Η σχέση με το σύντροφό μας είναι ένα θέμα που πάντα μας απασχολεί ανεξάρτητα από την ηλικία μας. Από τους πρώτους εφηβικούς έρωτες ακόμα μέχρι και μετά τη δημιουργία της οικογένειάς μας.
Διαφωνίες, προβληματισμοί, καβγαδάκια για σημαντικούς ή ασήμαντους λόγους… Ποιά είναι τελικά τα λάθη που κάνουμε στις σχέσεις μας ;
- Δίνουμε πάρα πολλά.
Δεν είναι λίγες οι φορές που εκδηλώνουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας για το σύντροφό μας με υπερβολικό τρόπο. Εκφράζουμε τα συναισθήματά μας διαρκώς, δίνουμε υπερβολική αγάπη, κάνουμε συνέχεια δώρα… Θα αναρωτηθείς «και είναι κακό αυτό;». Φυσικά και όχι. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι να μπορεί ο σύντροφός μας να αντέξει αυτή την υπερβολή στην έκφρασή μας. Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν συνηθίσει να δέχονται σε τέτοιο βαθμό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να πνίγονται και να φεύγουν από τη σχέση. Και από την άλλη μεριά ας σκεφτούμε: παίρνουμε και εμείς ό,τι δίνουμε ή μόνο εμείς προσφέρουμε όλο μας το είναι; Μέτρον άριστον λοιπόν!
- Δίνουμε πολύ λίγα.
Από την άλλη μεριά, μπορεί να είμαστε από τους ανθρώπους που δίνουμε πολύ λίγα σε μία σχέση. Μία τέτοια συμπεριφορά μπορεί να κουράσει το σύντροφό μας, μιάς και δεν γίνεται να δίνει μόνο ο ένας αλλά να υπάρχει αμοιβαιότητα. Πρέπει με κάποιο τρόπο να δείχνουμε ότι νοιαζόμαστε για το ταίρι μας.
- Καταπίεση.
Ένα άλλο λάθος που κάνουμε συχνά είναι η καταπίεση. Καταπιέζουμε το σύντροφό μας να κάνει ή να μην κάνει πράγματα που δεν θέλει. Μία σχέση βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην κατανόηση. Δεν είναι δυνατόν να μας ζητάει ο σύντροφός μας άδεια για να βγει μόνος με τους φίλους του ή να του το απαγορεύουμε εμείς. Αυτό συνιστά καταπίεση και έτσι δεν νιώθει ελευθερία μέσα στη σχέση, την οποία ελευθερία αργά ή γρήγορα θα την αναζητήσει, δυστυχώς πολλές φορές φεύγοντας.
- Εκδικούμαστε.
Οφθαλμόν αντί οφθαλμού. «Δεν σήκωσες το τηλέφωνο όταν σε πήρα αμέσως; Τώρα και εγώ δεν θα σηκώσω το τηλέφωνο για όλη τη μέρα» ή «Δε μου έκανες τη χάρη που σου ζήτησα; Κι εγώ τώρα θα είμαι ψυχρός μαζί σου». Πόσες φορές δεν έχει τύχει να κάνουμε αντίποινα στον σύντροφό μας γιατί έκανε κάτι που δε μας άρεσε; Κάτι τέτοιο όμως μας βάζει σε φαύλο κύκλο τσακωμών γιατί η πράξη του ενός φέρνει εκδικητικότητα στον άλλον και ύστερα ο άλλος αντεπιτίθεται και ούτω καθεξής… Καλύτερα λοιπόν να εκφράζουμε αμέσως τα συναισθήματά μας με ηρεμία και να εξηγούμε τι μας πείραξε, ούτως ώστε να επιλύονται όλα τα προβλήματα εκείνη τη στιγμή, και όχι να τα κουβαλάμε μέσα μας περιμένοντας την κατάλληλη ώρα να αντεπιτεθούμε. Ούτως ή άλλως για το σύντροφό μας πρέπει να νιώθουμε όμορφα και όχι να μας κατακλύζουν αρνητικά συναισθήματα.
- Δεν ακούμε.
Ίσως είναι και το κλειδί στις σχέσεις μας, να ακούμε τον αγαπημένο μας. Εάν δεν ακούμε το πως νιώθει, τι του αρέσει και τι τον πείραξε τότε καταλήγουμε σε αντιπαραθέσεις. Όταν ο σύντροφός μας έχει ένα παράπονο πρέπει να τον ακούσουμε, να καταλάβουμε τι είναι αυτό που τον ενόχλησε στην συμπεριφορά μας, έτσι ώστε να βελτιωθούμε και εμείς και ο άλλος και να αποκτήσουμε μια υγιή σχέση. Η νοοτροπία « έλα μωρέ νεύρα έχει τώρα, άστην/ον θα γκρινιάξει και εάν δε δώσω σημασία θα σταματήσει» δεν οδηγεί πουθενά, καθώς τα προβλήματα διαιωνίζονται και ύστερα οι συνεχείς τσακωμοί είναι αναπόφευκτοι.
Να ακούς τις ανάγκες του συντρόφου σου και να διεκδικείς ότι σου αξίζει. Μην κάνεις εκπτώσεις στον εαυτό σου αλλά ούτε στο σύντροφό σου. Όποιος σε αγαπά πραγματικά προσπαθεί να είναι δίπλα σου… Και όποιον αγαπάμε πραγματικά είμαστε δίπλα του…
Φωτό από: Cristina L. F.