Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη

Ο Άγιος Κωνσταντίνος.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος (306-337μ.Χ.), γνωστός και ως Κωνσταντίνος Α΄ ή Άγιος Κωνσταντίνος  ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας. Γονείς του ήταν ο Φλάβιος Βαλέριος Κωνστάντιος και η Αγία Ελένη.

Έμεινε γνωστός για τρεις κοσμοϊστορικές αποφάσεις του:

  1. Υπέγραψε το διάταγμα των Μεδιολάνων με το οποίο θεσπιζόταν η αρχή ανεξιθρησκίας, 2. μετέφερε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη και 3. συγκάλεσε την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, την πλέον καθοριστική για την μετέπειτα εξέλιξη της παγκόσμιας Χριστιανικής Εκκλησίας.

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι αυτοκρατορικές χορηγίες, με τις οποίες ανεγέρθηκαν χριστιανικοί ναοί. Μεταξύ αυτών των ναών είναι και οι χριστιανικοί ναοί της Ανάστασης, της Γέννησης και του Όρους των Ελαιών στους Αγίους Τόπους.

Μετά το βάπτισμά του ως Χριστιανός ο Άγιος Κωνσταντίνος δεν ξαναφόρεσε τον αυτοκρατορικό χιτώνα, αλλά παρέμεινε ενδεδυμένος με το λευκό ένδυμα του βαπτίσματος, μέχρι την ημέρα της κοιμήσεώς του το 337 μ.Χ.

Η Αγία Ελένη.

Η Φλάβια Ιουλία Ελένη (244-330μ.Χ), γεννήθηκε στο Δρέπανο της Βιθυνίας, που, αργότερα, μετονομάστηκε σε Ελενόπολις.

Ήταν ταπεινής καταγωγής και ο πατέρας της ήταν πανδοχέας. Το 270 μ.Χ. παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Χλωρό, με τον οποίο έμεινε παντρεμένη 23 χρόνια.

Στο τέλος του 326 μ.Χ. αναχώρησε για την Ιερουσαλήμ, με σκοπό να φέρει στο φως τα διάφορα μέρη στα οποία έζησε και δίδαξε ο Χριστός.

Στη Βηθλεέμ και το Γολγοθά διεξήγαγε μεγάλες ανασκαφές, κατά τις οποίες βρέθηκαν οι τόποι της Γέννησης, της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Χριστού, όπου ανήγειρε τους ναούς της Γέννησης και της Ανάστασης, καθώς και τον Τίμιο Σταυρό.

Η μνήμη της εορτάζεται μαζί με το γιο της Κωνσταντίνο, στις 21 Μαΐου.

Στην εικονογραφία παρουσιάζεται πάντα με τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Στην Πάρο, η Αγία Ελένη προσευχήθηκε να την αξιώσει η Παναγία να βρει το Σταυρό και έταξε να χτίσει ναό στο όνομά Της. Αργότερα, εκπλήρωσε το τάμα της και έχτισε την Παναγία την Εκατονταπυλιανή.

Στην Ιερά Μονή Όρους Σινά, η αγία Ελένη ανήγειρε παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία και αμυντικό πύργο για την προστασία των μοναχών από επιθέσεις των νομάδων της περιοχής. Ο πύργος σώζεται μέχρι σήμερα και αποκαλείται πύργος της Αγίας Ελένης.

Στην Κύπρο, η Αγία ίδρυσε 1. την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, όπου άφησε τμήμα του Τιμίου Σταυρού, το σταυρό του ληστή και ένα από τα καρφιά της Σταύρωσης και 2. τη μονή Τιμίου Σταυρού Ομόδους, όπου άφησε κομμάτι από το σχοινί με το οποίο είχαν δέσει το Χριστό πάνω στο Σταυρό.

Το έθιμο το οποίο είναι συνδεδεμένο με την εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και  Ελένης είναι τα Αναστενάρια στο χωριό Αγία Ελένη στις Σέρρες.

Ο βασιλικός συνδέεται με την Αγία Ελένη. Όταν η Αγία είχε φτάσει στα Ιεροσόλυμα, δεν ήξερε πού να σκάψει για να βρει τον Τίμιο Σταυρό. Καθώς βάδιζε, μύρισε ένα υπέροχο άρωμα. Ψάχνοντας να δει από πού προέρχεται, εντόπισε ένα μέρος όπου ήταν γεμάτο από θάμνους βασιλικού. Τότε κατάλαβε ότι έπρεπε να σκάψει σε αυτό το σημείο και εκεί, κάτω από τη ρίζα του εύοσμου φυτού, βρήκε το Σταυρό του Χριστού.

Φωτό από: Ziua de Constanta

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates