Ο Άγιος Σάββας γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς, τον Ιωάννη και τη Σοφία, τον Ιανουάριο του 439 μ.Χ., στο χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας. Κοιμήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 531 μ.Χ. πλήρης ημερών, οπότε και τιμάται η μνήμη του. Ο Άγιος Σάββας ήταν μοναχός, ιερέας και ασκητής και έζησε κυρίως στην Παλαιστίνη.
Η ζωή του.
Σε ηλικία 8 ετών πήγε στο μοναστήρι των Φλαβιανών κι όταν έγινε δεκαοκτώ ετών πήγε στην Ιερουσαλήμ για να μονάσει. Εκεί ο Ευθύμιος ο Μεγάλος τον οδήγησε στο κοινόβιο του Θεόκτιστου. Όταν πέθανε ο Ευθύμιος, ο Άγιος Σάββας αποφάσισε να γίνει ερημίτης. Στη συνέχεια, όμως, μιας και είχε εμπλακεί ενεργά στις θεολογικές έριδες της εποχής του ως υπέρμαχος της ορθής πίστης, υποχρεώθηκε να γίνει κληρικός από τον Σαλλούστιο Ιεροσολύμων. Ίδρυσε έξι μοναστήρια, και τέσσερα άσυλα.
Θαύματα.
Είχε τόση πίστη, που κάποτε μπήκε σε ένα κλίβανο από τον οποίο βγήκε χωρίς να έχει πάθει τίποτα, με τη βοήθεια του Θεού. Είχε θεραπεύσει πολλούς ασθενείς. Θεράπευε και τον καρκίνο, για αυτό το λόγο έχει δοθεί και το όνομά του στο γνωστό Ογκολογικό Νοσοκομείο των Αθηνών.
Το λείψανό του ετάφη στη μονή του, κοντά στην Ιερουσαλήμ. Αργότερα, το πήραν οι Βενετοί, το μετέφεραν στην Ιταλία και το 1965 επέστρεψε πάλι στο αντρικό μοναστήρι του Αγίου Σάββα, όπου βρίσκεται ακόμα και σήμερα.
Παράδοση.
Ο λαός λέει “Η Βαρβάρα βαρβαρώνει κι ο Άη Σάββας σαβανώνει”, δηλαδή το κρύο ξεκινά της Αγίας Βαρβάρας και του Αγίου Σάββα μπαίνει ο χειμώνας για τα καλά.
“Άε Βαρβάρα φύσα, άε Σάββα βρέξον, αε Νικόλα σόντσον (χιόνισε)” .
Στην Καππαδοκία τον τιμούσαν με θυσίες ζώων και όσοι πήγαιναν στο μοναστήρι του στα Ιεροσόλυμα έφερναν χουρμάδες από τα γύρω δέντρα, που τους πρόσφεραν σε άτεκνους για να κάνουν παιδιά.
Φωτό από: Σύναξη Ὀρθοδόξων