PETS, ΦΥΣΗ

Γιατί ο σκύλος σου δεν πρέπει να γλείφει τα παιδιά.

Post by: 13/01/2019 0 comments

Το σκυλί σας είναι μέλος της οικογένειάς σας. Μπορεί ακόμη και να το νιώθετε σαν παιδί σας. Φυσικά, όταν υπάρχει και παιδί στο σπίτι, το σκυλί θα είναι ο πρώτος φίλος του.

Καλό θα ήταν όμως να μη το αφήνετε να το γλείφει.

1. Μητρικό ένστικτο και κυριαρχία.
Ένα μωρό μπορεί να ξυπνήσει μητρικά/πατρικά ένστικτα στο σκύλο σας. Πολλές φορές έχουμε δει σε βιντεάκια τα σκυλιά να προστατεύουν τα μωρά από τους γονείς, όταν προσποιούνται ότι πάνε να τα χτυπήσουν. Αυτό που δε ξέρουμε όμως, είναι ότι θέλουν να τα προστατέψουν σαν να είναι δικά τους. Κι όταν ένας σκύλος γλύφει στο πρόσωπο, πολλές φορές σού δείχνει την κυριαρχία του πάνω σου. Έτσι, δεν αποκλείεται να θελήσει να συμπεριφερθεί στο μωρό σας σαν κουτάβι του. Ένα κουτάβι όμως, για παράδειγμα, είναι φτιαγμένο να το κουβαλάει η μαμά του από το σβέρκο του. Ένα μωρό όχι. Η μαμά σκυλίτσα μπορεί να δαγκώσει ελαφρά το κουτάβι για να το συνετίσει. Τί θα γίνει αν το κάνει κ σε ένα παιδί; Μην αφήνετε λοιπόν, το σκύλο να γλύφει το μωρό, γιατί έτσι θα καταλάβει ότι δε μπορεί να κυριαρχήσει στο μικρό παιδί.

2. Μικρόβια.
Οι μελέτες διαψεύδουν το μύθο ότι το στόμα του σκύλου είναι καθαρότερο από τα ανθρώπινα στόματα. Όχι μόνο το στόμα των ζώων έχει πολλαπλά βακτηριακά στελέχη, αλλά τα σκυλιά είναι λιγότερο καθαρά από τους ανθρώπους. Γλείφουν το πάτωμα, μπορεί να δαγκώσουν κάτι βρώμικο, καθαρίζουν τον εαυτό τους. Όλα αυτά συνδέονται με μικρόβια. Όταν το σκυλί σας γλείφει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του παιδιού, δυνητικά επιβλαβή βακτήρια εισέρχονται στο σώμα του. Και μη ξεχνάτε το ανοσοποιητικό του δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα, όπως σε έναν ενήλικα. Έτσι, τα μικρόβια που μπορεί να επηρεάσουν ελάχιστα εσάς, θα μπορούσαν να αποδειχθούν σοβαρά για τα παιδιά.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να υποστηρίζουν, ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού μπορεί να ωφεληθεί, από την πρόωρη έκθεση σε μικρόβια. Αυτό είναι αλήθεια σε κάποιο βαθμό, αλλά εκθέτοντάς το σε επικίνδυνα μικρόβια φτάνει στο άλλο άκρο.

Μπορεί να μην έχετε εσείς αρρωστήσει από το σκυλί σας που γλείφει το πρόσωπό σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί σας δεν θα το πάθει.

3. Ουλίτιδα και καρδιά.
Ενώ μερικά από τα βακτήρια που ευδοκιμούν στο όξινο περιβάλλον του ανθρώπινου στόματος δεν θα επιβιώσουν στο πιο αλκαλικό στόμα ενός σκύλου, το αντίθετο δεν συμβαίνει.

Τα βακτηρίδια του σκύλου θα επιβιώσουν στο ανθρώπινο στόμα. Μια μελέτη αποκάλυψε ότι πολλά περιοδοντικά βακτήρια, που εμφανίζονται σπάνια στους ανθρώπους, αλλά συχνά σε σκύλους, υπήρχαν σε ανθρώπους που ήταν σταθερά σε στενή επαφή με τα μολυσμένα ζώα. Τέτοια βακτηρίδια μπορούν να οδηγήσουν σε επιθετική ασθένεια των ούλων, που μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά, προβλήματα νεφρών και διαβήτη.

4. Λεπτοσπείρωση.
Άλλα ζώα μπορούν να μεταφέρουν τις ασθένειές τους στο σκύλο σας, χωρίς να έρχονται ποτέ σε επαφή με το κατοικίδιο ζώο σας. Ένα παράδειγμα είναι η νόσος της λεπτοσπείρωσης. Άλλα ζώα που κάνουν την ανάγκη τους σε περιοχές που συχνάζουν τα σκυλιά σας, θα μπορούσαν να μεταφέρουν τα βακτηρίδια  στο κουτάβι σας, προκαλώντας λεπτοσπείρωση. Πρόκειται για ζωονοσογόνο νόσο, που σημαίνει ότι μπορεί να μεταφερθεί από ζώα σε ανθρώπους. Αν μολυνθούν, τα σκυλιά και οι άνθρωποι, υποφέρουν από νεφρική δυσλειτουργία και πιθανώς μηνιγγίτιδα. Λόγω του ασθενέστερου ανοσοποιητικού τους συστήματος, τα παιδιά είναι τα πιο κοινά θύματα. Ενώ η λεπτοσπείρωση και κάποιες άλλες ζωονοσογόνες ασθένειες δεν μεταφέρονται συνήθως μέσα από ένα γλείψιμο, σε κάποιες περιπτώσεις έχει συμβεί, οπότε γιατί να πάρετε το ρίσκο; Το σκυλί σας μπορεί να φέρει τα βακτήρια της ασθενείας, χωρίς να εμφανίζει οποιαδήποτε συμπτώματα. Μην υποθέσετε ότι ένα σκυλί είναι απολύτως υγιές, μόνο και μόνο επειδή δεν φαίνεται άρρωστο.

5. Ψύλλοι και τσιμπούρια.
Τα σκυλιά φέρουν μερικές φορές ψύλλους ή κρότωνες χωρίς να το ξέρουμε. Ακόμα κι αν τους βάζεις αντιπαρασιτική αμπούλα συστηματικά. Τα ζώα αντιδρούν στην ενόχληση των ψύλλων γλείφοντας ή δαγκώνοντας το δέρμα τους. Στη συνέχεια, οι ψύλλοι ή οι κρότωνες παραμένουν στη γλώσσα τους, που μεταφέρονται στα παιδιά με το γλείψιμο. Εάν ο ψύλλος ή το τσιμπούρι είναι φορείς ασθένειας, τότε θα μεταφερθεί και στο παιδί.

Φωτό από: www.puppyevent.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons