ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι άγιοι Ανάργυροι.

Post by: 01/11/2019 0 comments

Οι άγιοι Ανάργυροι είναι Χριστιανοί άγιοι, που δεν δεχόντουσαν πληρωμή για τις αγαθές πράξεις τους. Συνήθως ήταν γιατροί, που προσέφεραν αφιλοκερδώς και αναργύρως, δηλαδή δωρεάν, τις υπηρεσίες τους προς τους ασθενείς. Την ημέρα της γιορτής τους, γιορτάζουμε όλους τους Αγίους Αναργύρους σαν ομάδα. Τιμούμε δηλαδή τη μνήμη όλων μαζί σαν Αγίους που βοηθούσαν τους ασθενείς χωρίς να παίρνουν χρήματα. Η Εκκλησία μας, παράλληλα, γιορτάζει και ξεχωριστά μέσα στο χρόνο τη μνήμη καθενός.

Οι πιο γνωστοί Άγιοι Ανάργυροι είναι οι παρακάτω:

Άγιος Παντελεήμων

Ο Άγιος Παντελεήμων είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα, στη Νικομήδεια της Μικράς Ασία. Αρχικά, ονομαζόταν Παντολέων. Μετά το θάνατο του πατέρα του, αφιέρωσε τη ζωή του στο να βοηθά και να γιατρεύει άπορους και φυλακισμένους. Η μνήμη του γιορτάζεται και ξεχωριστά στις 27 Ιουλίου.

Άγιος Τρύφων

Η μνήμη του τιμάται, εκτός από των Αγίων Αναργύρων, και στη 1 Φεβρουαρίου.

O Άγιος Τρύφων καταγόταν από τη Λάμψακο της Φρυγίας και έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και στη παιδική του ηλικία, έβοσκε χήνες για να ζήσει. Θεράπευσε με τη βοήθεια του Θεού πολλούς αρρώστους, χωρίς χρήματα και απάλλασσε από τα δαιμόνια. Είναι ο προστάτης άγιος των γεωργών. Ανήμερα της γιορτής του, ειδικά οι αμπελουργοί δεν κλαδεύουν και ραντίζουν τα κλήματα με αγιασμό. Στη Μακεδονία λέγεται και Αϊ-Τρίφυλλας, γιατί βοηθά το τριφύλλι να βλαστήσει.

Κοσμάς και Δαμιανός

Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός δεν είναι δύο άλλα έξι.

Με τα ονόματα Κοσμάς και Δαμιανός υπάρχουν τρία ζεύγη Αγίων Αναργύρων στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Όλοι τους ήταν ανά δύο μεταξύ τους αδέλφια.

Κοσμάς και Δαμιανός από τη Μικρά Ασία

Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός υπήρξαν γιατροί και μάρτυρες της ορθοδοξίας στα μέσα του 4ου αιώνα.

Γεννήθηκαν στην Συρία και πέθαναν στις Αιγές της Κιλικίας. Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός, οι οποίοι κατάγονταν από την Ασία, ήταν από ευκατάστατη οικονομικά οικογένεια. Ο πατέρας τους, στην αρχή, ήταν ειδωλολάτρης. Αργότερα όμως πίστεψε στο Χριστό και έγινε Χριστιανός.

Γνωστό είναι το θαύμα που έκαναν, πετυχαίνοντας την μεταμόσχευση ενός ποδιού από νεκρό άτομο, σε έναν άρρωστο με σηψαιμία.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη τους σήμερα την 1η Νοεμβρίου.

Κοσμάς και Δαμιανός από τη Ρώμη

Τα αδέλφια Κοσμάς και Δαμιανός ήταν γιατροί τον 3ο αιώνα, που όπως όλοι οι Άγιοι Ανάργυροι δεν έπαιρναν χρήματα για τις υπηρεσίες που προσέφεραν. Κατάφεραν να κάνουν τον αυτοκράτορα Καρίνο να πιστέψει στο Χριστιανισμό κατά τη διάρκεια που υποβάλλονταν σε βασανιστήρια.

Η ενάρετη ζωή τους έκανε τους άλλους γιατρούς να ζηλέψουν. Έτσι, με πρόφαση ότι θα πήγαιναν να μαζέψουν θεραπευτικά βότανα στο βουνό, τους ανέβασαν και τους σκότωσαν.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη τους την 1η Ιουλίου.

Κοσμάς και Δαμιανός από την Αραβία

Οι άλλοι δύο Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν από την Αραβία. Έζησαν στα χρόνια του Διοκλητιανού, τον 3ο αιώνα.  Ήταν γιατροί και αυτοί, που θεράπευαν σε διάφορες πόλεις και χωριά τους ασθενείς και δίδασκαν τον Χριστιανισμό. Αφού συνελήφθησαν και υποβλήθηκαν σε διάφορα μαρτύρια, σταυρώθηκαν και κατόπιν αποκεφαλίσθηκαν. Η μνήμη τους εορτάζεται την 17η Οκτωβρίου.

Όλοι οι Άγιοι Ανάργυροι.

Κύρος και Ιωάννης

Καταγωγή του πρώτου η Αλεξάνδρεια και του δευτέρου η Έδεσσα Μεσοποταμίας. Μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό το 292 μ. Χ., η μνήμη τους γιορτάζεται στις 31 Ιανουαρίου.

Ερμόλαος

Καταγόταν από την Νικομήδεια. Ήταν ιερέας και γιατρός. Αποκεφαλίστηκε το 306 μ.Χ. Τιμάται στις 26 Ιουλίου.

Σαμψών

Με καταγωγή από τη Ρώμη, χειροτονήθηκε ιερέας στην Κωνσταντινούπολη .Θεράπευσε τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό και εκείνος του έχτισε ξενώνα για φιλοξενία αναξιοπαθούντων. Κοιμήθηκε ειρηνικά και τον τιμάμε στις 27 Ιουνίου.

Διομήδης

Από την Ταρσό της Κιλικίας έζησε και έδρασε στην Νίκαια της Βιθυνίας, στην οποία άφησε και την τελευταία του πνοή, τον 3ο αιώνα μ.Χ. Τιμάται στις 16 Αυγούστου.

Μώκιος

Καταγόταν από την Ρώμη και ηταν αυτός ιερέας και γιατρός. Αποκεφαλίστηκε επί Διοκλητιανού τον 3ο αι. μ.Χ. Τιμάται η μνήμη του στις 11 Μαΐου.

Ανίκητος

Μαρτύρησε στην Νικομήδεια το 288 μ. Χ. και η μνήμη του τιμάται στις 12 Αυγούστου.

Θαλέλαος

Καταγόταν  α τον Λίβανο της Φοινίκης, τον συνέλαβαν και μετά από βασανιστήρια αποκεφαλίσθηκε το 284. Τον τιμάμε στις 20 Μαΐου.

Ιουλιανός

Με καταγωγή από την Έμεσα της Συρίας, μαρτύρησε το 284 και τον τιμάμε στις 6 Φεβρουαρίου.

Λεόντιος, Άνθιμος, Ευτρόπιος

Ήταν αδελφοί του Κοσμά και Δαμιανού από την Αραβία. Μαρτύρησαν και τιμώνται στις 16 Οκτωβρίου.

Φωτό από: Deskgram

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons