ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Η Αγία Σοφία.

Post by: 17/09/2018 0 comments

Η Αγία Σοφία είναι αγία της Ορθόδοξης εκκλησίας. Η “Αγία του Θεού Σοφία” αφορά μια από τις θεμελιώδεις ιδιότητες που αποδίδονται στο Θεό.

Η μνήμη της Αγίας Σοφίας τιμάται στις 17 Σεπτεμβρίου, μαζί με την μνήμη των Αγίων Ελπίδας, Αγάπης και Πίστης.

Η ζωή της.

Η Αγία Σοφία ήταν μια τίμια και ενάρετη γυναίκα, που έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ανδριανού. Όταν έμεινε χήρα, μετακόμισε στη Ρώμη μαζί με τις  κόρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη. Οι κόρες της πήραν τα ονόματά τους από το χωρίο της Καινής Διαθήκης: «νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη.»

Όταν ο Αυτοκράτορας Ανδριανός έμαθε για τις φημισμένες τέσσερις γυναίκες ότι ήταν Χριστιανές, διέταξε να τις συλλάβουν και ζήτησε να παρουσιαστούν μπροστά του. Η δωδεκάχρονη Πίστη, η δεκάχρονη Ελπίδα και η εννιάχρονη Αγάπη, δεν απαρνήθηκαν την πίστη τους και αποκεφαλίστηκαν.

Η μητέρα τους Σοφία ενταφίασε με τιμές τις κόρες της και παρέμεινε για τρεις μέρες δίπλα στους τάφους τους, παρακαλώντας το Θεό να την πάρει κοντά του. Πράγματι, ο Θεός εισάκουσε τις προσευχές της και η Σοφία παρέδωσε το πνεύμα της δίπλα στους τάφους των παιδιών της. Απεβίωσαν περί το 137 μ.Χ.

Η Αγία Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ναός της Αγίας Σοφίας ή Αγια-Σοφιά είναι ο πασίγνωστος ναός που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Μέχρι το 1453, οπότε κι έγινε η Άλωση της Πόλης, λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός. Έπειτα, μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 μετατράπηκε σε μουσείο. Σήμερα πραγματοποιούνται σε αυτόν πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και εκδηλώσεις, όπως επιδείξεις μόδας.

Στο σημείο όπου ανεγέρθηκε η Αγία Σοφία υπήρχε ομώνυμος ναός κτισμένος επί Κωνσταντίνου Α΄ και Κωνσταντίνου Β΄, ο οποίος, όμως, κάηκε κατά τη Στάση του Νίκα.

Η Αγία Σοφία ξεχωρίζει για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, που ωστόσο υπέστη σοβαρές καταστροφές κυρίως από τους Τούρκους κατακτητές κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Στο προαύλιο του ναού υπήρχε  βρύση, πάνω στην οποία υπήρχε η φράση “ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ”, δηλαδή ξέπλυνε τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου. Η φράση αυτή, αν διαβαστεί ανάποδα βγάζει τις ίδιες λέξεις.

Κατά την περίοδο την Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ασβεστώθηκαν τοιχογραφίες του ναού αφού η απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος θεωρείται βλασφημία για το Ισλάμ.

Ο τρούλος της δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται εξαιτίας των παραθύρων που βρίσκονται γύρω στη βάση του.  Δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κομμάτι ουρανού που κρέμεται στη γη.

Στον τρούλο της Αγίας Σοφιάς υπάρχουν τα σχήματα σφαίρας και κύβου. Στα αρχαία Ελληνικά μυστήρια η σφαίρα συμβόλιζε τον Ουρανό και ο κύβος είναι η γεωμετρική αναπαράσταση της Γης.

Φωτό από: The Lamppost

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons