ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

10 πράγματα που δεν ήξερες για τον Άγιο Δημήτριο.

Post by: 26/10/2021 0 comments

Σήμερα είναι η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, του Μυροβλήτου και πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Να μερικά που, ίσως, δεν ήξερες για τον Άγιο και πολιούχο της συμπρωτεύουσας και για τη σημερινή γιορτή!

 

1. Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε γύρω στο 280 μ.Χ. και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.

 

2. Ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας. Κατατάχτηκε στο ρωμαϊκό στρατό πολύ νέος και στα 22 του χρόνια έγινε χιλίαρχος. Έγινε Χριστιανός επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού και φυλακίστηκε το 303 μ.Χ. γιατί αρνήθηκε να απαρνηθεί την πίστη του. Θανατώθηκε επί Μαξιμιλιανού με λογχισμό μαζί με τον συγκρατούμενό του Νέστορα (ο οποίος αποκεφαλίστηκε).

Ο Δημήτριος τάφηκε στον τόπο του μαρτυρίου του. Επάνω από το σημείο του μαρτυρίου του, έχει χτιστεί η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Εκεί βρίσκεται μέχρι και σήμερα ο τάφος του που αναβλύζει μύρο. Γι’ αυτό ονομάζεται και Μυροβλήτης.

 

3. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Δημήτριος θεωρείται αδερφός του Αγίου Γεωργίου.

 

4. Την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου ξεκινάει η καλοκαιρινή περίοδος και οι γεωργικές εργασίες, οι οποίες ολοκληρώνονται την ημέρα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου, οπότε και ξεκινά η χειμερινή περίοδος.

 

5. Στις 26 Οκτωβρίου, μάλιστα, συνηθίζεται να στρώνουμε στο σπίτι τα χαλιά.

 

6. Στις εικόνες, ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται πάντα καβάλα σε ένα κόκκινο άλογο.

 

7. Στις 26 Οκτωβρίου 1912, απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη, και για αυτό το λόγο, ο Άγιος που την προστάτευσε, θεωρείται πολιούχος της.

 

8. Στη Θεσσαλονίκη, οι εορτασμοί την ημέρα του Αγίου Δημητρίου είναι λαμπροί. Ιδιαίτερα λαμπρή είναι και η μεγαλοπρεπής Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο της πόλης.

 

9. Μετά τη θεία λειτουργία την ημέρα της γιορτής, στήνονται μεγάλα πανηγύρια και το γνωστό κλουμπάνι, δηλαδή ένα μεγάλο τραπέζι με 3 ειδών φαγητά, τα οποία έχουν φτιαχτεί όλα με προϊόντα που έχουν προσφερθεί από τους πιστούς.

 

10. Στην Κέρκυρα, την ημέρα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, ξεκινά το έθιμο κατά το οποίο οι νοικοκυρές φτιάχνουν λουκουμάδες κάθε μέρα, μέχρι τη γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνος.

Φωτό από: www.sansimera.gr

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons