ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Post by: 06/08/2022 0 comments

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος εορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις γραφές, κάποια στιγμή ανέβηκε ο Ιησούς στο όρος Θαβώρ, ή αλλιώς το όρος της Μεταμόρφωσης, με τους μαθητές του Πέτρο, Ιωάννη και Ιάκωβο, για να προσευχηθεί.

Κουρασμένοι από την ανάβαση οι μαθητές, αποκοιμήθηκαν. Όταν ξύπνησαν, αντίκρισαν τον Ιησού Χριστό ντυμένο στα λευκά, να φωτοβολεί και μαζί του να συνομιλούν ο Μωυσής και ο προφήτης Ηλίας. Ο Πέτρος αμέσως θέλησε να τους φτιάξει σκηνές να μείνουν και εκείνοι, αλλά δεν πρόλαβε, καθώς χάθηκαν μέσα σε ένα σύννεφο και ακούστηκε από τον ουρανό φωνή Θεού να λέει “Αυτός είναι ο υιός μου, να Τον ακούτε”.

Η αλλαγή στην ημερομηνία.

Μέχρι τον 4ο αιώνα η Μεταμόρφωση του Χριστού γιορταζόταν πριν από το Πάσχα, αλλά από την ημέρα των εγκαινίων του Ναού της Μεταμορφώσεως, τον οποίο έχτισε η Αγία Ελένη στο όρος Θαβώρ, επικράτησε ο εορτασμός του γεγονότος να γίνεται στις 6 Αυγούστου.

Έθιμα.

Η ημέρα της εορτής της Μεταμόρφωσης του Χριστού, είναι και η μόνη μέρα που μπορεί να καταναλώσει κάποιος ψάρι, μέσα στη νηστεία του δεκαπενταύγουστου.

Σε πολλούς τόπους πιστεύουν πώς το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας ανοίγουν οι ουρανοί και εμφανίζεται το Άγιο φως στους πολύ πιστούς.

Ανήμερα της γιορτής, μοιράζονται στην εκκλησία τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς, για να είναι ευλογημένη η παραγωγή.

Στις 6 Αυγούστου τελειώνουν οι “δρίμες”, δηλαδή οι 6 πρώτες ημέρες του μήνα. Τις μέρες αυτές, όποιος κάνει μπάνιο στη θάλασσα κινδυνεύει να πάθει μεγάλο κακό και όποιος πλένει ρούχα, αυτά κινδυνεύουν να καταστραφούν. Μόνο αν ρίξει ένα καρφί στο νερό, μπορεί να “καρφώσει” τις δρίμες και να μην τον πιάσει το κακό.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons