Πολλές φορές τα ζευγάρια έρχονται αντιμέτωπα στο γάμο τους με τα τοξικά πεθερικά. Έρευνες δείχνουν ότι κυρίως η σχέση πεθεράς και νύφης είναι οι πιο δύσκολες και πώς, συνήθως, οι πεθεροί δημιουργούν λιγότερα προβλήματα.
Αν ανήκεις και εσύ σε αυτή την περίπτωση, που τα πεθερικά σου κάνουν τη ζωή πατίνι ήρθε η ώρα να τους αντιμετωπίσεις.
- Πρέπει να αποφασίσεις τι ρόλο θέλεις να παίζουν στη ζωή σου.
Θέλεις να τους βλέπεις σαν γονείς σου, θέλεις απλά να είναι οι γονείς του συζύγου σου; Ή μήπως να είναι μόνο οι παππούδες των παιδιών σου; Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να θες να τους αντιμετωπίσεις σαν απλούς συγγενείς. Πρέπει, όμως, να προσδιορίσεις το ρόλο τους, για να μπορέσεις να κινηθείς ανάλογα. Αποφάσισε από την αρχή τα όριά σας και μην τους αφήνεις να ανακατεύονται στη ζωή σας.
- Αποφάσισε εάν οι προσδοκίες σου είναι ρεαλιστικές.
Όποιο στόχο κι αν έχεις στο γάμο σου για τη σχέση με τα πεθερικά σου, πρέπει να κρίνεις αν είναι εφικτός. Για παράδειγμα, μπορεί εσύ να θέλεις να τους βλέπεις σαν απλούς συγγενείς, αυτό όμως μπορεί να μην είναι εφικτό. Κι αυτό γιατί μπορεί να έχουν άριστες σχέσεις με το παιδί τους, αλλά όχι με σένα. Σε αυτή την περίπτωση, δε μπορείς να τους απομακρύνεις εντελώς από τη ζωή σας. Από την άλλη, μπορεί εσύ να θες να παίζουν προστατευτικό ρόλο στη ζωή σου, όμως εκείνοι να πιστεύουν ότι ένα παιδί ανεξαρτητοποιείται μετά τα 18 του. Και κάπου εκεί σταματάει ο ρόλος του γονιού.
- Μίλησέ τους.
Ο καλύτερος τρόπος για να λύσεις τα προβλήματά σου με έναν άνθρωπο είναι να μιλήσεις μαζί του. Έτσι πρέπει να κάνεις και με τα πεθερικά σου. Μίλησέ τους ήρεμα. Συζήτησε μαζί τους τι είναι αυτό που τους προβληματίζει και τι είναι αυτό που ενοχλεί σένα. Ίσως όλα τελικά ναι είναι μία παρεξήγηση. Εξήγησέ τους πως αγαπάς το παιδί τους και πως θέλεις να είναι ευτυχισμένο. Καθώς και πως όποια και αν είναι η σχέση μεταξύ σας, σκοπός σου είναι να μην πληγωθεί ποτέ ο σύντροφός σου. Δώσε τους να καταλάβουν πως πλέον έχει κάνει οικογένεια μαζί σου και πως όσο και αν δεν ταιριάζετε ή αν δεν σε συμπαθούν θα πρέπει να κρατήσετε ήρεμους τόνους.
- Μίλα με το σύντροφό σου.
Σίγουρα τους αγαπάει γιατί είναι οι γονείς του και δεν θα τους βγάλει από τη ζωή του. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται η δική σου η ζωή πατίνι. Συνεννοήσου μαζί του, εξήγησέ του τα συναισθήματά σου και βρείτε μαζί μία λύση. Καλό θα ήταν να μιλήσει και εκείνος μαζί τους. Σε εκείνον θα ανοιχτούν πιο εύκολα και θα πουν ακριβώς τί νιώθουν και τί τους πειράζει.
5. Θέσε όρια.
Πρέπει να βάλεις όρια εξαρχής στο σπίτι σας. Φυσικά αυτά τα όρια θα μπουν από κοινού με το σύζυγό σου. Θέσε όρια λοιπόν, στο κάθε πότε θα μπορούν να επισκέπτονται το σπίτι σας. Όχι μόνο τα πεθερικά σου αλλά και οι δικοί σου γονείς για να είσαι δίκαιη. Αν μένετε πολύ κοντά ή ακόμα και στην ίδια πολυκατοικία, θα πρέπει να μπουν κανόνες, για να μην κατακτήσετε κοινόβιο. Τα όρια όμως για το σπίτι σας θα πρέπει να τους τα βάλει το παιδί τους, για να μην δημιουργηθούν χειρότερες προστριβές μεταξύ σας.
Φωτό από: Momspresso