ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Η γιορτή των Αγίων Αποστόλων.

Post by: 30/06/2024 0 comments

Η μνήμη των Αγίων Αποστόλων τιμάται κάθε χρόνο στις 30 Ιουνίου.

Οι Άγιοι Απόστολοι είναι οι 12 μαθητές του Χριστού, εκτός από τον Ιούδα, καθώς και 70 ακόμα.

Οι 12 μαθητές ήταν οι: Πέτρος, Ανδρέας, Ιάκωβος του Ζεβεδαίου, Ιωάννης, Φίλιππος, Θωμάς, Βαρθολομαίος, Ματθαίος, Ιάκωβος του Αλφαίου, Σίμωνας, Ιούδας ο Θαδαίος και ο Ματθίας, που εξελέγη σε αντικατάσταση του Ιούδα του Ισκαριώτη.

Ο Χριστός διάλεξε 12 μαθητές, όπως 12 ήταν και οι γιοί του Ιακώβ, οι οποίοι αποτέλεσαν τους αρχηγούς των φυλών του Ισραήλ. Έτσι και οι μαθητές του Χριστού, επρόκειτο να γίνουν αρχηγοί της χριστιανοσύνης.

«Πορευθέντες, μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» ήταν η αποστολή τους, σύμφωνα με την προτροπή του Ιησού Χριστού.

Μαζί με τους 12 Αποστόλους τιμάται και η μνήμη των 70 ακόμα Αποστόλων, τους οποίους είχε επιλέξει ο Ιησούς Χριστός, για να προετοιμάσουν το έδαφος, σε κάθε μέρος που σκόπευε να κηρύξει το λόγο Του. Ήταν 70, όπως και οι πρεσβύτεροι του Μωυσή.

Η περίοδος του πρώιμου χριστιανισμού κατά τη διάρκεια της ζωής των Αποστόλων ονομάζεται Αποστολική Εποχή.  Κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ., οι 12 Απόστολοι ίδρυσαν εκκλησίες σε όλα τα εδάφη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και, σύμφωνα με την παράδοση, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ινδίας.

Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ναός των Αγίων Αποστόλων, γνωστός και ως Βασιλικόν Πολυάνδριον, ήταν χριστιανικός ναός της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος χτίστηκε το 550 μ.Χ. Ήταν τεραστίων διαστάσεων, σχεδόν όσο ο ναός της Αγίας Σοφίας και δεύτερος σε σπουδαιότητα καθώς από τον 4ο ως τον 11ο αιώνα, ενταφιάζονταν εκεί Αυτοκράτορες, Πατριάρχες και επίσκοποι. Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, μεταφέρθηκε εκεί η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το 1461 όμως, οι Οθωμανοί τον κατεδάφισαν ολοσχερώς και στη θέση του οικοδόμησαν το Φατίχ τζαμί.

Φωτό από: The Bellarmine Forum

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons