PETS, ΦΥΣΗ

Μέρη υπό εξαφάνιση.

Post by: 01/12/2019 0 comments

Ο πλανήτης μας είναι γεμάτος εκπληκτικά μέρη, που προσελκύουν ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Όλοι ξέρουμε πως πολλά είδη ζώων είναι υπό εξαφάνιση. Ήξερες όμως, ότι υπάρχουν και μέρη που κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα; Που κάποια στιγμή δε θα μπορεί κανείς να επισκεφθεί;

Αιτίες είναι η εξάντληση των φυσικών πόρων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η αυξανόμενη ρύπανση, δηλαδή ο ίδιος ο άνθρωπος.

Μαλδίβες
Οι Μαλδίβες, στον Ινδικό ωκεανό, είναι ένας από τους πιο γνωστούς ταξιδιωτικούς προορισμούς στον πλανήτη. Με τα υποβρύχια εστιατόρια και τα μπανγκαλόου πάνω στο νερό και τις εξωτικές παραλίες, τα νησιά των Μαλδίβων είναι το απόλυτα παραδεισένιο μέρος. Είναι επίσης, από τους τοπ προορισμούς για ζευγάρια και νεόνυμφους.

Ωστόσο, τα νησιά θα βρεθούν μελλοντικά, εντελώς κάτω από το νερό. Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αναγκάζουν τα επίπεδα της θάλασσας να αυξάνονται κάθε χρόνο, και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι Μαλδίβες θα είναι το πρώτο μέρος, που θα βυθιστεί κάτω από το νερό. Η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σοβαρά υπόψη το ζήτημα και σχεδιάζει να αγοράσει εκτάσεις σε άλλες χώρες, όπως την Αυστραλία και την Ινδία, για να φιλοξενήσει τον μελλοντικό πληθυσμό της.

Νησία Γαλαπάγκος
Τα Γαλαπάγκος αποτελούνται από 19 νησιά που είναι διάσπαρτα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Διαμορφώθηκαν από μια σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων και ήταν από τους λίγους τόπους που έμειναν σχετικά άθικτοι από τον άνθρωπο. Ως αποτέλεσμα, πολλά είδη σπάνιων ζώων βρήκαν εκεί καταφύγιο: από γιγάντιες χελώνες και αμέτρητα σπάνια πουλιά μέχρι πιγκουίνους. Ωστόσο, ο άνθρωπος, τελικά, έφθασε σε αυτό το εξωτικό μέρος και ο αυξανόμενος τουρισμός απειλεί συνεχώς το φυσικό οικοσύστημα των νησιών. Τα κρουαζιερόπλοια φέρνουν παράσιτα, όπως κατσαρίδες και αρουραίους και οι άνθρωποι φέρνουν κατοικίδια ζώα, τα οποία ανταγωνίζονται για το φαγητό τα 9000 τοπικά είδη και δημιουργούν μια ανισορροπία στο οικοσύστημα, απειλώντας το με εξαφάνιση.

Ύφαλος Μπάριερ Μπελίζ
Ο ύφαλος Μπάριερ Μπελίζ είναι ένα από τα πιο όμορφα οικοσυστήματα στον κόσμο και φιλοξενεί όλα τα είδη εξωτικών θαλάσσιων πλασμάτων. Βρίσκεται στις βορειοδυτικές ακτές της Καραϊβικής και αναμένεται να εξαφανιστεί στις επόμενες δεκαετίες, λόγω της λεύκανσης των κοραλλιών. Ένα τμήμα του υφάλου που εκτείνεται από την Ονδούρα έως το Μεξικό, υπέστη μαζική λεύκανση το 1998 και αυτό οδήγησε σε απώλεια 50% των κοραλλιών στην περιοχή. Η λεύκανση των κοραλλιών, είναι ουσιαστικά ο θάνατός τους και προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας. Μη ξεχνάμε πως τα κοράλλια είναι ζωντανοί οργανισμοί και σπίτι για παρά πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς.

Μαδαγασκάρη
Η Μαδαγασκάρη έχει μοναδική χλωρίδα και πανίδα. Βρίσκεται απέναντι από την νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής.

Το 80% των φυτών και των ζώων που βρίσκονται εκεί, υπάρχει μόνο στη Μαδαγασκάρη και πουθενά αλλού στον κόσμο. Ωστόσο, το τοπικό οικοσύστημα έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη λαθροθηρία, την καύση και την υλοτομία. Αν συνεχιστεί η φυσική καταστροφή, τα δάση του τέταρτου μεγαλύτερου νησιού στον κόσμο, θα εξαφανιστούν μεσα στα επόμενα 35 χρόνια.

Νεκρά Θάλασσα
Η Νεκρά Θάλασσα είναι η μεγάλη λίμνη με αλμυρό νερό, που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ. Παίρνει το μεγαλύτερο μέρος του νερού της από τον ποταμό Ιορδάνη και ονομάστηκε έτσι λόγω της υψηλότατης περιεκτικότητάς της σε αλάτι, που έχει σαν αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη ζωής.

Οι γύρω χώρες χρησιμοποιούν όλες τις πηγές του ποταμού Ιορδάνη, κι έτσι μέσα σε μόλις 40 χρόνια, η στάθμη της Νεκράς Θάλασσας έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο και έχει βυθιστεί περισσότερο από 24 μέτρα και θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

Βενετία
Η Βενετία είναι απίστευτα ρομαντική, περιπετειώδης και εκπληκτικά όμορφη, αλλά ίσως να μην είναι για πολύ. Η πόλη βυθίζεται περίπου 3 χιλιοστά κάθε χρόνο και οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι θα βυθιστεί 10 εκατοστά μέχρι το έτος 2032. Αυτό προκαλεί προβλήματα στα θεμέλια της πόλης και η συνεχής διάβρωση θα μπορούσε να εξαφανίσει από το χάρτη τη Βενετία.

Φωτό από: The Maldives Expert

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons