ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

5 σημάδια ότι κάποιος το παίζει συνέχεια θύμα.

Post by: 15/01/2021 0 comments

Κάποιοι άνθρωποι έχουν την τάση να παίζουν συνέχεια το ρόλο του θύματος. Δεν φταίνε ποτέ για τις πράξεις τους αλλά για όλα φταίνε οι υπόλοιποι. Δεν αναλαμβάνουν ευθύνες και προσπαθούν να προκαλέσουν τη λύπηση των άλλων. Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι κάποιος, όντως, το παίζει θύμα;

1. Δεν αναλαμβάνει ευθύνες.
Κάποιος που το παίζει θύμα, δεν φταίει ποτέ σε τίποτα. Είναι ο καημένος που τα έχουν φέρει έτσι οι καταστάσεις της ζωής, που δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος καμίας κατάστασης. Όλα του φταίνε και η κοινωνία και η ζωή είναι άδικη. Εκείνος έχει κάνει ό,τι μπορεί, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω γιατί είναι θύμα των καταστάσεων. Βγάζει την ουρά του απέξω σε όλα.

2. Δεν προοδεύει στη ζωή του.
Κάποιος που νιώθει συνέχεια θύμα, είναι λογικό να μην μπορεί να προοδεύσει στη ζωή του. Δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει τις ικανότητες. Ότι οι καταστάσεις είναι τέτοιες που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, αλλά δεν φταίει εκείνος. Βλέπει παντού κλίκες, συστήματα και συνωμοσίες και πως εκείνος αφού δεν έχει τα μέσα, δεν μπορεί να προχωρήσει. Στην ουσία μόνος του σαμποτάρει τον εαυτό του.

3. Προσπαθεί να κουμαντάρει τους άλλους.
Με πρόφαση ότι είναι το θύμα και ότι είναι έρμαιο των άλλων και ανήμπορος, προσπαθεί να κουμαντάρει τους υπόλοιπους για δικό του όφελος. Χρησιμοποιώντας την μιζέρια του θύματος, προσπαθεί να πετύχει τους στόχους του, χωρίς ουσιαστικά να προσπαθεί ο ίδιος, αλλά περιμένει από τους άλλους να του κάνουν τα χατίρια.

4. Συγκρίνει συνέχεια τον εαυτό τους με τους άλλους.
Θα τον ακούσεις πολλές φορές να λέει ” εγώ δεν είμαι σαν εκείνον”,  “εγώ δεν μπορώ να τα καταφέρω σαν εκείνη” ,”δεν είμαι τόσο καλός, δεν είμαι τόσο έξυπνος, δεν είμαι πετυχημένος”. Προσπαθεί δηλαδή, να προκαλέσει τη λύπηση του άλλου. Για παράδειγμα, λέγοντας “κοίτα πόσο έξυπνος είναι εκείνος, ενώ εγώ δεν είμαι”, περιμένει να ακούσει την απάντηση ότι “σιγά εντάξει πόσο έξυπνος είναι πια και εσύ είσαι πολύ έξυπνος”. Μειώνει με αυτόν τον τρόπο τους πετυχημένους και ανεβαίνει εκείνος στα μάτια των άλλων.

5. Τσακώνεται και κριτικάρει πολύ εύκολα.
Ο λόγος που κάνει κάτι τέτοιο, είναι ότι προσποιούμενος το θύμα, προσπαθεί να πετύχει τους στόχους του συνέχεια. Επειδή όμως αργά ή γρήγορα όλοι τον παίρνουν χαμπάρι, δεν περνάει, εν τέλει, το δικό του. Αυτό τον κάνει να θυμώνει και να δημιουργεί καβγάδες, καθώς και να κριτικάρει πολύ τους ανθρώπους που στην ουσία δεν έχουν πειστεί από αυτήν την μεμψιμοιρία του. Επιπλέον, με τις γκρίνιες και τους τσακωμούς, πάλι προσπαθεί να βγει το θύμα και που τον έχουν παρεξηγήσει.

Φωτό από: Experian

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons