ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Η εορτή και η ζωή της Αγίας Κυριακής.

Post by: 07/07/2024 0 comments

Η μνήμη της Αγίας Κυριακής τιμάται κάθε χρόνο στις 7 Ιουλίου. Είναι πολιούχος των Σερβίων της Κοζάνης. Γεννήθηκε στη Νικομήδεια, χωρίς να είναι γνωστό ποιο έτος και πέθανε το 289 μ.Χ. στη Χαλκηδόνα.

Η ζωή της.

Οι γονείς της ήταν ο Δωρόθεος και η Ευσεβία από την Ελλάδα, οι οποίοι παρακαλούσαν το Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί. Οι προσευχές τους εισακούστηκαν τελικά, και στο παιδί που γεννήθηκε, έδωσαν το όνομα Κυριακή, λόγω του ότι γεννήθηκε την ημέρα Κυριακή.

Η Αγία Κυριακή ήταν μία πολύ όμορφη κοπέλα και περιζήτητη νύφη, όμως εκείνη από μικρή ηλικία έχει αφιερώσει τη ζωή της στο Θεό, λέγοντας πως είναι αρραβωνιασμένη με το Χριστό και πως δεν πρόκειται να παντρευτεί ποτέ της.

Το μαρτύριό της.

Κάποια στιγμή ένας δικαστής από τη Νικομήδεια, θέλησε να παντρέψει το γιο του με την Αγία Κυριακή. Εκείνη όμως, αρνήθηκε και εκείνος για να την εκδικηθεί την κατήγγειλε στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό ότι είναι χριστιανή. Οι γονείς της βασανίστηκαν για την πίστη τους και, στο τέλος, εξορίστηκαν στη Μελιτηνή.

Η Αγία Κυριακή βασανίστηκε και εκείνη πάρα πολύ. Την κρεμούσαν από τα μαλλιά και της έκαιγαν το σώμα, όμως οι πληγές της το βράδυ γιατρεύονταν από το Χριστό. Βλέποντας αυτό το θαύμα, πολλοί ειδωλολάτρες αλλαξοπίστησαν και για αυτό το λόγο αποκεφαλίστηκαν. Κάποια στιγμή, την οδήγησαν σε ειδωλολατρικό ναό για να κάνει θυσία, όμως με θαυματουργικό τρόπο, μόλις μπήκε η Αγία μέσα στο ναό έγινε σεισμός και τα αγάλματα γκρεμίστηκαν.

Παρότι είχε υπομείνει πολλά βασανιστήρια η Αγία, ο αυτοκράτορας δεν κατόρθωνε να την εξοντώσει. Ακόμα και τα θηρία στα οποία την έριχναν μέσα, ημέρευαν. Έτσι, διέταξε να την αποκεφαλίσουν. Εκείνη προσευχήθηκε λίγο πριν τον αποκεφαλισμό της και πέθανε πριν τη θανατώσει ο δήμιος.

Φωτό από: βημα ορθοδοξιας

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons