Έχεις ποτέ αισθανθεί ότι ο σύντροφός σου δεν έχει ωριμάσει όσο θα έπρεπε; Μήπως συμπεριφέρεται σαν να είναι ακόμα έφηβος, παρά τα χρόνια που περνούν; Αν ναι, δεν είσαι μόνη. Πολλές φορές, μπορεί να βρεθείς σε μια σχέση όπου ο σύντροφός σου μοιάζει να μην έχει αφήσει πίσω του τα χρόνια της εφηβείας.
Οι σχέσεις είναι περίπλοκες και απαιτούν συνεχή δουλειά και από τα δύο μέρη. Αν ο σύντροφός σου είναι ένας αιώνιος έφηβος, μπορεί να είναι πρόκληση να βρείτε μια κοινή γραμμή, αλλά με επικοινωνία, κατανόηση και προσπάθεια, υπάρχει πάντα η πιθανότητα για βελτίωση. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσεις πότε είναι καιρός να προχωρήσεις, αν βλέπεις ότι οι προσπάθειές σου δεν φέρνουν αποτελέσματα.
Ας δούμε πώς μπορείς να αναγνωρίσεις αν ο σύντροφός σου είναι ένας αιώνιος έφηβος και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό.
Ευθύνες.
Ένας αιώνιος έφηβος μπορεί να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του, είτε πρόκειται για δουλειές του σπιτιού, είτε για οικονομικές υποχρεώσεις. Ίσως βρίσκεις τον εαυτό σου να κάνεις τα περισσότερα από τα καθήκοντα της καθημερινότητας, ενώ εκείνος παραμένει ανέμελος. Μπορεί να προτιμά να περνά τον ελεύθερο του χρόνο σε δραστηριότητες που θυμίζουν την εφηβεία, όπως να παίζει βιντεοπαιχνίδια ή να βγαίνει συνεχώς με φίλους.
Έλλειψη συναισθηματικής ωριμότητας.
Ένα άλλο σημάδι είναι η έλλειψη συναισθηματικής ωριμότητας. Μπορεί να αποφεύγει σοβαρές συζητήσεις για το μέλλον ή να αντιδρά υπερβολικά σε μικροπράγματα. Ίσως έχει δυσκολία στο να εκφράσει τα συναισθήματά του με ώριμο τρόπο και να επιλέγει να αποσύρεται ή να γίνεται επιθετικός όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θέλει.
Πώς σε επηρεάζει;
Αν αναγνωρίζεις αυτά τα σημάδια, ίσως είναι ώρα να αναρωτηθείς πώς σε επηρεάζει αυτή η κατάσταση. Μπορεί να νιώθεις ότι σηκώνεις όλο το βάρος της σχέσης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει στρες και απογοήτευση. Επίσης, η έλλειψη ισορροπίας στις ευθύνες μπορεί να δημιουργήσει συγκρούσεις και να υπονομεύσει τη σχέση σας μακροπρόθεσμα.
Τί να κάνεις;
Συζήτηση.
Αν αποφασίσεις ότι θέλεις να αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το κάνεις. Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να μιλήσεις ανοιχτά με τον σύντροφό σου. Εξήγησέ του πώς αισθάνεσαι και ποιες είναι οι ανάγκες σου. Είναι πιθανό να μην έχει συνειδητοποιήσει πόσο σε επηρεάζει η συμπεριφορά του. Μια ειλικρινής και ανοικτή συζήτηση μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή.
Όρια.
Επίσης, είναι σημαντικό να θέσεις όρια και να τα τηρείς. Μην αναλαμβάνεις όλες τις ευθύνες μόνο και μόνο για να αποφύγεις συγκρούσεις. Θέσε σαφή όρια σχετικά με το τι περιμένεις από εκείνον και ζήτα του να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος και υπομονή, αλλά είναι σημαντικό να επιμείνεις.
Επανεκτίμηση.
Επιπλέον, ίσως χρειαστεί να επανεκτιμήσεις τις προσδοκίες σου. Αναλογίσου τι είναι πραγματικά σημαντικό για σένα σε μια σχέση και αν ο σύντροφός σου μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα κριτήρια. Αν η συμπεριφορά του δεν αλλάζει και αισθάνεσαι ότι η σχέση σας δεν είναι ισορροπημένη, ίσως χρειαστεί να σκεφτείς το ενδεχόμενο να προχωρήσεις χωρίς αυτόν.
Θυμήσου ότι δεν μπορείς να αλλάξεις κάποιον που δεν θέλει να αλλάξει. Αν ο σύντροφός σου δεν είναι πρόθυμος να ωριμάσει και να αναλάβει τις ευθύνες του, τότε ίσως είναι καιρός να αναλογιστείς αν αυτή η σχέση είναι πραγματικά αυτό που θέλεις για το μέλλον σου.
Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/