Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που φέρνει μαζί γεύσεις και αρώματα από κάθε γωνιά του κόσμου. Οι παραδοσιακές συνταγές γλυκών αντικατοπτρίζουν τις τοπικές κουλτούρες και τις γιορτινές συνήθειες. Εδώ θα ανακαλύψεις μερικές ξεχωριστές συνταγές που θα κάνουν τις γιορτές σου ακόμα πιο μαγικές.
Αυτές οι συνταγές από διάφορες χώρες θα γεμίσουν το σπίτι σου με γιορτινές γεύσεις και θα προσφέρουν στους αγαπημένους σου μοναδικές στιγμές χαράς. Ετοίμασέ τες και μοιράσου τες με τους δικούς σου ανθρώπους, γιατί τα Χριστούγεννα είναι η εποχή της αγάπης και της κοινής απόλαυσης!
1. Μελομακάρονα (Ελλάδα)
Τα μελομακάρονα είναι κλασικό ελληνικό γλυκό. Για να τα φτιάξεις, χρειάζεσαι:
Υλικά:
– 500 γραμμάρια αλεύρι
– 250 γραμμάρια ελαιόλαδο
– 150 γραμμάρια ζάχαρη
– 200 ml χυμό πορτοκαλιού
– 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
– 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– 1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
– 200 γραμμάρια καρύδια (τριμμένα)
– Μέλι για το σιρόπι
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο.
2. Σε άλλο μπολ, χτύπησε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού.
3. Συνδύασε τα δύο μείγματα και δημιούργησε μπαλάκια.
4. Ψήσε στους 180°C για 20 λεπτά.
5. Μόλις κρυώσουν, βούτηξέ τα σε ζεστό σιρόπι από ζάχαρη και νερό σε αναλογία 1:1 και πασπάλισέ τα με καρύδια.
2. Panettone (Ιταλία)
Το panettone είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό γλυκό, ιδανικό για τις γιορτές.
Υλικά:
– 500 γραμμάρια αλεύρι
– 200 ml γάλα
– 150 γραμμάρια ζάχαρη
– 100 γραμμάρια βούτυρο
– 3 αυγά
– 20 γραμμάρια μαγιά
– 100 γραμμάρια σταφίδες
– 100 γραμμάρια φρούτα (ζαχαρωμένα)
Εκτέλεση:
1. Διάλυσε τη μαγιά στο ζεστό γάλα και άφησε την για 10 λεπτά.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αυγά και το βούτυρο. Πρόσθεσε τη μαγιά και ζύμωσε.
3. Μόλις η ζύμη γίνει ελαστική, πρόσθεσε τις σταφίδες και τα φρούτα.
4. Άσε τη ζύμη να φουσκώσει για 2-3 ώρες.
5. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά.
3. Stollen (Γερμανία)
Το Stollen είναι ένα γερμανικό χριστουγεννιάτικο κέικ γεμάτο αρώματα.
Υλικά:
– 500 γραμμάρια αλεύρι
– 250 ml γάλα
– 200 γραμμάρια ζάχαρη
– 200 γραμμάρια βούτυρο
– 3 αυγά
– 150 γραμμάρια σταφίδες
– 150 γραμμάρια αμύγδαλα
– 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
Εκτέλεση:
1. Ζέστανε το γάλα και διάλυσε τη ζάχαρη σε αυτό. Πρόσθεσε τη μαγιά.
2. Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, τα αυγά, το βούτυρο και τα μπαχαρικά.
3. Συνδύασε τα μείγματα και ζύμωσε. Πρόσθεσε τις σταφίδες και τα αμύγδαλα.
4. Άφησε να φουσκώσει για 1-2 ώρες.
5. Ψήσε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Πασπάλισε με ζάχαρη άχνη πριν σερβίρεις.
4. Pudding (Αγγλία)
Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι ένα γλυκό γεμάτο γεύσεις.
Υλικά:
– 200 γραμμάρια σταφίδες
– 200 γραμμάρια ζάχαρη
– 200 γραμμάρια αλεύρι
– 100 γραμμάρια βούτυρο
– 3 αυγά
– Μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο)
Εκτέλεση:
1. Ανακάτεψε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
2. Ρίξε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και σκέπασέ το.
3. Βράσε σε χαμηλή φωτιά, τοποθετώντας τη φόρμα σε κατσαρόλα με βραστό νερό ως τη μέση για 4 ώρες.
5. Gingerbread Cookies (ΗΠΑ)
Τα gingerbread cookies είναι τα κλασικά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με αρωματική γεύση τζίντζερ.
Υλικά:
– 350 γραμμάρια αλεύρι
– 100 γραμμάρια ζάχαρη
– 100 γραμμάρια μέλι
– 100 γραμμάρια βούτυρο
– 1 αυγό
– 2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
– 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
– 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι μέχρι να αφρατέψουν.
2. Πρόσθεσε το αυγό και τα μπαχαρικά.
3. Ανακάτεψε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και πρόσθεσέ το σιγά-σιγά.
4. Ζύμωσε τη ζύμη και άφησέ τη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
5. Κόψε σχήματα με κουπάτ και ψήσε στους 180°C για 8-10 λεπτά. Διακόσμησε με γλάσο αν θέλεις.
6. Bûche de Noël (Γαλλία)
Η Bûche de Noël είναι ο γαλλικός χριστουγεννιάτικος κορμός με κρέμα σοκολάτας.
Υλικά για το κέικ:
– 4 αυγά
– 100 γραμμάρια ζάχαρη
– 100 γραμμάρια αλεύρι
– 30 γραμμάρια κακάο σε σκόνη
Υλικά για τη γέμιση:
– 200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
– 100 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
Εκτέλεση:
1. Χτύπα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
2. Πρόσθεσε το αλεύρι και το κακάο και ανακάτεψε προσεκτικά.
3. Ρίξε το μείγμα σε ταψί και ψήσε στους 180°C για 10-12 λεπτά.
4. Για τη γέμιση, λιώσε τη σοκολάτα και ανακάτεψέ την με τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος.
5. Αφού κρυώσει το κέικ, άνοιξέ το προσεκτικά και άπλωσε τη γέμιση. Ρόλαρέ το και διακόσμησέ το με επιπλέον κρέμα.
7. Sernik (Πολωνία)
Το Sernik είναι παραδοσιακό πολωνικό τσιζκέικ, ιδανικό για τα Χριστούγεννα.
Υλικά:
– 500 γραμμάρια τυρί cottage
– 200 γραμμάρια ζάχαρη
– 4 αυγά
– 1 βανίλια
– 100 γραμμάρια βούτυρο
– 200 γραμμάρια μπισκότα
Εκτέλεση:
1. Λιώσε τα μπισκότα και ανακάτεψέ τα με το λιωμένο βούτυρο. Ρίξε το μείγμα σε μια φόρμα.
2. Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το τυρί cottage, τη ζάχαρη, τα αυγά και τη βανίλια μέχρι να γίνει λείο.
3. Ρίξε το μείγμα πάνω από τη βάση μπισκότου και ψήσε στους 180°C για 40-50 λεπτά.
4. Άφησε να κρυώσει και σερβίρισε.
Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/