Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Όλα όσα δεν ξέρεις για τα άλογα – πώς κοιμούνται, τι σημαίνει όταν χλιμιντρίζουν

Το άλογο χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα ως μέσο μετακίνησης. Μετακινούσε άμαξες, ήταν χρήσιμο εργαλείο στον πόλεμο, όπως και σε αθλητικούς αγώνες. Χωρίς το άλογο ως μεταφορικό μέσο δε θα είχαν εξαπλωθεί  οι άνθρωποι σε νέες περιοχές.

Το άλογο είναι ψηλό ζώο, γνωστό για την περήφανη όψη του. Γεννάει συνήθως ένα μωρό, σπανιότερα δύο. Ο μέσος όρος ζωής του φτάνει τα 25 έως 30 χρόνια. Έχει ιδιαίτερη ευφυΐα, μαθαίνει εύκολα και έχει πολύ καλή μνήμη.

Άλογα συναντάμε, στην ιππασία και τον ιππόδρομο, σε προεδρικές και βασιλικές φρουρές καθώς και σε έφιππες αστυνομικές δυνάμεις. Το άλογο χρησιμοποιείται επίσης στις παραδοσιακές γιορτές, καθώς και στο κυνήγι αλεπούδων στη Σκωτία και στην Αγγλία.

Ανήκει στο ίδιο εξελικτικό δέντρο με το γαϊδούρι και τη ζέβρα.

Αυτό το ήξερες;

  1. Τα άλογα μπορούν να δούνε σχεδόν 360 μοίρες χρησιμοποιώντας και τα δύο μάτια τους. Μαζί με τα μάτια στρέφουν και τα αυτιά τους στην ίδια κατεύθυνση.
  2. Αρχηγός της αγέλης είναι το θηλυκό άλογο, κοινώς η φοράδα.
  3. Όταν ξεκουράζεται η αγέλη, πάντα ένα άλογο μένει όρθιο για να τη φυλάει από οποιονδήποτε κίνδυνο.
  4. Αναπνέουν μόνο από τη μύτη.
  5. Κοιμούνται όρθια.

Ελλάδα και άλογο

Στη λαϊκή ελληνική παράδοση το άλογο έχει συνδεθεί με ιδιαίτερα χαρίσματα αλλά και με πλήθος από δοξασίες. Όπως για παράδειγμα, αν χλιμιντρίζει στον ύπνο του θα πεθάνει το αφεντικό του ή ανάλογα με το χλιμίντρισμα προαναγγέλλει τη μεταβολή του καιρού.

Βουκεφάλας

Από τα πιο γνωστά άλογα της ελληνικής ιστορίας είναι ο Βουκεφάλας, το άλογο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ήταν σκούρου χρώματος, ψηλό και πολύ δυνατό.

Ένας έμπορος αλόγων, πρότεινε στον Φίλιππο της Μακεδονίας, να αγοράσει τον Βουκεφάλα για δεκατρία τάλαντα. Όσοι τον έβλεπαν κατέληγαν ότι πρόκειται για ένα άγριο και ατίθασο άλογο, το οποίο κανείς δεν θα μπορούσε να δαμάσει. Ο Φίλιππος ήταν έτοιμος να απορρίψει την προσφορά, αλλά παρενέβη ο γιος του Αλέξανδρος. Ο νεαρός τότε Αλέξανδρος παρατηρώντας τη συμπεριφορά του αλόγου, διαπίστωσε ότι φοβόταν τη σκιά του. Έτσι, πλησιάζοντάς το, άρπαξε τα χαλινάρια του και το έστρεψε προς τον ήλιο. Αφού το άλογο δεν έβλεπε την σκιά του, ηρέμησε και έτσι κατάφερε ο Αλέξανδρος να το ιππεύσει.

Ο Αλέξανδρος λέγεται πως ονόμασε το άλογό του Βουκεφάλα, πολύ πιθανόν από το μεγάλο του μέτωπο.

Μια άλλη εκδοχή λέει πως Βουκεφάλας δεν ήταν απλά ένα όνομα, αλλά μια κατηγορία θεσσαλικών αλόγων που έφεραν ένα “βούκρανον”, δηλαδή ένα κεφάλι βοδιού, ως σήμα κατατεθέν των θεσσαλικών ιπποφορβείων, σταμπαρισμένο με πυρωμένο σίδερο στα καπούλια τους.

Ο Βουκεφάλας ήταν εκπαιδευμένος να γονατίζει για να βοηθήσει τον αναβάτη του να τον ιππεύσει.

Ο Μέγας Αλέξανδρος αγαπούσε το άλογό του τόσο πολύ, ώστε όταν εκείνο πέθανε, έδωσε το όνομά του σε μια πόλη της Ασίας.

Φωτό από: Twitter

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates