Οι Τρεις Ιεράρχες είναι τρεις επιφανείς άγιοι και θεολόγοι της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών. Πρόκειται για τον Ιωάννη το Χρυσόστομο, τον Βασίλειο τον Μέγα και τον Γρηγόριο το Ναζιανζηνό ή Θεολόγο.
- Η εορτή των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα στα χρόνια του Κωνσταντίνου Θ’ Μονομάχου ή του Αλέξιου Α΄Κομνηνού από τον μητροπολίτη Ιωάννη Μαυρόποδα.
Καθιερώθηκε, όμως, ως εκπαιδευτική εορτή και αργία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 9 Αυγούστου του 1841.
- Γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά αλλά επειδή δημιουργήθηκε διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιός από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου.
Ο λόγος που θεωρούνται προστάτες των γραμμάτων είναι το γεγονός πως έγραψαν πολλά βιβλία και πως ήταν από τους κορυφαίους ρήτορες της χριστιανικής πίστης.
- Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, γνωστός και ως Ιωάννης της Αντιόχειας, γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας το 349 μ.Χ., με γονείς τον στρατηγό Σεκούνδο και την Ανθούσα. Έδρασε στην ίδια πόλη, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε βαριά άρρωστος στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 μ.Χ στα Κόμανα του Πόντου. Διετέλεσε επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως. Σπούδασε νομική, θεολογία, ρητορική και φιλοσοφία. Ονομάστηκε Χρυσόστομος, καθώς όταν κήρυττε “το στόμα του έσταζε μέλι”.
- Ο Βασίλειος Καισαρείας είναι ο γνωστός μας Άγιος Βασίλης. Ήταν επίσκοπος της Καισαρείας στην Καππαδοκία. Συνεχίζοντας την παράδοση του πατέρα του, έγινε καθηγητής ρητορικής, αρνούμενος τη θέση του επισκόπου. Γεννήθηκε από Άγιους γονείς το 330 μ.χ. στη Καισάρεια. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής ρητορικής και η μητέρα του η Αγία Εμμέλεια. Στην οικογένεια εκτός από τον Άγιο Βασίλειο υπήρχαν ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, ο Άγιος Ναυκράτιος, η Οσία Μακρίνα και ο Πέτρος ο Επίσκοπος Σεβαστείας. Καταπονημένος από την ασκητική ζωή, πέθανε την 1 Ιανουαρίου του 379.
- Ο Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ήταν Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως τον 4ο αιώνα μ.Χ. Θεωρείται ο πιο ταλαντούχος ρήτορας μεταξύ των Πατέρων της Εκκλησίας. Ο Γρηγόριος είχε σημαντικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση της Τριαδικής θεολογίας τόσο μεταξύ των ελληνόφωνων και λατινοφώνων θεολόγων και έγινε γνωστός ως «Τριαδικός Θεολόγος». Οι γονείς του, Γρηγόριος ο Πρεσβύτερος και Νόννα, ήταν πλούσιοι γαιοκτήμονες. Ο Γρηγόριος σπούδασε ρητορική και φιλοσοφία στη Νανζιανζό, στην Καισάρεια, στην Αλεξάνδρεια και στην Αθήνα. Στην Αθήνα συνάντησε και έγινε φίλος με το Βασίλειο τον Μέγα.
Φωτό από: esxoleio