ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης.

Post by: 03/10/2023 0 comments

Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης υπήρξε ένας από τους πρώτους Αθηναίους που πίστεψαν στον Ιησού Χριστό.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 9 μ.Χ. και ήταν μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου. Είναι ο πολιούχος άγιος των Αθηνών και των Γαργαλιάνων και η μνήμη του εορτάζεται στις 3 Οκτωβρίου. Είναι προστάτης των Δικαστικών και του Δικαστικού Σώματος.

Η ζωή του.

Αρχικά ήταν ειδωλολάτρης και μέλος της Βουλής του Αρείου Πάγου.

Σε νεαρή ηλικία βρέθηκε στην Αίγυπτο την εποχή της Σταύρωσης του Ιησού. Την Μεγάλη Παρασκευή, την ώρα της Σταύρωσης, σκοτείνιασε ο ουρανός και κρύφτηκε ο ήλιος. Ο Διονύσιος συγκλονίστηκε από το παράδοξο αυτό φαινόμενο και αναφώνησε “Ή ο Θεός υποφέρει ή χάνεται το παν”. Έτσι, σημείωσε την ημέρα και ώρα του υπερφυσικού αυτού γεγονότος του.

Όταν επέστρεψε στην Αθήνα, άκουσε το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο, να μιλά για εκείνο το υπερφυσικό σκοτάδι κατά την Σταύρωση. Ο Άγιος Διονύσιος επιβεβαίωσε τη σκέψη του, ότι είχε συμβεί κάτι πραγματικά σημαντικό και πίστεψε αμέσως στον Ιησού. Βαπτίσθηκε Χριστιανός, με την οικογένειά του το έτος 52 μ.Χ.

Ο Άγιος και η Παναγία.

Όταν έμαθε ο Άγιος Διονύσιος ότι στα Ιεροσόλυμα ζει η Μητέρα του Χριστού, ταξίδεψε μέχρι εκεί, όπου και την συνάντησε. Στα Ιεροσόλυμα βρέθηκε ξανά, όταν κοιμήθηκε η  Παναγία. Μαζί με τους Αποστόλους, μεταφέρθηκε μυστηριακά, μέσα σε σύννεφα, για την κηδεία της.

Μαρτύριο.

Έπειτα από τη βάφτισή του, ταξίδεψε σεβπολλά μέρη της Ευρώπης για να διδάξει το λόγο του Θεού. Όταν, όμως, βρέθηκε στη Γαλλία, συνελήφθη για την πίστη του και καταδικάσθηκε σε αποκεφαλισμό.

Αμέσως μετά τον αποκεφαλισμό του, ο Άγιος σηκώθηκε όρθιος πήρε το κεφάλι στα χέρια του και περπάτησε ώσπου συνάντησε μια γυναίκα ενάρετη. Στη γυναίκα αυτή παρέδωσε το λείψανό του. Το λείψανο του αγίου Διονυσίου φυλάσσεται σήμερα στο Άγιο Όρος.

Ναοί.

Στην Αθήνα υπάρχουν δυο μεγάλοι ναοί με το όνομά του, ο ένας στο Κολωνάκι στην οδό Σκουφά κι ο άλλος είναι η Καθολική Μητρόπολη της Αθήνας, στην οδό Πανεπιστημίου. Το όνομά του φέρει επίσης, ο πεζόδρομος περιμετρικά της Ακρόπολης, που περνά από το βράχο του Αρείου Πάγου.

Το μόνο χωριό της Κρήτης με εκκλησία προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη είναι το Διονύσι.

Από το Σεπτέμβριο του 1999 με εγκύκλιο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου τιμάται εκτός από τις 3 και στις 12 Οκτωβρίου.

Φωτό από: orthodoxchristian.info

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons