Το Άγιο Φως ή αλλιώς φως της Αναστάσεως ονομάζεται η φωτιά η οποία συμβολίζει την Ανάσταση και δίδεται από τον Αρχιερέα στους πιστούς κατά την τελετή της Αναστάσεως το Μεγάλο Σάββατο.
- Στην ορθόδοξη εκκλησία θεωρείται το θαύμα που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, κατά το οποίο η φλόγα ανάβει με θαυματουργό τρόπο εντός του Παναγίου Τάφου και μόνο υπό την παρουσία του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων.
- Η τελετή του Αγίου Φωτός γίνεται στις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου.Πρώτα, παρουσία των στρατιωτικών αρχών, γίνεται επιθεώρηση του ιερού κουβουκλίου από το σύνολο των εκπροσώπων των δογμάτων, όπως των Αρμενίων, των Αράβων και των Κοπτών.Η λυχνία είναι σβηστή για να αναφθεί από τον Πατριάρχη στο τέλος της τελετής, από το Άγιο Φως που βγαίνει θαυματουργικά από τον Άγιο Τάφο. Σβηστές είναι και όλες οι υπόλοιπες λυχνίες που βρίσκονται έξω, στον προθάλαμο του Αγίου Τάφου.Στις 12.30 ξεκινά η λιτανεία από το Άγιο Βήμα. Από την εσωτερική είσοδο του Ναού του Αποστόλου Ιακώβου μπαίνει ο Πατριάρχης στο Ιερό Βήμα του Καθολικού και κάθεται στον πατριαρχικό θρόνο. Από αυτό το σημείο περνάνε και ασπάζονται το χέρι του οι εκπρόσωποι των δογμάτων, αλλιώς δε θα τους δοθεί το Άγιο Φως.Αμέσως μετά αρχίζει η Ιερή Λιτανεία, κατά την οποία ο Πατριάρχης περιφέρεται τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο και μετά σταματάει μπροστά στον Πανάγιο Τάφο όπου βρίσκονται και οι επίσημοι.Εκεί βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο. Ακολούθως λαμβάνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται στο Ιερό Κουβούκλιο. Όλα τα κανδήλια είναι σβηστά και τίποτα δεν είναι αναμμένο στον Ιερό Ναό. Η πόρτα του Κουβουκλίου σφραγίζεται με κερί και ο Πατριάρχης ξεκινά να προσεύχεται.
Κάποια στιγμή εμφανίζονται γαλάζιες αστραπές μέσα στο χώρο που αναμένουν οι πιστοί και τα κεριά των πιστών ανάβουν από μόνα τους. Μάλιστα, τα πρώτα λεπτά η φλόγα δε μπορεί να κάψει τίποτα. Πολλοί είναι οι πιστοί που περνάνε τα χέρια τους ή τα γένια τους μέσα από τη φωτιά αλλά δεν καίγονται.
- Τις επόμενες ώρες, το Άγιο Φως μεταφέρεται σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες του κόσμου. Τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου και λίγο πριν τον εορτασμό της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο ιερέας το μεταδίδει στους πιστούς με τα λόγια:”Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών”.
- Κατόπιν, ανάβουν όλα τα φώτα του ναού, συμβολίζοντας το φωτισμό της ανθρωπότητας δια μέσου της Ανάστασης του Χριστού.
- Αναφορά για θαυματουργή κάθοδο του Αγίου Φωτός συναντάμε το Πάσχα του 1634, οπότε θέλησαν οι Αρμένιοι να εμποδίσουν τους Έλληνες να διεξάγουν την τελετή του Αγίου Φωτός. Ο ορθόδοξος Πατριάρχης στεκόταν δίπλα σε μια κολώνα μαζί με το πλήθος έξω από το ναό. Τότε, κατά θαυματουργικό τρόπο, η κολώνα σκίστηκε και το φως βγήκε δίπλα στον ορθόδοξο Πατριάρχη. Έκτοτε, την τελετή δεν διεξήγαγαν ποτέ ξανά ιερείς άλλων δογμάτων παρά μόνο ο ορθόδοξος.
- Πολλές είναι οι φωνές που αμφισβητούν τη θαυματουργική προέλευση του Αγίου Φωτός και υποστηρίζουν πως πρόκειται για τεχνητή φωτιά. Υποστηρίζεται πως το Φως δε δημιουργείται εκ του μη όντος αλλά πως τελείται απλά ο καθαγιασμός του ήδη υπάρχοντος φωτός στην αναμμένη κανδήλα μέσα στον Πανάγιο Τάφο. Επίσης, όσον αφορά τις λυχνίες μέσα στον ναό και τα κεριά που ανάβουν μόνα τους, αφότου εμφανιστούν οι αστραπές, κάποιοι πιστεύουν πως αυτό συμβαίνει γιατί είναι κατασκευασμένες από αυτοαναφλεγόμενα υλικά. Γεγονός που δε μπορεί όμως να αποδειχθεί καθώς ανάβουν ταυτόχρονα, ενώ τα κεριά έχουν αγοραστεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές από τους πιστούς.
- Κάθε χρόνο ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου της Αθήνας παραλαμβάνει το Άγιο Φως και με ειδική πτήση το μεταφέρει στην Αθήνα όπου γίνεται η υποδοχή του με τιμές αρχηγού κράτους και έπειτα μεταφέρεται στη Μητρόπολη Αθηνών καθώς και σε ένα μεγάλο αριθμό άλλων Μητροπόλεων.
Φωτό από: Pentapostagma.gr