ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Η Αγία Άννα.

Post by: 09/12/2019 0 comments

Η Αγία Άννα ήταν η μητέρα της Παναγίας. Το όνομα Άννα προέρχεται από το εβραϊκό Χάνα που σημαίνει «εύνοια, χάρη».

Γνωρίζουμε ελάχιστα για την Αγία Άννα και τα περισσότερα προέρχονται από το Ευαγγέλιο του Ιάκωβου.

Ο βίος της.

Η Αγία Άννα, καταγόταν από τη φυλή του Λευί. Ο πατέρας της, που ήταν ιερέας, ονομαζόταν Ματθάν και ιεράτευε την εποχή της βασιλείας της Κλεοπάτρας. Τη μητέρα της, την έλεγαν Μαρία.

Η Άννα είχε και δύο αδελφές, τη Μαρία και τη Σοβήν. Η Σοβήν γέννησε την Ελισάβετ, μητέρα του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου.

  • Σύμφωνα με την παράδοση, η Άννα γεννήθηκε στη Βηθλεέμ και παντρεύτηκε τον Ιωακείμ από τη Ναζαρέτ, και οι δύο απόγονοι του βασιλιά Δαβίδ. Ο Ιωακείμ ήταν ένας πλούσιος και αφοσιωμένος άνθρωπος, ο οποίος βοηθούσε τακτικά τους φτωχούς.
  • Ο Ιωακείμ και η Άννα, δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά. Έπειτα από πολλές προσευχές, και πλέον όταν ήταν σε προχωρημένη ηλικία η Άννα, τής εμφανίστηκε άγγελος που τής αποκάλυψε πως θα γίνει μητέρα. Έτσι κι έγινε.
  • Η παράδοση αναφέρει ότι από ευγνωμοσύνη στον Θεό για την ευλογία να αποκτήσουν παιδί, ο Ιωακείμ και η Άννα δεσμεύθηκαν να αφιερώσουν τη Μαρία στον Θεό, πηγαίνοντάς τη στο Ναό μόλις το επέτρεπε η ηλικία της.
  • Μετά τα Εισόδια της Θεοτόκου, πέρασε την υπόλοιπη ζωή της με νηστείες, προσευχές και ελεημοσύνες προς τους φτωχούς.
  • Υπήρχε μια αρχαία πεποίθηση ότι ένα παιδί που γεννήθηκε από μια ηλικιωμένη γυναίκα, που είχε χάσει την ελπίδα ότι θα αποκτήσει παιδιά, είχε προοριστεί για σπουδαία πράγματα.
  • Τον 4ο αιώνα και πολύ αργότερα τον 15ο αιώνα, δημιουργήθηκε μια αντίληψη ότι η Μαρία γεννήθηκε από την Άννα με παρθένο γέννηση. Η πεποίθηση αυτή καταδικάστηκε ως λάθος της Καθολικής Εκκλησίας το 1677.
  • Η Αγία Άννα κοιμήθηκε ειρηνικά στις 25 Ιουλίου. Λείψανά της υπάρχουν στην αγιορείτικη σκήτη της Αγίας Άννας, στον Ιερό Ναό της Αγίας Άννης Κατερίνης, καθώς και αλλού. Η σύλληψη της Αγίας Άννας γιορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 9 Δεκεμβρίου και η κοίμησή της στις 25 Ιουλίου.

Η Αγία Άννα στο Ισλάμ.

Η Αγία Άννα είναι επίσης σεβαστή στο Ισλάμ, που αναγνωρίζεται ως μια πολύ πνευματική γυναίκα και ως η μητέρα της Μαρίας. Σύμφωνα με το Κοράνι δεν είχε κάνει παιδιά μέχρι πολύ μεγάλη ηλικία. Μια μέρα, είδε ένα πουλί να ταΐζει τα μικρά του και της ξύπνησε την επιθυμία να αποκτήσει δικά της παιδιά. Προσευχήθηκε για ένα παιδί και τελικά συνέλαβε. Ο σύζυγός της πέθανε πριν γεννηθεί το παιδί. Εκείνη περιμένοντας το παιδί να είναι αγόρι, το έταξε να μεγαλώσει στο ναό.

Ωστόσο, γέννησε τελικά κορίτσι, το οποίο παρόλαυτα το έδωσε στο ναό να μεγαλώσει.

Η προστάτιδα των άτεκνων ζευγαριών.

Η Αγία Άννα πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της με τη στενοχώρια πως δεν είχε παιδιά. Την εποχή εκείνη θεωρείτο ντροπή μια γυναίκα να μην μπορεί να γεννήσει. Σε προχωρημένη ηλικία, όμως, αξιώθηκε να φέρει στον κόσμο ένα κοριτσάκι. Η Αγία Άννα, επειδή τεκνοποίησε σε μεγάλη ηλικία, είναι η προστάτιδα των άτεκνων ζευγαριών.

Φωτό από: ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons