PETS, ΦΥΣΗ

Έχεις κατοικίδιο; Πώς να είσαι ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης.

Post by: 28/06/2020 0 comments

Τα κατοικίδια δεν είναι παιχνίδι. Το έχουμε πει και θα το ξαναλέμε. Είναι σαν να υιοθετείς ένα παιδί στο σπίτι σου. Και αυτό προϋποθέτει να είσαι ένας υπεύθυνος γονιός.

Ας υποθέσουμε τώρα πως έχεις πάρει την απόφαση να αποκτήσεις ένα κατοικίδιο. Είσαι διατεθειμένος να κάνεις τα πάντα για να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου; Πώς θα γίνεις ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης του κατοικίδιού σου;

1. Διάλεξε ένα κατοικίδιο που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου.
Η υπευθυνότητα ξεκινάει από το τι κατοικίδιο θέλεις να υιοθετήσεις. Είναι ανεύθυνος όποιος έχει πάρει ένα σκύλο μεγάλου μεγέθους και τον έχει κλείσει σε ένα διαμέρισμα. Ή κάποιος που έχει αποφασίσει ότι δεν μπορεί να αφήσει το κατοικίδιό του μέσα στο σπίτι, επειδή, ας πούμε, λείπει πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να το έχει παρατημένο και απροστάτευτο σε μία αυλή ή ένα μπαλκόνι.

2. Διάλεξε ένα κατοικίδιο που να ταιριάζει στην προσωπικότητά σου.
Κάτι πολύ σημαντικό επίσης, είναι ότι δεν διαλέγουμε τα ζώα σύμφωνα με το αν μας αρέσουν ή όχι, αλλά σύμφωνα αν μπορούμε να ταιριάξουμε τις δικές τους ανάγκες με το δικό μας τρόπο ζωής. Ένας άνθρωπος που βαριέται το περπάτημα και τις καθημερινές βόλτες, είναι προφανές ότι δεν πρέπει να πάρει σκύλο. Ας προτιμήσει καλύτερα μία γάτα ή ένα καναρίνι. Αντίστοιχα, κάποιος που του αρέσει πολύ η τάξη και η καθαριότητα, ας μην πάρει στο σπίτι του μία γάτα, η οποία χοροπηδάει παντού, ούτε ένα μεγάλο σκύλο που μπορεί να κάνει ζημιές.

3. Ασφάλεια.
Ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι πληρούνται οι δύο παραπάνω όροι και έχεις αποκτήσει το κατοικίδιο των ονείρων σου. Ακριβώς όπως ο υπεύθυνος γονιός ενός μωρού, φροντίζει το σπίτι του να είναι ασφαλές για το παιδί του, έτσι ακριβώς πρέπει να κάνεις και εσύ για το τετράποδό σου. Ένα σπίτι το οποίο είναι γεμάτο κινδύνους για τα κατοικίδια, για παράδειγμα ένα σπίτι με στενά κάγκελα στα παράθυρα ή στα μπαλκόνια, όπου θα μπορούσε να σφηνώσει το κεφάλι ενός σκύλου ή να μπλεχτεί εκεί το περιλαίμιό του, δεν είναι ασφαλές. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να το προστατέψεις με ένα πλαστικό πλέγμα, όπως αυτό για μωρά.

Ένα άλλο παράδειγμα, είναι αν θέλεις να πάρεις κάποιο ωδικό πτηνό και έχεις γάτες στο σπίτι, να φροντίσεις να προστατεύσεις καλά το κλουβί και να το βάλεις σε ένα μέρος, που με κανένα τρόπο δεν θα μπορεί να το πλησιάσει η γάτα.

4. Μία ευχάριστη διαμονή.
Το γεγονός ότι αρέσει στα κατοικίδια να ξαπλώνουν στο πάτωμα, δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να τα αφήνουμε να κοιμούνται όπου να ναι. Προφανώς και αν δεν έχουν πού να ξαπλώσουν, θα ξαπλώσουν στο πάτωμα. Το ίδιο θα έκανες και εσύ. Φρόντισε λοιπόν, το κατοικίδιό σου να έχει το δικό του μαλακό κρεβάτι, τα παιχνίδια του για να είναι απασχολημένο, πάντα τροφή και νερό και όχι όποτε το θυμηθείς μέσα στη μέρα, επίσης να έχει αρκετό χώρο, για να μην νιώθει περιορισμένο σε ένα δωμάτιο.

5. Υγιεινή καθαριότητα και κτηνίατρος.
Κάθε μήνα πρέπει να φροντίζουμε τα κατοικίδια με τις αντίστοιχες αντιπαρασιτικές αμπούλες. Είναι αδιανόητο να τα αφήνουμε απροστάτευτα έναντι όλων αυτών των ζωυφίων, που περπατάνε στο τρίχωμά τους. Αν σε έχει τσιμπήσει έστω και μία φορά ψύλλος, τότε ξέρεις τι τρομερή φαγούρα φέρνει. Σκέψου έστω και λίγο, τί τραβάει το καημένο το κατοικίδιό σου, όταν αυτός ο ψύλλος κατοικεί κανονικά στο τρίχωμά του. Πολύ σημαντικό είναι τα κατοικίδια να ζουν σε καθαρό περιβάλλον, για να μην αρρωσταίνουν. Επίσης, πρέπει να επισκέπτονται τον γιατρό για τα εμβόλια και το τσεκ-απ τους, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, όπως θα έκανες και με το παιδί σου.

6. Τα ζώα θέλουν αγάπη.
Ακόμα και αν ένας τετράποδος φίλος μας έχει τις πέντε παραπάνω προϋποθέσεις, αλλά παίρνει αδιαφορία, αν δεν του δίνουμε προσοχή και αγάπη, τότε δεν θα είναι ευτυχισμένος. Τα ζώα θέλουν αγάπη και ενδιαφέρον. Αν δεν μπορείς να είσαι υπεύθυνος ιδιοκτήτης ενός κατοικίδιου, τότε καλύτερα να το ξανασκεφτείς πριν το αποκτήσεις. Είναι ψυχές που μόνο αγάπη έχουν να δώσουν και για κανένα λόγο δεν πρέπει να βασανίζονται. Μπορεί να μην μπορούν να μιλήσουν, αλλά έχουν αντίληψη και συναισθήματα.

Φωτό από: zveridoma.ru

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons