ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο Άγιος Αντώνιος και η ζωή του.

Post by: 17/01/2023 0 comments

Ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας θεωρείται ο πρώτος ασκητής του Χριστιανισμού. Πέθανε στις 17 Ιανουαρίου του 356 μ.Χ., σε ηλικία 105 ετών, οπότε και εορτάζεται η μνήμη του.

Σύμβολά του είναι το κουδούνι, ο χοίρος κι ο σταυρός σε σχήμα ταφ. Είναι προστάτης των πασχόντων από δερματικές παθήσεις και των επαγγελματιών που κατασκευάζουν βούρτσες και καλάθια.

Ο Αντώνιος θεωρείται ο πρώτος ασκητής του Χριστιανισμού, καθώς ήταν ο πρώτος που έζησε πλήρως απομονωμένος στην έρημο, για 25 συνολικά χρόνια.

Η ζωή του.

Ο Άγιος Αντώνιος γεννήθηκε το 251 μ.Χ. στην Κάτω Αίγυπτο, από πλούσιους και ευσεβείς χριστιανούς γονείς. Δεν θέλησε να μάθει γράμματα, ούτε να συναναστρέφεται με άλλα παιδιά και ακολουθούσε τους γονείς του συστηματικά στην εκκλησία.

Σε ηλικία 18 ετών έχασε τους γονείς του και ανέλαβε ο ίδιος την φροντίδα του σπιτιού του και της μικρότερης αδερφής του.

Έξι μήνες μετά το θάνατό τους, άκουσε στην εκκλησία την περικοπή που έλεγε να μοιράσεις την περιουσία σου και να τη δώσεις στους φτωχούς, κι έτσι έκανε, μοίρασε την περιουσία του 300 κτημάτων στους φτωχούς.

Εμπιστεύτηκε την αδερφή του σ’ έναν παρθενώνα ανατροφής και εκείνος έφτιαξε ένα κελί, σε ένα απομονωμένο μέρος, κοντά στο χωριό, όπου και έμεινε.

Πολλοί μαθητές τον παρακαλούσαν να τους κηρύξει, αλλά εκείνος αρνούνταν να έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους. Ο Μέγας Κωνσταντίνος και οι γιοί του, Κωνστάντιος και Κώνστας, είχαν τακτική επαφή μαζί του μέσω επιστολών, όπου τον συμβουλεύονταν για διάφορα θέματα.

Σε κάποια χρονική στιγμή, άρχισε να κηρύττει για πέντε με έξι χρόνια. Ένας από τους μαθητές του ήταν και ο Άγιος Αθανάσιος, ο οποίος έγραψε τη βιογραφία του.

Πειρασμοί και θαύματα.

Στην έρημο, έτρωγε μία φορά την ημέρα μόνο ψωμί, αλάτι και νερό. Παράλληλα ασχολιόταν με εργόχειρο που αντάλλασσε για να εξασφαλίζει τα απαιτούμενα για να ζει.

Ο διάβολος πολέμησε τον Αντώνιο χτυπώντας τον με πλήξη, τεμπελιά και φαντάσματα γυναικών, τα οποία ξεπέρασε με την δύναμη της προσευχής.

Έπειτα από είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια σκληρής άσκησης στην έρημο, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους. Θεράπευε ασθενείς και κήρυττε, αλλά τελικά επέστρεψε στην έρημο και κατοίκησε σε σπήλαιο, χωρίς να βλέπει κανέναν και χωρίς να δέχεται κανέναν, παρά μόνο έναν γνωστό του, ο οποίος του έφερνε κάθε έξι μήνες ψωμί για ολόκληρο το εξάμηνο.

Θάνατος.

Ο Άγιος Αντώνιος πέθανε σε ηλικία 105 ετών.

Μία από τις τελευταίες επιθυμίες του Αγίου ήταν να μη φανερωθεί ο τόπος της ταφής του. Ωστόσο, οι μοναχοί που ασκήτευαν κοντά του έλεγαν ότι είχαν το ιερό λείψανό του, το οποίο επί Ιουστινιανού βρισκόταν στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Αλεξάνδρεια και από εκεί αργότερα, μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα, τα λείψανά του βρίσκονται στην πόλη του Αγίου Αντωνίου στην Γαλλία.

Έθιμα.

Η γιορτή του Αγίου Αντωνίου θεωρείται η μέση του χειμώνα και πιστεύεται πως εκείνη τη μέρα έχει πάντα κακοκαιρία. Μάλιστα ο λαός λέει  “κακή ριπή του Αγίου Αντωνίου να σε βρει”. Η γιορτή του επίσης, σηματοδοτεί και την έναρξη του καρναβαλιού. Για αυτό και υπάρχει η έκφραση “από του Αγίου Αντωνίου και πέρα δως του φουστανιού σου αέρα”.

Είναι ο πολιούχος του Περιστερίου Αττικής.

Στα Σφακιά, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Αντωνίου, ανάβουν φωτιά στους ξυλόφουρνους και ψήνουν ζυμαρένια τάματα, τα οποία προσφέρουν στον Άγιο.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons