Μόλις κάνεις τα πρώτα σου βήματα στη μαγειρική; Ήρθε η ώρα να μείνεις μόνος και αναγκάζεσαι να μαγειρεύεις; Είσαι φοιτητής και χρειάζεται να μαγειρέψεις; Ή μήπως απλά θέλεις να ξεκινήσεις τις δικές σου δημιουργίες; Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: δε ξέρεις να βράσεις ούτε αβγό;
Με τα παρακάτω τιπς θα μπεις δυναμικά στην κουζίνα!
- Προετοιμασία, διάβασμα της συνταγής, καθαρός και τακτοποιημένος χώρος.
- Όσο πιο μικρό και λεπτό αυτό που θα ψήσεις τόσο λιγότερο χρόνο και υψηλή θερμοκρασία χρειάζεται.
- Πότε δεν αφήνουμε μόνο του, το τηγάνι με το λάδι. Ούτε για μισό λεπτό.
- Τηγανίζουμε πατάτες σε υψηλή θερμοκρασία και αφότου το λάδι έχει κάψει καλά.
- Τα σπαγγέτι θέλουν 6-8 λεπτά βράσιμο.
- 1 κιλό υλικών, πχ κρέας, σούπα κλπ χρειάζεται 10 γραμμάρια αλάτι, δηλαδή μισή κουταλιά της σούπας. Δε ρίχνουμε ποτέ με το μάτι.
- 1 νεροπότηρο αντιστοιχεί σε 330ml.
- Πρώτα τσιγαρίζουμε το κρέας και μετά το κρεμμύδι.
- Το σκόρδο το τσιγαρίζουμε μόνο για 30 δευτερόλεπτα για να μην πικρίσει.
- Προσοχή, όποιο σκεύος χρησιμοποίησες για ωμό κρέας ή κοτόπουλο πάει κατευθείαν για πλύσιμο. Το ίδιο και με τα μαχαίρια. Δε χρησιμοποιείς ίδια μαχαίρια πχ. για να κόψεις και κάτι άλλο.
- Λίγη ζάχαρη στο φαγητό σπάει το ξινό της ντομάτας.
- Μούλιασε τα όσπρια από το βράδυ σε νερό με σόδα.
- Βάλε λιγότερο αλάτι και πιπέρι αν δεν είσαι σίγουρη και πρόσθεσε δοκιμάζοντας.
- Μια εύκολη μαρινάδα για κρέας είναι λάδι, λεμόνι, πορτοκάλι, μέλι, μουστάρδα και σόγια.
- Μια μπριζόλα θέλει 8-10 λεπτά για να γίνει καλοψημένη.
- Απόψυξε το κρέας και το κοτόπουλο στη συντήρηση μια μέρα πριν. Ποτέ μη το βάζεις μέσα σε νερό για πιο γρήγορα.
- Αν δεν είσαι σίγουρος για το αν είναι έτοιμα τα όσπρια ή τα λαδερά, απλά δοκίμασε. Αν είναι έτοιμα αλλά βλέπεις ότι έχουν πολύ νερό ακόμα στη σάλτσα βάλε στο δυνατό της φωτιά αλλά ανακάτευε συνεχώς μην κολλήσει.
- Για να βράσεις ένα αβγό, βάλτο μέσα στο νερό όταν είναι ακόμα κρύο. Από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει μέτρα 12 λεπτά για σφιχτό και 7 για μελάτο.
- Μη ξεχνάς ποτέ πελτέ στα κοκκινιστά. Δίνει σώμα στη σάλτσα.
- Ο αέρας στο φούρνο στεγνώνει το φαγητό άρα χρησιμοποίησέ τον όταν έχει ζουμί το φαγητό από μόνο του. Σε πίτες για παράδειγμα βάλε το πάνω-κάτω.
Φωτό από: TV.nu