PETS, ΦΥΣΗ

Όσα δεν ήξερες για τον σκύλο του Αγίου Βερνάρδου. (VIDEO)

Post by: 20/01/2019 0 comments

Ποιος είναι;
Ο σκύλος Αγίου Βερνάρδου λέγεται αλλιώς και Αλπικός Μολοσσός.

Κατάγεται από τις δυτικές Άλπεις, την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Είναι γνωστό σε όλους για το πόσο μεγαλόσωμος είναι. Μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 120 κιλά και 70 εκατοστά ύψος!

Παρά το μέγεθός του, όμως, είναι πολύ φιλικός και καλός φύλακας. Ιδιαίτερα έξυπνος, πιστός στην οικογένειά του και αγαπά να περνάει χρόνο με τα παιδιά και να παίζει μαζί τους.

Λόγω του όγκου του, επίσης δεν μπορεί να μείνει σε διαμέρισμα, καθώς χρειάζεται χώρο για να τρέχει και να εξασκείται. Είναι εξαιρετικός φύλακας και ειδοποιεί με το γάβγισμά του για πιθανές εισβολές ξένων στο σπίτι.

Επίσης, όπως είναι φυσικό, για να αντέξει στο κρύο των περιοχών που ζεί έχει πολύ, πραγματικά πολύ τρίχωμα!

Από πού κρατάει η σκούφια του;
Το πιθανότερο είναι πως μεταφέρθηκε ο πρόγονός του, στις Άλπεις από τους Ρωμαίους πριν από 2.000 χρόνια. Σε εκείνες τις περιοχές διασταυρώθηκε με άλλες τοπικές ράτσες και γεννήθηκε ο περίφημος σκύλος σωτήρας των Ελβετικών Άλπεων.

Το όνομά του το πήρε από το επικίνδυνο πέρασμα του Αγίου Βερνάρδου στις Άλπεις, μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας.

Ποιά είναι ακριβώς όμως η ιστορία του;
Το μόνο πέρασμα από την κοιλάδα του Entremont στην νοτιοδυτική Ελβετία προς την Ιταλία, ήταν ένα χιονισμένο και δύσβατο μονοπάτι μέσα στους γκρεμούς. Εκεί χάνονταν πολλοί ταξιδιώτες λόγω των καιρικών συνθηκών και λόγω των ληστών της περιοχής.

Κάποια στιγμή, ο μοναχός Bernard De Menthon, έχτισε στο πέρασμα αυτό ένα μοναστήρι- καταφύγιο. Όταν ο μοναχός έγινε άγιος, το πέρασμα ονομάστηκε του Αγίου Βερνάρδου.

Στο μοναστήρι που είχε χτίσει ο Άγιος, οι μοναχοί πήραν τα σκυλιά αυτά αρχικά για να τους φυλάνε. Με τον καιρό όμως, διαπίστωσαν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους και άρχισαν να τα χρησιμοποιούν στη διάσωση των ταξιδιωτών που είχαν χαθεί στα βουνά της περιοχής.

Το βαρελάκι δεν είχε ποτέ αλκοόλ!
Το βαρελάκι στο λαιμό τους κάθε άλλο παρά αλκοόλ μετέφερε. Χρησίμευε για να μεταφέρει τροφή και ροφήματα.

Απεικονίστηκε για πρώτη φορά να περιέχει κονιάκ από τον Άγγλο ζωγράφο Σερ Έντγουιν Λάντσηρ στον πίνακα με τίτλο «Αλπικοί Μολοσσοί» το 1831. Κι αυτό γιατί ο ζωγράφος το θεώρησε ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική προσέγγιση!

Θες κι εσύ έναν;

  • Το θηλυκό είναι καλύτερη επιλογή. Είναι πιο μικρόσωμο και αθλητικό και ζει περισσότερο.
  • Διάλεξε τα κοντότριχα. Υποφέρουν λιγότερο από τη ζέστη το καλοκαίρι.
  • Τρώει πολύ. Λογικό με τέτοιο μέγεθος.
  • Βγάζει πολλά σάλια. Οπότε άμα είσαι ψείρας με την καθαριότητα ξέχνα τον.
  • Θέλει εκπαίδευση από νωρίς, αλλιώς δε θα τον πηγαίνεις εσύ βόλτα.

Και ταινία!
Η πιο γνωστή ταινία με σκύλο Αγίου Βερνάρδου είναι ο Μπετόβεν. Για την ακρίβεια πρόκειται για σειρά Αμερικανικών ταινιών κωμωδίας με την πρώτη να προβάλλεται το 1992.

Ο σκύλος Μπετόβεν έπεσε θύμα απαγωγής δύο μικροαπατεώνων και κατέληξε στα χέρια ενός κτηνίατρου που έκανε πειράματα σε ζώα. Ο Μπετόβεν όμως κατάφερε να το σκάσει και βρέθηκε σε μια οικογένεια που τον αγάπησε πολύ, αλλά τους τρέλανε με τα καμώματά του.

Φωτό από: La Fondation Barry

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons