PETS, ΦΥΣΗ

Όσα δεν ήξερες για το Βόρειο Σέλας. (VIDEO)

Post by: 30/12/2018 0 comments

Το Βόρειο Σέλας είναι ένα φωτεινό ουράνιο φαινόμενο συναρπαστικό, φαντασμαγορικό, μαγικό. Συμβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης, αλλά και στις ατμόσφαιρες άλλων πλανητών. Ονομάζεται και Πολικό Σέλας, καθώς παρατηρείται κυρίως στις πολικές περιοχές τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Ημισφαίριο, αποκαλούμενο ανάλογα Βόρειο Σέλας και Νότιο Σέλας.

Ο Αριστοτέλης και το σέλας

Το Σέλας είναι πολύ σπάνιο για τις μεσογειακές χώρες. Παρόλα αυτά ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες. Πρώτος παρατηρητής του φαινομένου φέρεται ο Αριστοτέλης.

 

Οι θεωρίες προέλευσης

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η φωτοβολία της ατμόσφαιρας δεν είναι ομοιογενής, αλλά παρουσιάζει χάσματα. Τα χάσματα αυτά δημιουργούν το Σέλας.

Μέχρι την δεκαετία του ’50 υπήρχαν μόνο θεωρίες για την αιτία της δημιουργίας του. Επικρατέστερη θεωρία ήταν εκείνη του Αρένιους, σύμφωνα με την οποία, το Σέλας προέρχεται από σώματα αρνητικά ηλεκτρισμένα, τα οποία κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα προκαλούν φωτεινά φαινόμενα.

Πλέον γνωρίζουμε πως το Σέλας είναι ο βομβαρδισμός των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια, που προέρχονται από τον ηλιακό άνεμο.

Τα χρώματά του

Το χρώμα που επικρατεί στο Βόρειο Σέλας είναι το λευκό. Όταν όμως παρατηρείται χρωματισμένο, τότε το κόκκινο επικρατεί στο χαμηλότερο άκρο του, το πράσινο στο ανώτερο και μεταξύ αυτών το κίτρινο που γρήγορα εξαφανίζεται. Γενικά, όλα σχεδόν τα χρώματα συνδέονται με το σέλας: ροζ, πράσινο, κίτρινο, μπλε, βιολετί και, μερικές φορές, πορτοκαλί ή λευκό.

Το φαινόμενο αυτό είναι από τα ωραιότερα που προσφέρει η φύση σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, με αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις.

Το σέλας και οι παραδόσεις

1.Ο Κέλσιος
Για χιλιετίες, τα φώτα αυτά υπήρξαν αντικείμενο θαυμασμού, προκαταλήψεων και εικασιών.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1732 ο Anders Celsius σημείωσε στο ημερολόγιό του πως το Βόρειο Σέλας ήταν τεράστια φωτιά, που προερχόταν από ηφαίστεια που υπάρχουν στον Βόρειο Πόλο, από τον Θεό, για να ζεσταίνονται οι άνθρωποι.

2.Σουηδοί
Οι Σουηδοί πίστευαν πως ήταν αντανακλάσεις από τις δάδες που κρατούσαν οι Λάπωνες, ψάχνοντας τους ταράνδους τους.

3.Οι Φινλανδοί
Οι Φινλανδοί πίστευαν ότι ήταν άγγελοι που κυνηγούσαν τους δαίμονες.

4.Οι Λάπωνες
Οι Λάπωνες έκρυβαν γυναίκες και παιδιά, σταμάταγαν τα έλκηθρα και μάζευαν τα κουδούνια για να μη γίνουν αντιληπτοί από το Σέλας και τους πάρει.

5.Οι Νορβηγοί
Στη δυτική ακτή της Νορβηγίας, οι κάτοικοι πίστευαν μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, πως το Βόρειο Σέλας είναι γριές ανύπαντρες γυναίκες στον ουρανό, που χορεύουν κουνώντας τα λευκά μαντήλια τους. Πίστευαν δε πως το Σέλας ερχόταν για να πάρει τις ανύπαντρες γυναίκες που είχαν ήδη γεράσει.

6.Οι Σκωτσέζοι
Οι Σκωτσέζοι πίστευαν πως το Βόρειο Σέλας ήταν η αντανάκλαση των ασπίδων που κρατούσαν νεκρές παρθένες στον ουρανό.

7.Οι Εσκιμώοι
Οι Εσκιμώοι πίστευαν πως είναι οι ψυχές των νεκρών, που αναζητούν τους δικούς τους. Έτσι, κατά τη διάρκεια του φαινομένου, ούτε μιλούσαν ούτε σφύριζαν, φοβούμενοι μη κατέβει το Σέλας χαμηλά και τους αρπάξει, αναγνωρίζοντάς τους από τη φωνή.

8.Οι Ινδιάνοι
Οι Ινδιάνοι της Αμερικής πίστευαν πως το Βόρειο Σέλας ήταν οι τεράστιες φωτιές που άναβαν τα ουράνια δαιμόνια όταν μαγείρευαν φάλαινες για να φάνε! Άλλοι Ινδιάνοι πίστευαν ότι πρόκειται για μεγάλη συνάθροιση πολεμιστών, κοντά στο Βόρειο Πόλο, όπου έβραζαν τους εχθρούς τους σε μεγάλα καζάνια.

9.Οι Νεοζηλανδοί
Οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας, πίστευαν πως οι παλιοί πρόγονοί τους έφθασαν στο Νότιο Πόλο και παγιδεύτηκαν εκεί, και τώρα ανάβουν μεγάλες φωτιές για να συνεννοηθούν με τους σημερινούς απογόνους τους, για να πάνε να τους ελευθερώσουν.

Από πού μπορείς να δεις το Βόρειο Σέλας

Το καλύτερο σημείο για να απολαύσεις τα φώτα στο Βόρειο Σέλας είναι η Αλάσκα και ο βόρειος Καναδάς στην Αμερική. Στην Ευρώπη, η Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία προσφέρουν εξαιρετικά σημεία για να τα παρατηρήσεις. Μερικές φορές όταν η δράση των ηλιακών εκλάμψεων είναι πολύ ενεργή, τότε το φαινόμενο είναι ορατό μέχρι τη Σκωτία ή τη Βόρεια Αγγλία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Φωτό από: The Realm of Earth

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons