ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Η Αγία Βαρβάρα.

Post by: 04/12/2018 0 comments

Η Αγία Βαρβάρα γεννήθηκε το 276 μ.Χ. και κοιμήθηκε σε ηλικία 30 ετών, το 306 μ.Χ..

Η μνήμη της τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου.

Σύμβολα της είναι ο πύργος με τρία παράθυρα, το κλαδί φοίνικα, η αστραπή και το στέφανο του μαρτυρίου. Είναι προστάτιδα του Πυροβολικού, των Mαθηματικών, των Αρχιτεκτόνων, των Ανθρακωρύχων, των Στρατιωτικών Μηχανικών και των Φυλακισμένων. Είναι η Πολιούχοςτης Δράμας και του Ρεθύμνου.

Η Αγία συνδέθηκε με την θεραπεία λοιμωδών νοσημάτων και περισσότερο της ευλογιάς. Θεωρείται προστάτης όσων υποφέρουν από τέτοια νοσήματα, αλλά και των νοσοκομείων που περιθάλπουν τέτοιους ασθενείς. Η ομώνυμη περιοχή των Αθηνών, ονομάστηκε έτσι, από το νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων που βρίσκεται εκεί. Το Νοσοκομείο φέρει το όνομα της Αγίας, μιας και ειδικεύεται στα λοιμώδη νοσήματα.

Η ζωή της.

Η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία. Πατέρας της ήταν ο Διόσκορος, φανατικός  ειδωλολάτρης και την φύλαγε κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου να τη προστατεύσει από πιθανούς μνηστήρες. Παρά τον εγκλεισμό της, κατάφερε και προσηλυτίστηκε μυστικά στο Χριστιανισμό.

Ο πατέρας της έδωσε εντολή να χτιστεί για την κόρη του ένα λουτρό, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά. Το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά δύο παράθυρα, η Βαρβάρα, όμως, εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα. Όταν αντελήφθη αυτό πατέρας της,  διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο για να την τιμωρήσει. Ο έπαρχος, θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια. Τελικά, διέταξε τον αποκεφαλισμό της και όρισε την ποινή να την εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της, που ήταν και επιθυμία του. Την στιγμή όμως που τη σκότωνε, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό.

Τα λείψανά της Αγίας μεταφέρθηκαν από την Βιθυνία στην Κωνσταντινούπολη  κι έπειτα στον Ναό του Αγίου Μάρκου στη Βενετία.

Πλέον βρίσκονται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βλαδίμηρου στο Κίεβο, στη Ρωσία.

Παράδοση.

Όταν το 1830 η Δράμα κατακτήθηκε από τους Τούρκους, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας γκρεμίστηκε για να χτιστεί στη θέση του ένα τζαμί. Όμως, την ημέρα της γιορτής της Αγίας, η περιοχή πλημμύρισε με νερό κι έτσι το τζαμί δεν χτίστηκε ποτέ.

Την παραμονή της γιορτής της, στη Δράμα τα παιδιά αφήνουν φωταγωγημένα καραβάκια στα νερά της λίμνης, μπροστά από την εκκλησία.

Η βαρβάρα.

Το γλυκό βαρβάρα, φτιάχνεται ανήμερα της γιορτής της Αγίας. Περιέχει σπόρους, σιτάρι, ξηρούς καρπούς, ρόδι, σταφίδες, πετιμέζι, χουρμάδες, σύκα και φρούτα και σερβίρεται ζεστό, πασπαλισμένο με κανέλα. Το γλυκό συμβολίζει την πανσπερμία και προσφέρεται ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, καθώς είναι η περίοδος που τελειώνουν οι γεωργικές εργασίες.

Φωτό από: Siatista-Info

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons