ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Νόμοι που η βασίλισσα Ελισάβετ δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί.

Post by: 28/11/2019 0 comments

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πιο διάσημη βασιλική οικογένεια σήμερα, είναι η Βρετανική βασιλική οικογένεια. Η ζωή τους έχει μεγάλο ενδιαφέρον για ολόκληρο τον κόσμο.

Ένας λόγος για τον οποίο οι Βρετανοί βασιλείς είναι τόσο δημοφιλείς, είναι επειδή η βασίλισσα Ελισάβετ φροντίζει με τον τρόπο της να είναι το σύμβολο της ασφάλειας και της σταθερότητας, παρόλο που είναι, ως επί το πλείστον, απλώς μια φιγούρα, που δεν ασκεί πολλή εξουσία.

Ξέρουμε ότι κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο, αλλά στην πραγματικότητα, ορισμένα μέλη της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας απαλλάσσονται από την τήρηση ορισμένων νόμων και κανόνων. Ευτυχώς, οι Γουίντσορ δεν εκμεταλλεύονται αυτό το προνόμιο, καθώς επιλέγουν να δώσουν καλό παράδειγμα στους πολίτες. Όμως, κάποιους νόμους και κανόνες δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν.

1. Η βασίλισσα θα μπορούσε να ρίξει την αυστραλιανή κυβέρνηση.
Ο επίσημος τίτλος της βασίλισσας Ελισάβετ είναι η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας και η επικεφαλής της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Ως εκ τούτου, η βασίλισσα έχει τη δύναμη να ρίξει οποιοδήποτε μέλος των κυβερνήσεων των κρατών της βασιλείας της. Και όσο κι αν πιστεύεις ότι αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ,  έχει γίνει μια φορά, όταν το 1975 καθαίρεσε τον τότε αναπληρωτή πρωθυπουργό της Αυστραλίας μέσω του αντιπροσώπου της, γενικού κυβερνήτη της Αυστραλίας, Sir John Robert Kerr, λόγω υπουργικών σκανδάλων.

2. Η βασίλισσα θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν πόλεμο.
Είναι καλό που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια τόσο ειρηνική και λογική βασίλισσα, δεδομένης της δύναμης που έχει. Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει την εξουσία να ξεκινήσει έναν πόλεμο με οποιαδήποτε χώρα θεωρεί εχθρό του Ηνωμένου Βασιλείου. Φυσικά, αυτή η κίνηση αποφασίζεται από το Κοινοβούλιο, αλλά δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση της Ελισάβετ. Μπορεί επίσης, να αρνηθεί να συνεργαστεί για μια ανακωχή, με κάποιον αντίπαλο του Ηνωμένου Βασιλείου.

3. Θα μπορούσε να αρνηθεί ένα νόμο.
Η βασίλισσα μπορεί επίσης να αρνηθεί τους νόμους που ψηφίζονται από την κυβέρνηση. Κάθε νόμος δεν είναι επίσημα νόμος, μέχρι να δώσει η βασίλισσα τη σφραγίδα της έγκρισης. Βέβαια ποτέ δεν έχει απορρίψει νόμο, αλλά δυνητικά θα μπορούσε να το κάνει.

4. Μπορεί να μην παραιτηθεί ποτέ.
Ως γνωστόν, δεν μπορείς να είσαι πρωθυπουργός και να κυβερνάς μία χώρα για όλη σου τη ζωή. Η Ελισάβετ αντίθετα, μπορεί να είναι βασίλισσα της Βρετανίας για όσο θέλει εκείνη. Και από ότι φαίνεται δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί, έστω και αν έχει μειώσει τις δραστηριότητές της και έχει μεταβιβάσει τα περισσότερα από τα βασιλικά της καθήκοντα στα παιδιά και τα εγγόνια της.

5. Δεν είναι υποχρεωτικό να πληρώσει φόρους.
 Όλοι μας υποχρεούμαστε να πληρώνουμε φόρους στην κυβέρνηση. Αυτός είναι ο νόμος εδώ και χιλιάδες χρόνια, παρότι έχουμε δει και ακούσει για αμέτρητες περιπτώσεις φοροδιαφυγής από άτομα ή ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, που προσπαθούν να βρουν εύκολους τρόπους για να μη πληρώσουν. Από την άλλη, η Ελισάβετ απαλλάσσεται από την καταβολή φόρων. Φαίνεται μια αρκετά άδικη ρύθμιση, δεδομένου ότι πρακτικά ζει με τα χρήματα των φορολογουμένων. Παρόλα αυτά η βασίλισσα καταβάλει οικειοθελώς τους φόρους της από το 1992, γεγονός που είναι αξιέπαινο, δεδομένου ότι πραγματικά δεν είναι υποχρεωμένη.

6. Δεν χρειάζεται δίπλωμα οδήγησης.
Η βασίλισσα μπορεί να οδηγεί χωρίς καν να έχει περάσει εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης  Ευτυχώς για όλους τους άλλους στο δρόμο, η Ελισάβετ ήταν οδηγός φορτηγού για το στρατό κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και ξέρει να οδηγεί.

7. Δεν χρειάζεται να τηρεί το όριο ταχύτητας.
Είτε η βασίλισσα βρίσκεται στο κάθισμα του οδηγού είτε έχει σωφέρ, επιτρέπεται να πάει τόσο γρήγορα όσο και αργά, ανάλογα με τα κέφια της. Ευτυχώς δεν συνηθίζει να παραβιάζει τα όρια ταχύτητας.

8. Έχει ασυλία.
Αν πιάσεις τη βασίλισσα να παραβιάζει έναν νόμο που δεν βρίσκεται σε αυτή τη λίστα, μην περιμένεις πολλά. Είναι νόμιμα αδύνατη η δίωξή της.

9. Θα μπορούσε να φάει κύκνο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει φάει κύκνο, αν και η βασιλική οικογένεια έχει κάποιες ασυνήθιστες διατροφικές συνήθειες. Αλλά αν ήθελε, θα μπορούσε, ενώ κανένας άλλος στη Βρετανία δεν θα έχει τη νόμιμη άδεια να φάει.

Φωτό από: Kids Inspire

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons