου αναστήθηκε ο Λάζαρος, η Ναζαρέτ όπου και έλαβε χώρα ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, το Θαβώρ, η Κανά, ο Ιορδάνης ποταμός, η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ο τάφος του Προφήτη Ησαΐα κ.ά.
Οι Σταυροφορίες.
Οι Σταυροφορίες, που ξεκινούσαν με την απόφαση του Πάπα, ήταν μία σειρά θρησκευτικών πολέμων την περίοδο του μεσαίωνα με στόχο την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων από τους Μωαμεθανούς. Ονομάστηκαν έτσι, καθώς ο σταυρός ήταν το σύμβολο των Σταυροφόρων. Οι Σταυροφόροι ή προσκυνητές του Χριστού, ονομάζονταν και στρατιώτες του Χριστού και έπαιρναν το σταυρό ή τον φορούσαν στα ρούχα τους, στα κράνη τους ή στις σημαίες τους. Μάλιστα, όσοι πέθαιναν στον πόλεμο, θεωρούνταν στη συνείδηση του λαού μάρτυρες. Επιπλέον, οι κληρικοί της εποχής έλεγαν στους στρατιώτες πως δεν είναι αμαρτία να σκοτώσουν τον εχθρό του Ιησού Χριστού.
Αιτίες και αφορμές.
Αιτία αρχικά, φαίνονταν πως ήταν η επιθυμία να απελευθερώσουν τους Αγίους Τόπους από τους Μωαμεθανούς. Οι χριστιανοί αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα όταν επισκέπτονταν την περιοχή, λόγω του Ισλάμ που επικρατούσε εκεί.
Οι δυτικοί θεωρούσαν πως οι Σταυροφορίες ήταν εμπνευσμένες από τα χριστιανικά ιδεώδη. Ένας πόλεμος- απάντηση της Δύσης στον ιερό πόλεμο, ή γνωστή τζιχάντ, που κατά καιρούς κήρυττε το Ισλάμ.
Πλούτη και δόξα.
Όλα αυτά, όμως, ήταν αφορμές. Οι βαθύτερες αιτίες ήταν άλλες. Οι ηγεμόνες ονειρεύονταν πλούτη, δόξα και περιπέτειες. Ακόμη και οι απλοί άνθρωποι, που έπαιρναν μέρος στον πόλεμο, είχαν τα δικά τους όνειρα για πλούτη, αναγνώριση και μια καλύτερη ζωή. Οι σταυροφόροι λεηλατούσαν όλα τα κράτη στο πέρασμά τους, προκειμένου να τροφοδοτούν το στρατό τους.
Μίξη πολιτισμών.
Οι Σταυροφόροι τους δύο αιώνες που παρέμειναν στην περιοχή γνώρισαν τον αραβικό πολιτισμό και πολλοί από αυτούς στα κάστρα τους ζούσαν σαν μουσουλμάνοι, φορώντας ανατολίτικα ρούχα, κάνοντας λουτρά και γευόμενοι την ανατολίτικη κουζίνα. Όπως ήταν λογικό, μετέφεραν πίσω στις πατρίδες τους, όλα αυτά τα στοιχεία, κάνοντας μια μίξη των πολιτισμών δύσης και ανατολής.
Ο ρόλος των γυναικών.
Οι γυναίκες βοήθησαν πολύ στη στρατολόγηση των Σταυροφόρων, στηρίζοντας τους οικονομικά και αναλαμβάνοντας τον έλεγχο των κτημάτων.
Μάλιστα, υπήρξαν και γυναίκες που φόρεσαν και οι ίδιες το σταυρό και πήγαν στη σταυροφορία.
Ο αριθμός τους
Οι σταυροφορίες που έγιναν ήταν πέντε μεγάλες και πολλές μικρότερες.
- Πρώτη σταυροφορία (1096-1099)
- Δεύτερη σταυροφορία (1147-1149)
- Τρίτη σταυροφορία (1189-1192)
- Τέταρτη σταυροφορία (1201-1204)
Σε αυτήν οι Λατίνοι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη (1204) καθ’ οδόν για την Ιερουσαλήμ. Η κατάληψη της πόλης-σύμβολο κράτησε 65 χρόνια και αποτέλεσε την αρχή του τέλους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
- Πέμπτη σταυροφορία (1228-1244)
Φωτό από: imgarcade.com